Sara Stridsberg: Unelmien tiedekunta – fantasia naisen elämästä, joka olisi voinut mennä toisinkin

Sara Stridsberg on kirjoittanut radikaalifeministi Valerie Solanasista fiktiivisen elämäkerran Unelmien tiedekunta. Lisäys seksuaaliteoriaan, tai kuten kirjailija itse romaaniaan kutsuu, kirjallisen fantasian, joka on vähintään yhtä raivoisa kuin tarinan päähenkilö.

Valerie Solanasia voisi luonnehtia myös naiseksi, joka ampui Andy Warholia. Unelmien tiedekunnassa Stridsberg panee kirjansa päähenkilön kuvailemaan itseään näin:

VALERIE: Miestenvihaaja. Kirjailija. Tutkija. Surfaaja.

Warholin murhayrityksen jälkeen Valerie Solanasia tutkinut psykiatrisen sairaalan lääkäri kirjoitti lausuntoonsa näin:

Valerie Solanas on upea. Valerie Solanasin kieli on upeaa. Valerie Solanasilla on mahtava huumorintaju, sysimusta ja omintakeinen. Valerie Solanas on sairaalloisen kiinnostunut sukupuolikysymyksistä. Valerie Solanas on häikäisevän älykäs. Valerie Solanas kääntää jokaisen keskustelun aina mieliaiheeseensa, Miesten Kiistattomaan Huonommuuteen.”

Unelmien tiedekunnan Valerie Solanas on myös yliopisto-oppinut tutkija, narkomaani, prostituoitu ja mieleltään sairas. Ristiriitainen, monenlaisia tunteita herättävä henkilö, kuten myös Stridsbergin kirja. 

Unelmien tiedekunta ei ole mikään kesäisen kepeä naistenviikon nimipäiväkirja.

Se on raju tarina naisesta, avuttoman ja itsetuhoisen äidin tyttärestä, jonka isä raiskaa seitsenvuotiaana ja joka raiskataan useasti myöhemminkin. Naisesta, joka etsii itseään ja paikkaansa ja joka yliopistossa tuntee ensin löytäneensä sen, mitä haluaa eli tutkia, mutta joutuukin huomaamaan, että patriarkaaliseen tiedemaailmaan hänen naarashiiriprojektinsa, eli ilman uroshiiriä syntyvät jälkeläiset, on liian radikaali.

Unelmien tiedekunta on tarina lopulta hyvin yksinäisestä, hyvin sairaasta, hyvin onnettomasta naisesta, joka hankki pääasiassa toimeentulonsa prostituoituna ja toistaa tarinassa useaan kertaan taksansa: 

Pano kympillä. Suihinotto viitosella. Kaksi taalaa käteenvedosta.

Kirjan rakenne on vaativa ja taidokas.

Stridsberg rakentaa tarinaa Valerien elämästä lapsuudesta varhaiseen kuolemaan kuin korttitaloa, eikä todellakaan mistään kukilla koristelluista nimipäiväkorteista ole kysymys. Tekstissä vuorottelevat Valerien elämäntilanteet eri vaiheissa: lapsuus Ventorissa Georgiassa, rantapummin elämä Alligator Reefillä Floridassa, Marylandin yliopisto, missä Valerie opiskelee psykologiaa ja löytää elämänsä rakkauden, cosmogirlsin, sekä eri mielisairaalat. Myös kerrontatavat vaihtelevat: osassa tekstipaloja on näytelmänomaista dialogia, on luetteloita, on kerrontaa, jossa Valerieta puhutellaan sinänä.

Stridsberg hallitsee moneen suuntaan liikkuvan kerronnan taiturimaisesti, mutta kokonaisuudelle ei pieni karsinta olisi tehnyt pahaa. Jossakin kirjan keskivaiheilla huomasin tuskastuvani toisteisena jatkuvaan ahdistavaan tekstiin.  

Kuolema on vahvasti läsnä koko kirjan ajan.

Valerie kuolee rähjäisessä ja haisevassa Bristol Hotellissa San Franciscossa, Tenderloin Districtissä, punaisten lyhtyjen alueella, “kuolevien huorien ja narkomaanien pääteasemalla”. Vuosi on 1988 ja Valerie on 52-vuotias.

