Maria Adolfsson: Harha-askel – dekkari vie uuteen saarivaltioon

Pohjoismaiselle dekkarinäyttämölle on ilmestynyt uusi, kiinnostava kirjailija, tukholmalainen Maria Adolfsson. Adolfssonin ensimmäisen rikosromaanin, Harha-askeleen myötä Pohjanmerelle, jonnekin Tanskan ja Iso-Britannian välimaastoon on noussut kokonainen uusi saarivaltio, Doggerland, jossa rikoksia ratkoo komisario Karen Eiken Hornby.

Tässä kirja-arvio perinteisiin Kirsin Book Clubin dekkari-/ trillerikysymyksiin vastaten.

Mikä on dekkarin rikos ja kuka sitä selvittää?

Kirja alkaa, kun Doggerlandissa on vietetty vuosittaista oistra-juhlaa ja kaikki ovat hieman krapulassa.  Niin myös päähenkilömme komisario Karen Eiken Hornby, joka kaiken kukkuraksi huomaa heräävänsä aamulla aivan väärän henkilön vierestä. Samana päivänä Karen saa tietää, että nainen, jolla on yhteys Karenin pomoon, Jounas Smeediin on murhattu ja Karen saa tehtäväkseen ryhtyä selvittämään murhaa yhdessä kollegojensa kanssa. Mutkia matkaan tuo se, että yksi epäillyistä on juuri Jounas.

Ovatko dekkarin henkilöt uskottavia / kiinnostavia?

Kirjassa esitellään paljon henkilöhahmoja sekä nykypäivän Doggerlandissa että takaumien kautta. Kirjan päähenkilöiden historiasta paljastuu tarinan edetessä mielenkiintoisia seikkoja, jotka selittävät heidän valintojaan ja nykypäivän toimintaansa. Kiinnostavuutta on ehkä yritetty hakea hieman liikaakin, kun kaikilla suuremmassa roolissa olevilla henkilöillä tuntuu menneisyydessään olevan joku tragedia, trauma tai ainakin ikävä naapuri. Mutta juuri tämä kirjan henkilöiden taustojen valottaminen pikkuhiljaa aiheutti ainakin minulle sen, että ahmaisin kirjan kovalla vauhdilla, kun halusin saada selville lisää Karenin ja muiden henkilöhahmojen menneisyydestä.

Onko dekkari raaka, ahdistava tai pelottava?

Kirja sijoittuu Doggerlandiin, saarivaltioon Skandinavian ja Ison-Britannian välimaastossa ja siihen välimaastoon sijoittuu myös kirjailijan valitsema tyyli, nykypäivän realistisen skandinaavisen tyylin ja perinteisten brittidekkarien väliin. Murha on tapahtunut, mutta raakuuksilla ei mässäillä. Kirjassa on hetkittäin jännitystäkin, mutta sopivassa määrin ja ilman, että kirjan tapahtumista näkee painajaisia.

Herättikö dekkari sinussa ajatuksia, koskettiko?

Oli mielenkiintoista tutustua kirjailijan luomaan Doggerlandin valtioon. Kirjailija esittelee kirjassa sen verran laajan henkilögallerian, että jatkoa Karenille ja hänen lähipiirilleen on varmasti odotettavissa. Erityisesti Karenin historia, jota paljastetaan pikkuhiljaa kiinnostaa ja koskettaa.

Onko juoni vetävä? Ajankohtainen? Entä yllätyksellinen, arvaako lopun?

Kirjan juoni kiinnostaa, mutta päähenkilö Karen ja muutama muukin kirjan henkilö heidän taustoistaan paljastuvien asioiden myötä ovat vielä kiinnostavampia. Sellaisia, että heidän elämästään Doggerlandissa haluaa lukea jatkossakin. Loppu pääsi yllättämään ainakin minut, joten jännitys säilyi hienosti loppuun asti. Kirjan lopussa annettiin lukijalle jo hieman vinkkiä seuraavasta tarinasta.

Suositteletko ja kenelle? Montako tähteä?

Suosittelen lämpimästi kaikille pohjoismaisten dekkarien ystäville. Tähtiä tälle lukukokemukselle annan neljä ja aion varmasti lukea Maria Adolfssonin seuraavankin Doggerland-tarinan.

Tähtiä ⭐️⭐️⭐️⭐️

  • Maria Adolfsson: Harha-askel
  • Kustantaja: Tammi
  • Ilmestymisvuosi: 2019
  • Suomentaja: Sirkka-Liisa Sjöblom
  • Genre: Suomennettu kauno, jännitys
  • ISBN 978-952-0-406615
  • Äänikirjan lukee Karoliina Kudjoi

Lue myös muita dekkarijuttujamme KLIK

Kommentit
  1. Reijo Moilanen
    • Avatar photo Kirsi Ranin

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *