Sadan vuoden kirjat – kirjabloggareiden valinta vuoden 2017 kirjaksi

Satavuotiaan Suomen itsenäisyyspäivän aatonaattona minulta pusertui kyyneleet silmiin. Minua ei herkistänyt tulossa oleva juhlapäivä tai suomalaisten sankareiden muistelu. Liikutuin selatessani Ylen Kirjojen Suomen nettisivuilla julkaistua Kirjablogit ja 101 kirjaa -kokonaisuutta, Sain kyyneleet silmiini ilosta ja ylpeydestä. Miten komea kokoelma, yhteensä yli 100 blogitekstiä 81 eri kirjoittajalta kirjoista, joista jokainen edusti yhtä itsenäisyyden vuotta.

Itsenäisyyspäivän aatonaattona kokonaisuus ei vielä ollut täydellinen. Kun julkaisen tämän blogin, on Arja Korhonen jo julkaissut omassa Kulttuuri kukoistaa -blogissaan jutun Konrad Lehtimäen kirjasta Ylös helvetistä, joka on vuoden 1917 kirja. 100 kirjaa ja niistä blogitekstit, puuttuu enää uusin, 101. kirja, vuoden 2017 edustaja.

Nyt on aika julkistaa, mikä tänä vuonna ilmestynyt suomalainen kirja kirjabloggareiden mielestä parhaiten kertoo tästä ajasta ja sopii 101. kirjaksi. Itsenäisyyspäivänä, Linnan juhlien etkojen suorassa lähetyksessä klo 16.28 Ylen 101 kirjaa -kokonaisuuden ideoija ja ”henkinen isä” Seppo Puttonen julkistaa oman valintansa.

Kirjabloggareiden kesken järjestetyssä äänestyksessä emme siis hakeneet parasta tämän vuoden kotimaista kirjaa, vaan kirjaa joka kertoisi tästä ajasta ja kuvaisi sitä niin, että kun 200 ja yksi -kirjaa kokonaisuus toteutetaan Suomen juhliessa itsenäisyyden 200 vuotta, tämä kirja voisi edustaa vuotta 2017.

Valinta ei ollut helppo, ainakin itse tuskailin sen kanssa. Ensin tuntui, että kaikki lukemani tämän vuoden kiinnostavat kotimaiset kirjat liikkuivat menneisyydessä tai muissa maissa, eivätkä sovi ehdotettaviksi. Kun lukemani kirjapino kasvoi, ehdokkaita tuli enemmän, mutta valinta ei helpottunut. Mitä painottaisi?

Vuoden 2017 kirjaa äänesti 25 bloggaria. Aktiivisten bloggareiden joukko on paljon laajempi, mutta lukeminen eriytynyttä. Monelle 101 kirjaa -projektiin osallistuminen ja kotimaisen klassikkokirjan lukeminen oli selkeä astuminen oman mukavuusalueen ulkopuolelle.

Ta daa! On aika julistaa lopputulos!

Kirjabloggareiden äänestyksessä vuoden 2017 kirjaksi eniten ääniä sai Ossi Nymanin Röyhkeys. Ja tässä perusteluja valinnalle:

 • Nymanin Röyhkeys on huikea ajankuva. Romaani kertoo juuri tästä ajasta, tästä maailmasta ja yhteiskunnasta, jossa elämme. Se haastaa lukijansa, keikuttelee omaa perustustaan, saa epäilemään ja hämmentymään. Hieno, tärkeä romaani, jonka on ollut aikakin tulla jo kirjoitetuksi.
 • Röyhkeys on synnyttänyt erittäin runsaasti keskustelua ja osuu kipeään aiheeseen eli työttömyyteen ja siihen, mihin kaikkeen yhteiskunta katsoo voivansa työttömän velvoittaa ja onko työttömällä itsellään mitään oikeuksia. Hienoa on myös teoksen tyyli, kirjan rakenne ja teokseen loppuun sisältyvä kerronnallinen keikautus.
 • Hienosti näkyväksi tehty yhteiskunnallinen rakenneongelma, bonuksena loistava markkinointitempaus.
 • Työelämän muutos on iso asia, josta ei ole paljon kirjallisuudessa puhuttu.

Röyhkeydestä on kirjoitettu esim. näissä blogeissa: Kulttuuri kukoistaa, Eniten minua kiinnostaa tie, Reader why did I marry him.

