Haastattelu: Jens Lapidus neuvoo Suomen hallitusta toimimaan nopeasti

Kirsin Book Club tapasi kirjailija Jens Lapiduksen Tukholmassa torstaina 26.8. Mariatorgetin varrella sijaitsevassa Hotelli Rivalissa. Lapiduksen uusin kirja, vuoteen 2025 sijoittuva Paratiisikaupunki, on juuri ilmestynyt suomeksi.

Kari Jääskeläisen haastattelussa Jens Lapidus kehottaa Suomen hallitusta toimimaan ajoissa ja välttämään Ruotsin virheet jengiväkivallan ja rikollisuuden torjunnassa. Lisäksi Jens kertoo kirjoittamisensa rutiineista ja haasteista sekä siitä, miten hän ajautui juristista kirjailijaksi miltei puolivahingossa.

Lue Paratiisikaupungin arvio KLIK

Katso haastattelu tästä:

Jens Lapidus neuvoo Suomen hallitusta toimimaan nopeasti

Paratiisikaupunki käsittelee Tukholman ongelmalähiöiden tulevaisuutta. Kysyttäessä minkä neuvon Jens Lapidus antaisi Suomen hallitukselle, Lapidus vastaa:

Hallituksen pitäisi toimia aikaisemmin. Ruotsin hallitus säätää nyt kyllä vahvoja lakeja väkivaltaa ja jengirikollisuutta vastaan, mutta moni on sitä mieltä, että toimenpiteet tulevat hyvin jälkikäteen ja että hallitus heräsi kymmenen vuotta liian myöhään. Nyt säädettävät lait olisi pitänyt säätää kymmenen vuotta sitten.”

Ruotsalaiskirjailija Jens Lapidus tunnetaan Tukholman alamaailman autenttisista kuvauksistaan. Lapiduksen uutuus Paratiisikaupunki sijoittuu vuoteen 2025, jolloin tilanne Ruotsin ongelmalähiöissä on kehittynyt nykyisestä vielä huomattavasti vaikeammaksi ja valtio on määritellyt ne aidatuiksi ”erillisalueiksi”. Erillisalueen asukas, joka on tuomittu kolme kertaa vähintään vuoden mittaiseen vankeusrangaistukseen, voi saada ETJ-leiman. Tämä tarkoittaa, että jos tekee vielä neljännen rikoksen – vaikka kuinka pienen – voi saada siitä elinkautisen rangaistuksen. 

Paratiisikaupunki ei ole ennuste

Jens Lapidus toteaa, että hänen kirjansa ei ole ennuste vaan pikemminkin worst case -skenaario. Haastattelussa Lapidus kertoo myös ajautumisestaan kirjailijaksi miltei puolivahingossa sekä kirjoittamisensa rutiineista ja haasteista.

Suomen hallitukselle suunnattu kommentti on videon kohdassa 13.49.

Kirjan tiedot

Lue kirja-arvio KLIK

  • Jens Lapidus: Paratiisihuone
  • Alkuperäisteos Paradis city
  • Suomentajat Petri Stenman ja Sirje Niitepōld
  • Kustantaja Like, 2021
  • Sivuja 400
  • Äänikirjan lukija Markus Bäckman

Rating: 5 out of 5.

Kommentoi