Emmy Abrahamson: Kuinka rakastua mieheen joka tulee puskista – viehättävä tositarina

Olin huomannut Emmy Abrahamsonin kirjan Storytelin suosituksissa ja se jäi erottuvan nimensä – Kuinka rakastua mieheen joka tulee puskista – vuoksi mieleeni. En kuitenkaan tarttunut siihen, ennen kuin sain kutsun Gummerukselle tapaamaan Emmy Abrahamsonia. Kuuntelin kirjan ja kirjoitin tämän jutun kirja-arvio-osuuden ENNEN tapaamista, sillä tiedän, kuinka vaikutuksille altis olen, kun tapaan kirjailijan. Etenkin, jos kirjailija on viisas ja nokkela, kuten kirjan tekstin perusteella saatan olettaa.

Kirjan nimi

Kuinka rakastua mieheen joka tulee puskista – siis yllättäenkö? Kyllä, kirjan tarinassa kolmekymppisen Julian elämään tulee yllättäen nuorempi mies nimeltään Ben. Mutta kirjan nimen voi ottaa myös aivan kirjaimellisesti, sillä Ben on koditon ja oikeasti asuu Wienissä puiston puskassa. Julia tapaa Benin sattumalta toripenkillä ja kaikkien todennäköisyyksien vastaisesti tämä hauska, iso, karvainen, haiseva mies hurmaa hänet jo ensikohtaamisella. Olisin taatusti pitänyt Julian ja Benin rakkaustarinan alkumetrejä hyvin epärealistisina ellen kirjan esittelytekstien perusteella tietäisi, että tarina perustuu Emmy Abrahamsonin omaan elämään. Hän on nykyään naimisissa tosielämän ”Beninsä” kanssa ja heillä on kaksi lasta.

Gummeruksen toimistolla Emmy Abrahamsonia haastatteli Laura Friman.

Fiksua viihdettä

Olen vuosien varrella lukenut monia romanttisia komedioita ja täällä blogissakin kehunut suosikikseni englantilaista Sophie Kinsellaa. Viime aikoina en vaan enää ole syttynyt niille chick-liteille, joissa pääsankarit ovat vielä niin nuoria, että asuvat vanhempiensa luona tai niin englantilaisia, että hätkähtävät, kun joku näkee heidät alasti.

Emmy Abrahamsonin tarinassa minua viehätti päähenkilö Julian moniulotteisuus: säntillinen, mutta yllättäen heittäytyvä, pilkunviilaaja, mutta sarkastista huumoria viljelevä aikuinen nainen. Julia haluaisi olla kirjailija, mutta ei tee asian eteen mitään muuta kuin haaveilee. Hän opettaa Berlitzissä englantia lähinnä ummikoille ja yhdessä vaiheessa liittyy jopa kirkkokuoroon saadakseen uusia ystäviä.

Kirjan huumori on ainakin minua naurattavaa. Jo kirjan suomalaisessa esipuheessa on juuri sitä säpäkkää otetta, josta tykkään. Esipuheessa Emmy kertoo esimerkiksi olevansa 6 % suomalainen ja rakastavansa tietyistä syistä suomalaisia juustonaksuja. Hän on kirjoittanut neljä nuortenkirjaa ja olleensa August-palkintoehdokkaana, mutta silti kustantajan löytäminen ”Puskien mies” -kirjalle ei heti onnistunut. Kirja kuitenkin osoittautui todelliseksi menestykseksi, käännösoikeudet on myyty 19 maahan ja elokuvakin on tulossa. Emmyn aviomies, oikealta nimeltään Vic, ei suostu enää haastatteluihin, sillä mediajulkisuutta tuli todella runsaasti.

Emmy Abrahamson oli toista kertaa elämässään Suomessa. Ensimmäisen kerran hän tuli äitinsä kanssa Moskovasta (Emmyn isä oli siellä kirjeenvaihtajana) ja rakastui silloin juustonaksuihin. Kuva Gummeruksen kirjagrammaajille järjestetystä tilaisuudesta 5.4.2022.

Rakkaustarina

Julian ja Benin rakkaustarinassa on haasteita myös sen jälkeen, kun mies on käynyt suihkussa. Heidän taustansa ja arjen tapansa ovat kovin erilaisia. Julia on pedantti ja töissä, Ben tekee pimeää keikkaa ja on lähes rahaton. Julia varoo, mitä muut sanovat heidän suhteestaan, Beniä ei voisi vähempää kiinnostaa. Ben ilmoittaa välittömästi, että Juliasta tulee hänen elämänsä nainen.

