Kipeä esitys Teatteri Takomossa tuo kroonisen kivun lähelle ja koskettaa
Julia Lappalaisen ja Ella Mettäsen monimuotoinen näytelmä Kipeä esitys tarkastelee kroonista kipua ja kipukroonikkojen elämää tavalla, joka sekä koskettaa että antaa tietoa ja keinoja myötäelämiseen myös meille kivuttomille. Näytelmä syntyi tarpeesta tuoda näkyville moniulotteinen mutta liian usein vaiettu kärsimys, jota suuri joukko ihmisiä kantaa mukanaan joka päivä, krooninen kipu.

Kepeä ja kipeä kipu
Me pyrimme useimmiten välttämään kipua. Käsi käy helposti särkylääkepurkille, kun kipu yllättää. Aina emme muista, että kipu on yleensä tarpeellinen tuntemus. Se varoittaa vaarasta ja kertoo, ettei kaikki ole kuten pitäisi. Kun sairaus pitkittyy ja kipu kroonistuu, se ei olekaan enää hyödyllinen kaveri, vaan se ryhtyy hallitsemaan elämää. Joskus kipu jää, vaikka sen alkuperäinen aiheuttaja on poistunut.

Kipu ja vaikeneminen
Kroonisesta kivusta kärsivät haluavat usein vaieta vaivoistaan. Varsinkin silloin, kun kipu on vaikeahoitoinen, tähän jopa saatetaan kannustaa – ääneen tai äänettömästi. Mieleeni tuli, että kipu voi olla myös yhden sortin virtahepo olohuoneessa, kutsumaton perheenjäsen joka vaikuttaa kaikkien elämään, mutta jonka nimeä kukaan ei rohkene sanoa ääneen.
Tämän vaikenemisen Kipeä esitys haluaa lopettaa. Se vaatii keskustelua niin potilaan hoidosta ja uusista mahdollisuuksista kuin työkyvyn merkityksestä ihmisarvolle ja työelämän muokkaamisesta paremmaksi paikaksi niille, jotka kipu joskus pysäyttää.

Kivun hoitaminen – ja hoitamattomuus
Kun sairastun, menen lääkäriin, saan lääkkeet, ja tulen terveeksi. Näin olemme tottuneet ajattelemaan, odotamme että lääketieteellä on vastaus terveysongelmiimme. Kun potilaalla on kipu jonka syy on tiedossa, on sairaanhoidolla selkeä toimintamalli Käypä hoito -suosituksineen. Kun kipu ei suostu hoidettavaksi vaan jatkaa omaa elämäänsä, tai sille ei löydy syytä, on lääkärikin usein neuvoton. Kipeä esitys näyttää ja kertoo esityksen taustalla kuultavien haastattelujen kautta, miltä tuntuu kun kipu halutaan kieltää, koska se ei ole lääketieteen keinoin hallittavissa.
Kipeä esitys muistuttaa myös kivunhoidon epätasa-arvosta ja sattumanvaraisuudesta. Sairaanhoidon kipuun erikoistuneissa yksiköissä on osaamista, mutta avun piiriin eivät pääse kaikki tarvitsevat.
Kipu ja kärsimys
Kulttuurissamme elää myös vahvana halu uskoa kärsimyksen jalostavaan vaikutukseen. Siihen eivät Julia ja Ella usko. Kivut eivät jalostaneet Frida Kahloa suureksi taiteilijaksi, vaan hän teki loistavaa taidetta, koska oli suuri taiteilija.
Kärsimyksen kautta jalostumisen ajatus kietoutuu yhdeltä kantilta kipukimpun hallitsemattomuuteen. Silloin kun kipua ei pystytä hoitamaan, yritetään edes saada se näyttämään kauniilta. Kipeä esitys tuo oivaltavasti näkyväksi tämän ajatuksen absurdiuden.

Taiteilijatapaamisessa näytöksen jälkeen Julia ja Ella kertoivat Kipeän esityksen syntyprosessista alkaen ihan ensimmäisestä puhelinsoitosta vuonna 2020. Julia ja Ella perehtyivät kipua käsittelevään kirjallisuuteen ja tutkimuksiin. Lisäksi he haastattelivat kipukroonikkoja eri aloilta sekä asiantuntijoita. Näyttelijät ovat erityisesti ammattiryhmä, joka mieluummin vaikenee kivuistaan, onhan heille kunnia-asia hoitaa näytös vaikka ”pää kainalossa”.

Kipeä esitys on tärkeä teatteritapaus. Se on muodoltaan hyvinkin hybridi yhdistäen esitykseen sujuvasti erilaisia elementtejä ehjäksi kokonaisuudeksi. Se avaa keskustelun teemoista, joista puhumisen ja joihin vaikuttamisen voi vain toivoa jatkuvan.
Kipeän esityksen ensi-ilta Teatteri Takomossa 17.3.2022, esitykset jatkuvat 3.4. saakka.
Työryhmä
Käsikirjoitus: Julia Lappalainen, Ella Mettänen, Antti Lehtinen
Näyttämöllä: Julia Lappalainen, Ella Mettänen, Antti Autio
Esitysdramaturgi: Antti Lehtinen
Säveltäjä: Antti Autio
Valosuunnittelija: Riikka Karjalainen
Äänisuunnittelija: Jani Orbinski
Videosuunnittelija: Tinja Salmi
Pukusuunnittelu: Työryhmä