Röyhkeyden ensimmäinen sija oli vain yhden äänen päässä seuraavista kolmesta, jotka jakavat toisen sijan:

Miki Liukkonen: O

 • O avaa suomalaisen kirjallisuuden moneen perinteeseen, josta olemme saaneet nauttia vain käännöskirjallisuuden kautta.
 • Miki Liukkosen romaanin maailma syöksyy lukijan tajuntaan päättymättömänä online-lähetyksenä. Maailma on ulottuvillamme kaiken aikaa, mutta kasvavan informaatiotulvan vuoksi näkökulmamme kapenevat kapenemistaan. Kokonaiskuvan muodostaminen mistä tahansa asiasta on siksi äärimmäisen vaikeaa. Emme enää pysty ’hallitsemaan maailmaamme’ niin kuin joskus muinoisina aikoina, kun elinpiirimme oli rajatumpi ja tiedonsaantikin oli hitaampaa, maailma mahtui melkein kämmenelle…
 • Jatkuva infotulva näkyy jo nyt ihmisissä psyykkisenä kuormituksena. Liukkonen sanoittaa näitä meissä juuri nyt tapahtuvia muutoksia pistämättömällä tavalla: hänen romaaninsa on digiajan ihmisen sielun- ja ruumiinavaus.

Täpärästä ”kilpailutilanteesta” ja toisaalta valinnan vaikeudesta kertoo tämä perustelu:

 • Syksyyn asti olin varma valinnastani – se olisi Miki Liukkosen O, mutta kun Ossi Nymanin Röyhkeys ilmestyi, aloin epäröidä. Niin riemastuttava ja hieno kuin O onkin, luulen että Röyhkeys kertoo kuitenkin vielä hitusen enemmän ajastamme juuri vuonna 2017.

Enemmän Liukkosen mammuttiromaanista voit lukea vaikkapa näistä blogeista:  Luetut lukemattomat, Kulttuuri kukoistaa,

Koko Hubara: Ruskeat tytöt

 • Ruskeat tytöt on tämän vuoden ajankohtaisin ja tärkein kirja. Teos on hieno uusi kotimainen ääni suomalaisille, jotka ovat tähän asti jääneet vaille ääntä. Ajatuksia herättävä ja omia arvomaailmoja kolisteleva, kirja, joka jokaisen suomalaisen pitäisi lukea.
 • Ruskeat tytöt kuvaa Suomea, jossa leimaamme ja lokeroimme ihmiset edelleen ulkonäön perusteella. Kirjassa on perusteltuja kannanottoja rasismiin, esikuvien tarpeeseen, kasvamiseen ja kasvattamiseen.

Lue lisää kirjasta esim. näistä blogeista: Hannan kirjokansi, Anun ihmeelliset matkat.

Selja Ahava: Ennen kuin mieheni katoaa

 • Ahava kuvaa koskettavasti ja taidokkaasti minä-kertojan tunteiden myrskyä ja epätoivon tiloja, joita tämä kokee, kun aviomies eräänä päivänä ilmoittaa haluavansa vaihtaa sukupuolta. Kirja on ajassa kiinni ja myös rohkea, sillä se perustuu kirjailijan omiin kokemuksiin.
 • Hienosti kirjoitettu, nykyaikaan sijoittuva, aiheeltaan hyvin moderni ja toisaalta ajaton. Itsekeskeinen kuin nykyaikamme on.
 • Kirjan aihe, miehestä naiseksi sukupuoltaan muuttava mies, on niin tätä päivää. Samoin se, että kirjailija avautuu näin koskettavasta aiheesta. Ennen tällainen asia olisi pidetty tiukasti perhepiirissä ja hävetty, pelätty että vuotaa julkisuuteen ja vaikuttaa negatiivisesti uraan.

Lue Ahavan kirjasta: Kirsin Book Club, Nannan kirjakimara.

Myös seuraavat kirjat saivat äänestyksessä ääniä: Anni Kytömäki: Kivitasku, Rosa Liksom: Everstinna, Laura Ertimo, Satu Konttinen: Vesi – Kirja maailman tärkeimmästä aineesta, Matti Rönkä: Yyteet, Asko Sahlberg: Amandan maailmat, Annastiina Storm: Me täytytään valosta.

Nyt sitten odottamaan, osuuko Seppo Puttosen valinta yksiin bloggareiden valinnan/valintojen kanssa.

 

Kommentoi