Yhteiselämässä on kuitenkin jotain eroavaisuudet voittavaa inhimillisyyden liimaa, jonka koin hyvin viehättävänä. Lukijana tekee mieli neuvoa Juliaa olemaan rohkeampi, mutta veikkaan, että jos itse olisin ollut vastaavassa tilanteessa, niin olisin vetänyt jarrusta jo ennen sitä suihkua. Eli teksti tarjosi myös hyvää itsepohdiskelua.

Expat-elämää ja aitoja ympäristöjä

Tapahtumien pääpaikkana toimii Wien ja välillä käydään myös Vancouverissa, Kanadassa. Julia elää expat-elämää kuten Emmy Abrahamson on elänyt ja kuten minäkin olen yli kymmenen vuotta elänyt. Siksi koin kirjan Julian tietyn vieraudentunteen hyvin tuttuna ja aidonoloisena.

Wienissä olen käynyt pari kertaa. Minulle on jäänyt kuva upeasta ja vauraasta kaupungista. Olimme ennen joulua ja kiertelimme Glühwein-pisteeltä toiselle aivan kuten kirjassa. Wienissä kaikki oli niin siloteltua, että on helppo kuvitella, kuinka erottuva koditon poikaystävä on ollut.

Vancouver on aina vaikuttanut kiehtovalta paikalta, mutta kirjan perusteella sen voi vetää bucket-listalta pois. Yksi pieni näkymä, mutta kiinnostava sellainen. Vähän kuin olisin itsekin ollut matkoilla.

Suositus

Kuuntelin kirjan ruotsalaisena äänikirjana. Kirja on kirjoitettu minä-muodossa ja tuntui siltä kuin Emmy Abrahamson olisi itse kertonut tarinansa, vaikka lukijana on Gunilla Leining.

Suosittelen lämpimästi kirjaksi heille, jotka haluavat hetkeksi irtautua nykytodellisuudesta, ja löytää maailman, jossa on fiksulla tavalla naurua, surua ja rakkautta. Bonushymyilyt on taattu niille Kuinka rakastua mieheen joka tulee puskista -kirjan lukijoille, jotka tietävät, kuka Elfriede Jelinek on.

Tapaaminen kirjailijan kanssa

Meillä riitti Emmy Abrahamsonin kanssa juteltavaa hänen kirjastaan, perheestään ja lukupiireistä.

Gummerus oli järjestänyt todella mukavan tilaisuuden. Laura Friman haastatteli Emmy Abrahamsonia, paikalla oli 14 kirjagrammaajaa.

Haastattelun jälkeen juttelin pitkään Emmyn kanssa. Hän kertoi omasta third-culture-kid -tunteestaan ja siitä, kuinka korona sotki heidän suunnitelmansa Aasiaan muuttamisesta. He asuvat nyt Etelä-Ruotsissa, aivan Ystadin lähellä. Vic työskentelee insinöörinä, Emmy on täyspäiväinen kirjailija ja heidän 11-vuotiaat kaksosensa käyvät koulua. Emmy kirjoittaa parhaillaan komediasarjaa STV:lle. Ja tärkeintä, Emmyn ja Vicin suhde kukoistaa edelleen!

Pidin kovasti Emmyn tavoitteesta kirjoittaa hauskoista naisista, mutta sellaisista, jotka ovat tavallisia ja joille hauskuus on myötäsyntyistä. Hänen mukaansa esimerkiksi elokuvissa hauskat naiset ovat aina joko lihavia tai edustavat etnistä vähemmistöä ja he eivät koskaan ole päähenkilöitä. Komedian kirjoittaminen on vaikeaa, mutta sitä ei oikein arvosteta, ”oikeassa kirjallisuudessa” äidin pitää kuolla syöpään. Kun Emmyn nuortenkirja oli Augustpriset-ehdokkaana, sitä kritisoitiin, että sen ei olisi pitänyt olla ehdokkaana, koska se oli niin hauska.

Emmy kertoi myös, että hänkin on lukupiirissä ja nauttii siitä todella. Heitä on viisi naista ja viime kerralla he olivat lukeneet Nabokovin Lolitan. Olipa todella mukava tavata tämä sanavalmis, hurmaava nainen!

Kirjan tiedot

  • Emmy Abrahamson: Kuinka rakastua mieheen joka tulee puskista
  • Hur man förälskar sig i en man, som bor i en buske (2016)
  • Suomentaja: Outi Menna
  • Gummerus, 2022
  • 265 sivua /
  • Äänikirjan lukija Maruska Verona

Rating: 4 out of 5.
Till Kirsin Bok Club. Ni är bäst i världen eftersom ni läser och älskar böcker! Stor kram, Emmy
Kommentit
  1. Päivi

Kommentoi