Kohtauksiin Bristol Hotelsissa Stridsberg on kirjoittanut kuolemaisillaan olevan Valerien kanssa keskustelevan KERTOJAn, joka haluaa kirjoittaa Valeriesta ja ihailee tätä. On helppo ajatella,että Stridsberg on näihin osuuksiin sisällyttänyt sen, miksi hän on kirjan kirjoittanut, sekä oman henkilökohtaisen suhtautumisensa päähenkilön esikuvaan. 

KERTOJA: En lakkaa koskaan etsimästä sinua. Sinä olet minun unelmien tiedekuntani. 

Stridsberg ei kuitenkaan tuputa lukijalle yhtä tulkintaa Solanasista, vaan tarjoaa laajan materiaalin, joka jättää lukijan itse pääteltäväksi, mitä ajatella tästä ristiriitaisesta henkilöstä.

Valerie Solanas (1936-1988)
Kuka todellinen Valerie Solanas sitten oli?

Stridsberg kirjoittaa Unelmien tiedekunnan alussa, miten Valerie Solanasista tiedetään vain vähän eikä romaani ole uskollinen tiedossakaan oleville faktoille. Valerie Solanas julkaisi vuonna 1967 kirjoittamansa SCUM-manifestin, jossa hän vaati nykyisen, miesten luoman yhteiskuntajärjestyksen kaatamista ja miessukupuolen tuhoamista. Manifestin nimi on lyhenne sanoista Society for cutting up men. Manifesti on käännetty 13 kielelle, ja ruotsiksi sen käänsi Sara Stridsberg. Manifesti on ilmestynyt myös suomeksi vuonna 2011. 

Valerie Solanas julkaisi SCUM-manifestin 1967. SCUM = Society for cutting up men.

Andy Warholiin Solanas oli tutustunut New Yorkiin saavuttuaan ja hän mm. esiintyi muutamassa Warholin elokuvassa. Hän oli antanut Warholin luettavaksi näytelmänsä, jota Warhol ei kuitenkaan toteuttanut. Solanas syytti Warholia käsikirjoituksensa varastamisesta. Vuonna 1968 Solanas ampui Andy Warholia ja tämän seurassa ollutta Mario Amayaa. Warhol haavoittui vaikeasti, mutta selvisi hengissä. Solanas sai murhayrityksestä kolmen vuoden tuomion.

Murhayrityksen ja oikeuskäsittelyn yhteydessä Solanas sai paljon huomiota, ja hänen vapautumisensa puolesta vedottiin. Hänestä tuli jonkinlainen äärifeministinen marttyyri. Myös feministipiireissä häneen suhtauduttiin ristiriitaisesti. Osalle hän oli esikuva, mutta maltillisemmat feministit, joita Solanas ivasi ”isin tytöiksi”, suhtautuivat hänen ajatuksiinsa kriittisesti.

Sara Stridsberg vieraili Helsinki Litissä 2017, jolloin oli juuri ilmestynyt suomeksi hänen teoksensa Beckomberga (Niin raskas on rakkaus).

Unelmien tiedekunta ilmestyi Ruotsissa jo vuonna 2006 ja voitti seuraavana vuonna Pohjoismaisen kirjallisuuspalkinnon. Se oli tänä vuonna ehdolla myös Kansainvälisen Booker-palkinnon saajaksi. Suomennettuna romaani ilmestyi vasta viime vuonna. Ensimmäiseksi Stridsbergiltä suomennettiin vuonna 2014 ilmestynyt Beckomberga, suomeksi Niin raskas on rakkaus. Rakkauden Antarktis on tulossa syksyllä suomeksi.

Sara Stridsberg oli muutaman vuoden myös Ruotsin akatemian jäsen, mutta erosi ristiriitojen repimästä Akatemiasta vuonna 2018.

  • Sara Stridsberg: Unelmien tiedekunta. Lisäys seksuaaliteoriaan.
  • Tammi, Keltainen kirjasto, 2018.
  • Kääntäjä Outi Menna.
  • Alkuperäisteos Drömfakulteten – tillägg till sexualteorin, 2006
  • Genre: Käännetty kaunokirjallisuus
  • ISBN 978-951-31-9556-4
  • Tähtiä ⭐️⭐️⭐️⭐️

Tämä juttu on osa Kirsin Book Clubin vuoden 2019 naistenviikon juttusarjaa. Onnittelemme 19.7. mm. Saraa. Lue edellisen päivän juttu Lucinda Rileyn kirjasarjasta Seitsemän sisarta tästä linkistä: (Klik).

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *