Isänpäivä: Kalle-isä lukee, piirtää ja äänittää tarinoita pojillensa

Kalle Huhtala poikiensa kanssa muutama vuosi sitten.

Kalle Huhtala poikiensa kanssa muutama vuosi sitten.

Kalle Huhtala työskentelee kehitysjohtajana ja on pelillistämisen edelläkävijöitä Suomessa. Hänen lukuhetkensä omien poikiensa kanssa ovat saaneet myös uusia ideoita liikkeelle ja ikuistuneet niin piirroksina kuin äänitteinäkin. Annetaan Kallen kertoa:

”Olen lukenut nyt viisi- ja kymmenenvuotiaille pojillemme iltasadun pienestä pitäen, eikä ilman sitä kumpikaan suostu nukahtamaankaan. Iltasadun lukuhetki on mukava yhteinen tapahtuma, joka yleensä venyy yliajalle mielenkiintoisten tarinoiden ansiosta. Se ei meitä illanvirkkuja vielä sillä puolen yöunia harmita.

Luen ääneen mielelläni omasta lapsuudestani tuttuja klassisia tarinoita, jotka ovat reilusti irti arjesta. Minulla on selvästi hyvä maku, sillä valintani ovat kelvanneet pojille. Kaikki Astrid Lindgrenit (tosin Leijonamieltä en yritäkään lukea), Mauri Kunnaksen tuotanto, Carl Barksin klassiset Aku Ankka -tarinat, Vompelit, Muumit ja Harry Potter ovat hyviä esimerkkejä. Roald Dahlin Jali ja suklaatehtaan hillittömyys on omista pojistani yhtä herkullista kuin miten sen itse muistan. Seitsemän veljeksen seikkailut ja kasvutarina aukeavat alkuperäistekstiä paremmin aikuisellekin Riitta Nelimarkan kuvittamana versiona.

Ääneen lukeminen on laajentunut lukulampun ääreltä uusiin ulottuvuuksiin. Esikoiselle olen lukenut Hobitin ja Taru sormusten herrasta on loppusuoralla. Nämä molemmat olen samalla äänittänyt puhelimen ”nauhurilla” ja joskus nukkuvan pojan korvista kaivetuissa kuulokkeissa Bilbon seikkailut ovat yhä pyörineet. Itse olen paitsi sähkökirjojen, myös äänikirjojen ystävä. Tärkeintähän on itse tarina.

Tiedemiehet suunnittelevat Kuumatkaa Jules Vernen tarinaan perustuvassa iltasadussa

Kalle piirtämä ja tietokoneella värittämä kuva: ”Tiedemiehet suunnittelevat Kuumatkaa Jules Vernen tarinaan perustuvassa iltasadussa”

Kerran esikoisen vatsatautia liennyttääkseni aloin kertoa hänelle omaa versiotani Jules Vernen Matka Kuuhun -teoksesta. Tässä tarinassahan kolme miestä matkustaa Kuun ympäri valtavan tykin sinkoamassa ammuksessa. ”Tykkitarinaan” työstän nyt kuvitusta käsin piirtäen ja tietokoneella värittäen, yleensä kesälomaöisin kun aikaa on. Kymmenien toistojen kautta muotoutuneen iltasadun lopputuloksena syntyy kirja, äänikirja ja animoitu tarina YouTubeen.

Ääneen lukeminen on minulle helppo ja tehokas tapa antaa lapselle aikaa sekä avaimet kielen ja mielikuvituksen maailmaan. Samalla voin itsekin astua aikakoneeseen.”

Kuuntele Kallen äänitys Bilbo Reppulin ja Klonkun arvuutuskilpailusta tästä:

Iltasaduksi lukemani Hobitti. Kuvituksena raapekartongille raapustamani näkymä Moriasta, vuodelta 1985.

Kallen iltasaduksi lukeman Hobitin  kuvituksena hänen raapekartongille raapustama näkymä Moriasta, vuodelta 1985.

Kommentoi