Taiteilijoiden äiti – hieno uusi kotimainen näytelmä Lumperon kesäteatterissa Saarijärvellä

Tapperien Taideseura ry juhlisti 30-vuotista taivaltaan Annu Sankilammen käsikirjoittamalla ja ohjaamalla näytemällä Taiteilijoiden äiti. Näytelmä on samalla esittäjänsä, jyväskyläläisen ammattiteatteri Teatterikoneen 20-vuotisjuhlaesitys.

Kuva Annu Sankilampi.

Tapperin perheen neljästä pojasta, Marko, Harri, Kain ja Yrjö, tuli kaikista taiteilijoita. He kasvoivat Saarijärvellä vaatimattomissa oloissa. Millainen oli äiti-Aino, joka isä-Vihtorin kanssa kasvatti poikansa luoviin ammatteihin, joista jokaiselle löytyi oma polku?

Sateinen sääkään ei haitannut, kun teatterikahvit tarjoiltiin oikeista kupeista.

Tämän päivän Aino lähtee perheinen – aviomies ja kaksi yläasteikäistä lasta – viettämään lomaa vuokramökissä. Lomaan kohdistuu suuria odotuksia, joista seuraa suurta turhautumista erityisesti perheenäidille. Hän on pakannut ja huolehtinut, ja jatkaa mökkielämää työleirinomaisella puurtamisella, ruoanlaitolla ja siivoamisella. Muiden jäljet jäävät tietenkin hänen korjattavikseen. Mies ja lapset viihtyvät, kunhan nenä on ruudussa kiinni.

Perheenäidin hermo kiristyy. Kuva Annu Sankilampi.

Meidän aikamme Aino löytää naapurista talon ja kohtaa Tapperin perheen äidin, menneen ajan Ainon, jonka kanssa syntyy ajatusten vaihtoa. Tapperin Aino luo nyky-Ainoon uskoa siihen, että hänessäkin on luovaa voimaa, joka pitää ja kannattaa ottaa käyttöön. Tapperin Ainon luontosuhde ja kyky kääntää köyhyys ja muut vastoinkäymiset mahdollisuudeksi luovuudelle ovat varmasti luoneet suotuisan ympäristön taiteilijoiksi kasvaneille pojille.

Esityksen muusikot Minna Koskenlahti ja Antti Korhola ovat myös säveltäneet musiikin tätä näytelmää varten. Kuva Annu Sankilampi.

Nyky-Aino on käskyttänyt perhettään, motkottanut ja yrittänyt saada aikaan muutosta puhumalla. Kun hän antaa periksi ja antautuu luovalle hulluttelulle, perhe hämmentyy. Kun he huomaavat, että Ainolla on kivaa, he seuraavat esimerkkiä, ja perheestä löytyy yhdessä tekemisen henki. Maailmaa ei siis voi muuttaa, voi muuttaa vain itseään. Kun muutos tapahtuu rakentavasti ja oikeaan suuntaan, maailma ympärillä muuttuu.

Yhteys löytyy keskustelun kautta. Kuva Peppi Vuotila.

Muutos perheessä on haaste myös parisuhteelle. Nyky-Ainon mies Matti on valmis kuuntelemaan vaimoaan ja tukemaan tätä. Käsikirjoituksessa on hieno positiivinen pohjavire ilman että se sortuisi katteettomaan siirappisuuteen.

Lotta Rautakorpi loisti Tapperin perheen äitinä, jonka hahmosta minäkin taisin saada energiaa ja ajattelemisen aihetta.

Teatterikone ei ollut minulle entuudestaan tuttu. Ryhmä hurmasi minut, teatterikatsojien vastaanottamisen ystävällisyydessä Ypäjän Musiikkiteatteri on saanut vakavasti otettavan kilpailijan. Tilaisuuden tullen käyn varmasti Teatterikonetta katsomassa, ja suosittelen muitakin seuraamaan mitä kivaa heiltä seuraavaksi tulee.

Teatterikone on jyväskyläläinen ammattiteatteri, jonka kotinäyttämö on Kulttuuritalo Villa Ranassa. Kiitän Annu Sankilampea sekä mainiosta käsikirjoituksesta että napakasta ohjauksessa, jossa aikaa ja tilaa annetaan taitaville näyttelijöille hienosti rytmittäen kunkin kohtauksen vaatimalla tavalla. Erityisesti Kirsi Sulonen nykypäivän Ainona onnistuu vähillä eleillä luomaan todella intensiivisen tunnelman.

Taiteilijoiden äiti -näytelmän esitykset Saarijärven Lumperon kesäteatterin hienossa järvimaisemassa 6.8.2023 saakka.

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *