Clare Mackintosh: Annoin sinun mennä – yllätyksellinen trilleri

Aloitimme tämän vuoden dekkarikimaramme Ari Rädyn  Syyskuun viimeisellä  ja jatkamme Clare Mackintoshin  Annoin sinun mennä -trillerillä, joka on saanut huippuarviot brittikollegoilta:

Annoin sinun mennä on juonenkuljetuksen mestarinäyte, ja siinä on mieletön käänne. En voinut laskea kirjaa käsistäni. On vaikea uskoa, että Annoin sinun mennä on esikoisromaani. Tempo, juoni ja käänteet nostavat sen huipputrillerien sarjaan.” – Jojo Moyes, kirjailija

Lee Child: ”Ällistyttävän hyvä”
Paula Hawkins: ”Hyytävä, vangitseva ja eläytyvä”
Jane Moore: ”Ylittää Kiltin tytön ja Naisen junassa

Clare Mackintosh on entinen poliisi ja toiminut myös freelance-toimittajana sekä sosiaalisen median konsulttina. Annoin sinun mennä pohjautuu tositapahtumaan, jota Clare tutki poliisina. Kirja on ollut huikea menestys ja myynyt yli 600 000 kappaletta yksistään Briteissä. Näillä myyntiluvuilla Clare voi nyt keskittyä kirjoittamiseen.

Kirsin Book Clubissa Annoin sinun mennä –trillerin luki Marja Castrén, joka vastasi myös kysymyspatteristoomme:
1. Mikä on dekkarin rikos ja kuka sitä selvittää?

Tämän dekkarin rikos on pienen pojan kuolettava yliajo ja onnettomuuspaikalta pakeneminen. Rikosta selvittää rikoskomisario Ray Stevens ja hänen ryhmänsä.

2. Ovatko dekkarin henkilöt uskottavia / kiinnostavia?

Kirjan henkilöt ovat erittäin uskottavia, kirjailija kuvaa tavallisia ihmisiä, heidän perhe- ja työelämää, ongelmia ja arkipäivää monelta kantilta ja monen henkilön kautta. Ray Stevensin lisäksi kirjassa seurataan pienen poikansa menettänyttä äitiä, Jenna Grayta, joka pakenee Walesin rannikolla sijaitsevaan pieneen mökkiin, seuranaan vain puuduttava suru, tuska ja häpeä. Hänen tuskansa on käsin kosketeltavaa eika varmasti jätä ketään kylmäksi.

 3. Onko juoni vetävä? Ajankohtainen? Entä yllätyksellinen, arvaako lopun?

Minusta juoni on todella vetävä ja erittäin yllätyksellinen, juonikäänteitä on useampia ja kirja pitää otteessaan loppuun saakka. Alku voi tuntua hyvinkin perinteiseltä mutta kuitenkin mielenkiintoisena ja juonikäänteiden ansiosta se ehdottomasti vie mukanaan tarinan loppuun saakka. Tässä kirjassa on elokuvan tai TV-sarjan ainekset, jollei jo jopa ole tulossa, sillä englanniksi kirja on ilmestynyt 2014.

4. Opitko jotain yhteiskunnasta / kulttuurista / jostain muusta?

Kirja kuvaa hyvin englantilaisia ja englantilaista yhteiskuntaa ja arkipäivän problematiikkaa monelta kantilta. Olen brittiläisen kirjallisuuden ja elokuvien fani ja tämä kirja on kiitettävä tuote brittiläisestä  psykologisesta rikosromaanista.

5. Miten paljon dekkarissa kuvataan päähenkilön elämää?

Tarina on päähenkilöiden arjessa kiinni. Varsinkin rikoskomisarion elämä on meille kaikille tuttua, työn ja perheen yhteensovittaminen, parisuhde, työpaineet, pitkät päivät, konfliktit murkkuikäisten kanssa. Tavallista, arkista ja tunnistettavaa elämää. Kirja käsittelee myös aiheita joita monet, valitettavasti, kokevat elämässään ja joista eivät pysty kertomaan kenellekään.

6. Onko dekkari raaka, ahdistava tai pelottava?

Dekkari on ahdistava, mutta ketä ei ahdistaisi oman lapsensa menetys. Kirjassa on myös raakuutta joka saa vihan tunteet pintaan mutta ei sisällä useiden skandidekkareiden tapaan valtavaa määrää järkyttävää väkivaltaa.

7. Herättikö dekkari sinussa ajatuksia, koskettiko?

Kirjan aihe on jo sellainen, että se ei jätä ketään kylmäksi.

8. Suositteletko ja kenelle?

Suosittelen kaikille mutta erityisesti niille jotka eivät ole perinteisten dekkareiden faneja. Kirjassa samanlainen tunnelma kuin Yle TV1 ohjelmassa Vera Stanhope tutkii. Jos pidät sarjasta, kannattaa lukea tämä kirja.

Jos haluat seurata Clare Macintoshia somessa, niin tässä yhteystiedot:

Facebook: @claremackwrites
Instagram: @claremackwrites
Twitter: @claremackint0sh

Jutun kirjoitti Marja Castrén.

Kirjan saimme Gummerukselta, kiitos.


Lue myös nämä dekkari/trilleri-arviomme:

  • Clare Mackintosh
  • Annoin sinun mennä
  • Gummerus, 2017
  • I Let You Go, 2014, 2014
  • ISBN 978-951-24-0492-6
Kommentit
  1. Tea
    • Marja

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *