Karen Swan: Kesytön saari – viimeinen kesä St. Kildan saarilla

St. Kildan saariryhmä on Skotlannissa Atlantin valtamerellä äärimmäisenä lännessä sijaitseva Ulko-Hebridien osa. Pääsaarella Hirtalla oli pysyvää asutusta arvioiden mukaan yli tuhat vuotta, kunnes väkiluku putosi 36:een ja asukkaat evakuoitiin vuonna 1930. Karen Swan kertoo näistä viimeisistä asukkaista ja heidän viimeisestä kesästään St. Kildan saarilla kirjassaan Kesytön saari, joka avaa 4-5-osaisen sarjan.

Kirjan keskiöön nousee nuori nainen Effie, joka pärjää miehille kalliokiipeilyssä ja ruuan hankinnassa. Swan onnistuu hienosti kuvaamaan pientä kyläyhteisöä, joka elää alkeellisissa rakennuksissa sadan metrin pituisen tien varrella. Lukijasta tai kuulijasta tuntuu kuin itse osallistuisi merilintujen metsästämiseen ja niiden munien keräämiseen kalliojyrkänteillä.

Turisteista on jo tullut saarelaisille merkittävä tulonlähde. Dumfriesin jaarli ja hänen poikansa lordi Sholto saavat Effien oppaaksi linturetkelle. Ja kuinkas sitten käykään, kun kaksi nuorta viettävät yhdessä aikaa jyrkänteillä? Romanssin ainekset on taitavasti punottu, eikä ilman sydänsuruja selvitä.

St.Kildan saarista suurin on pääsaari Hirta. Näkymä kylään ja kylälahdelle. Kuva Wikipedia.

Evakkoon

Kirjan jälkimmäinen osa kuvaa St. Kildan evakkojen asuttamista Skotlannin länsiosiin. Effie ei enää käykään yhtenä miehistä vaan joutuu naisten töihin. Evakkoelämän alku on rankkaa, kun aiemmin niin läheisten naapurien turva on kauempana. Dumfriesin jaarli ja lordi Sholto pääsevät isompaan rooliin ja heidän kotiolojaan voi helposti kuvitella muistelemalla Downton Abbey -sarjaa.


Enempää ei juonesta voi paljastaa, mutta sen verran kuitenkin, että jännitystäkin löytyy salaperäisen kuolintapauksen ympärillä. Kirja päättyy jyrkännekiipeilijäpäähenkilölle sopivasti cliffhangeriin ja nyt täytyy vain kärsivällisesti odottaa kirjan toista osaa, jotta saa tietää, miten kiipelistä selvitään.

Unescon maailmanperintökohde

Tästä kirjasta kannattaa ehdottomasti lukea myös lopun kiitokset. Swan kertoo, kuinka tuli kirjoittaneeksi St. Kildasta ja miten hän selvitti saaren historiaa. Henkilöt ovat fiktiota, mutta osalla on todellisia esikuvia. Swan myös kävi Hirtan kesyttömällä saarella, jonne tehdään turistimatkoja. St. Kildan saaret ovat sekä kulttuurisesti että ekologisesti ainutlaatuisina otettu UNESCO:n maailmanperintökohteeksi.

Hirtan taloja on osittain kunnostettu turismia varten. Kuva vuodelta 2010 Wikipedia.

Suosittelen kirjaa romantiikan ystäville. Historiallisten romaanien harrastajana pidin erityisesti tapojen kuvauksesta ja todellisten tapahtumien nivoutumisesta vauhdikkaaseen juoneen. Paljon tuli käytetyksi internetin hakukoneita ja karttasovelluksia, kun innostuin tutkimaan lähemmin St. Kildan saaren oloja.

Sujuvasta luku- ja kuuntelukokemuksesta kiitän kirjailijan lisäksi Ilkka Rekiaron mainiota käännöstä ja äänikirjan suomeksi lukenutta Eija Ahvoa. Paikallisväriä kaipaaville äänikirjaversio on saatavilla myös englanniksi ainakin Storytelissä, ja sen lukee skottiaksentilla Katie Leung. Kiitokset myös Otavalle kirjan ennakkokappaleesta.

Karen Swan on menestynyt brittikirjailija, jolla on taito löytää tarinoihinsa ainutlaatuiset miljööt. Taustaltaan hän on muotitoimittaja ja asuu perheineen Sussexin maaseudulla. Hän vieraili etäyhteydellä Otavan viihdekirjallisuustapahtumassa ja esitteli Kesyttömän saaren jatko-osaa. Sarjan kaikissa osissa on eri naispäähenkilö, mutta heidän kohtalonsa nivoutuvat toisiinsa.
  • Karen Swan: Kesytön saari
  • Otava 2023
  • Alkuperäisteos The Last Summer
  • Wild Isle -sarja, 1. osa
  • 478 s / 15 h 44 min
  • Suomentaja: Ilkka Rekiaro
  • Äänikirjan lukija: Eija Ahvo

Rating: 4 out of 5.

Kommentoi