Podcast #20 – Pasi Pekkola: Kaikki isäni naiset

Kuinka hyvin me tunnemme vanhempamme? Mitä he tekevät silloin kun eivät ole äitejä tai isiä? Millaisia suhteita heillä on perheen ulkopuolella? Millaiset arvot ohjaavat heidän tekemisiään? Millainen murros niin naisten kuin miesten elämänmalleissa tapahtuu siirryttäestä sukupolvesta seuraavaan?

Pasi Pekkola ja hänen neljäs romaaninsa Kaikki isäni naiset (Otava, 2020)

Pasi Pekkola kuvaa neljännessä romaanissaan Kaikki isäni naiset lahtelaista perhettä. Vanhemmat ovat eronneet ja lapset jo aikuisia. Kirjassa kertojiksi pääsevät perheen lapset Alma ja Aleksi, äiti Linda ja isän sisko Aliisa. Kaikki kertovat omasta elämästään, mutta myös perheen isästä, maailmankuulusta ympäristötutkija Tapani Luodosta. Isälle ei anneta omaa kertojaääntä ja ihan hyvä niin.

Keskustelemme Pasin kanssa Kaikki isäni naiset -kirjan teemoista (ja Lahesta!) podcastissa, jota voit kuunnella SoundCloudissa, Apple Podcasteissa tai Spotifyssa tai klikkaamalla alla olevasta nuolesta.

Kaikki isäni naiset -henkilöt ovat erittäin uskottavia

Kaikki isäni naiset -kirjassa Aleksi on paluumuuttanut perheineen takaisin Lahteen. Hänen Julia-vaimonsa luo uraa paikallisessa mainostoimistossa, menestyy, kuntoilee ja on perheen vahva voima. Aleksi on jäänyt työttömäksi toimittajan töistä ja etsii uutta suuntaa. Kirjoittaisiko kirjan suomalaisesta viininviljelystä vai tarttuisiko Tapani-isän heittämään täkyyn ja kirjoittaisi tästä elämäkerran?

Aleksin ja Julian liitto on ruuhkavuosissa. Aleksi on epävarma Julian tunteista, pohtii, onko hän upean Julian arvoinen. Hän tarkkailee itseään myös kahden pienen lapsen isänä, peilaa sitä suhteeseensa omaan ylivertaiseen isäänsä.

Minä ajattelin, että kirjassa olisi enemmänkin kyse minun näkökulmastani. En oikein ymmärrä mihin näiden kaikkien ihmisten mielipiteitä tarvitaan. Tämähän on minun elämäkertani. Kai minä nyt herran tähden saan itse kertoa mitä elämässäni on tapahtunut?

Pasi Pekkola: Kaikki isäni naiset, s. 56

Tapani Luoto on alfauros, joka vie huomion lastenkutsuilla ja hurmaa naistarjoilijat. Hän on myös oikeasti merkittävä ilmastotieteilijä ja juuri työryhmineen julkaisemassa YK:n ilmastoraporttia. Silloin myrsky iskee, sillä menneisyydestä nousee #metoo-haamuja ja kansainvälinen ura on mennyttä.

Samanaikaisesti Tapanin tytär on Shanghaissa taifuunin kourissa. Alman yritys on luonut taifuunintunnistussovelluksen, mutta tämä Sun Wukong -myrsky ei noudatakaan ennakoitavia malleja. Alman elämässä tapahtuu myös muuta tuiverrusta, joista isän leimautuminen #metoo-setämieheksi on vain yksi juonne.

-Tyhjyyden tajuksi?

-Se on ikivanha buddhalainen käsite. Sillä tarkoitetaan sen ymmärtämistä, ettei millään ole merkitystä ennen kuin annamme sen itse.

Pasi Pekkola: kaikki isäni naiset, s. 100

Miten toimia #metoo-skandaalin jälkeen? Pasi Pekkola kuvaa sekä läheisten ajatusmaailmaa että arjen tilanteita, kun Tapanin tekoja riepotellaan julkisuudessa. Voiko isää vielä rakastaa, vaikka hän on toiminut tavalla, jota ei voi alkuunkaan hyväksyä? Vai onko tarinat edes totta, valehtelevatko naiset? Minkä merkityksen läheiset haluavat antaa tapahtumille?

Tallensimme keskustelumme Otavan toimitalossa 17.9.2020, kun ulkopuolella puhalsi Aila-myrsky. Neukkarin kaikua pienentääkseni ponchoni pääsi pöytäliinaksemme.

Minun on helppo ymmärtää, kuinka Pasi Pekkola on osannut kuvata Aleksin ja Alman eli oman ikäistensä henkilöiden ajatusmaailmaa. Mutta hän on myös hienosti uinut Tapanin ex-vaimon ja siskon mieleen. Podcastissa Pasi kertoo, millaista taustatyötä hän teki ymmärtääkseen oman äitinsä ikätovereita.

Kaikki isäni naiset -teos herättää tunteita

Kaikki isäni naiset -teos herättää tunteita. Ilman juonipaljastuksia voin todeta, että eräs Alman tilanne jännittää ja tietenkin Tapanin #metoo-toilaukset ja selittelyt pistävät vihaksi. Poikkeuksellisen paljon pohdin jo lukiessani, että mitenköhän tässä käy. Mutta hyvin käy, sillä Pasi on osannut tyylikkäästi taiteilla nuoralla ja saada herkkään aiheeseen sellaisen viisaan lopun, joka jättää lukijalle paljon omaa tulkinnan varaa.

Kirja etenee sulavasti nykyhetken ja muisteloiden välillä. Perheenjäsenet muistavat tietyt tapahtumat omalla tavallaan ja omalta kantiltaan, tietenkin. On puhuttelevaa, miten vanhempien teot vaikuttavat lapsiin ja vielä seuraaviin sukupolviinkin. Kuinka varjella hyviä ja arvokkaita asioita, kuinka katkaista rikkovien mallien ketju.

Kaikki isäni naiset (mielestäni erinomainen kirjan nimi, vaikka mieleen tulekiin John Irving!) käsittelee montaa tarinaa. Mukana on mm. viinejä, kirjan tyylikkäässä kannessakin olevia joutsenia, kiinalaisia arvoja ja tuttuja lahtelaisia paikkoja kuten Kisapuisto ja pursiseura. Välillä mietin, tarvitaanko kaikkia rönsyjä, mutta niitä käsitellään hallitusti ja ne tuovat ilman muuta syvyyttä henkilöhahmojen tarinoihin. Ehkä osin niiden vuoksi kirja antaa niin paljon ajattelemisen aihetta.

Vahva suositus esimerkiksi lukupiirikirjaksi!

Kirja sopii erinomaisesti lukupiirikirjaksi. Eri kertojat kuvaavat perheen elämää omilta kannoiltaan, joista osaa on helpompi ymmärtää. Kirjasta riittää keskusteltavaa ja mekin jatkoimme Pasin kanssa vielä pitkään sen jälkeen kun tallennus oli päättynyt.

  • Pasi Pekkola: Kaikki isäni naiset
  • Kustantaja: Otava, 2020
  • Kansi: Tuomo Parikka
  • Äänikirjan (10 h 48 min) lukijat: Sari Haapamäki ja Aarne Linden
  • Arvio

Rating: 4.5 out of 5.

Olen lukenut Pasi Pekkolan kaksi aiempaa kirjaa eli pääsääntöisesti Kiinaan sijoittuvan Lohikäärmeen värit ja Lahteen vuoteen 1918 ja 1950-luvulle sijoittuvan Huomenna kevät palaa. Molempia voin lämpimästi suositella!

Kommentit
  1. Amma
  2. Jane / Kirjan jos toisenkin

Kommentoi