Kari Häkämies: Linnan hämähäkki – ajankohtainen ja uskottava vakoiluromaani

Kari Häkämiehen uutuus Linnan hämähäkki palaa kuntapolitiikkaa kuvanneen Pormestari-painajaisen jälkeen takaisin eduskuntaan, missä Häkämiehen Valta-trilogiakin tapahtui. Vaikka tapahtumat nytkin liittyvät valtioneuvostoon ja eduskuntaan, niin tällä kertaa ei ole kyse niinkään päähenkilöiden keskinäisestä valtataistelusta ja poliittisesta suhmuroinnista, vaan keskiössä ovat mielenkiintoiset henkilöhahmot. Linnan hämähäkki aloittaa uuden poliittisen trillerisarjan.

Kari Häkämiehen uusi dekkari on oivallista kesälukemista.

Kolme päähenkilöä

Häkämiehen romaaneissa on joskus hiukan liikaakin henkilöitä minun muistilleni. Tällä kertaa hahmot on helpompi pitää erillään ja hahmogalleria on muutenkin onnistunut. Seuraamme kolmen päähenkilön, eduskunnan lainsäädäntöneuvos Henrik Hamilon, Ilta-Sanomien toimittajan ja venäläisen diplomaatin tarinaa. Ainakin Henrik Hamilo tulee olemaan sarjassa jatkossakin mukana.

Vaikka dekkareiden perinteiset elementit kuten mysteeri tai päähenkilöä ajava pakko sen selvittämiseen eivät ole keskeisellä sijalla, niin kuitenkin tarina pysyy koko ajan mielenkiintoisena.

Tunnistettavia poliitikkoja

Kokonaan politiikkaa ei sivuuteta, vaan muutama herkullinen letkautus sen arjesta on mukana. Häkämies ei tapansa mukaan myöskään välitä pahemmin peitellä, ketkä ovat henkilöhahmojen esikuvia:

Joulun lähestyessä puheet alkoivat siirtyä yhä enemmän hänen seuraajaansa, turkulaiseen Martta Warikseen, jonka persona jakoi ihmiset. Jotkut arvostivat hänen kovaotteisuuttaan, toiset sanoivat naisen jättävän jälkeensä vain savuavia politiikan raunioita. Itse jouduin katsomaan peiliin ja kysymään monen monta kertaa, oliko asenteeni uutta ministeriä kohtaan kohdallaan? Enkö voinut sietää Martta Warista vain sen vuoksi, että näin hänessä aina Jan Baxterin, vai siksi, että Waris oli lahjoihinsa nähden aivan liian itsevarma ja puhelias? Jälkimmäisen ominaisuuden kritisoinnissa en ollut yksin. Moni muukin uupui eduskunnan kyselytunnilla siihen, että ministeri selitti asioita monipolvisesti ja suolsi ulkomaisten kollegoidensa nimiä niin kuin ne olisivat olleet kaikille tuttuja.”

Ja jos henkilöä ei vielä tuosta tunnistanut, sukunimi antaa vahvan vihjeen.

Mukava lukukokemus

Kirja on mielestäni hyvin onnistunut ja se on mukava lukukokemus, vaikka en osaa ihan tarkkaan määritellä mistä viehätys johtuu. Politiikka on siis sivualalla. Samoin itse mysteerikään ei ole tarinan eteenpäin vievä voima. Kuitenkin kirja on hyvin vangitseva ja olen varma, että esimerkiksi kaikki leppoisista englantilaisista dekkarisarjoista pitävät tulevat tykkäämään Linnan hämähäkistäkin. 

Linnan hämähäkki aloittaa uuden poliittisen trillerisarjan, jonka päähenkilö on valiokuntaneuvos Henrik Hamilo. Kirjan kerronta on hyvin uskottavaa.

Kirjan tiedot

  • Kari Häkämies: Linnan hämähäkki
  • Crime Time, 2022
  • 314 sivua / 8 h 18 min
  • Äänikirjan lukija: Martti Ranin

Rating: 4.5 out of 5.
Kari Häkämies, kuva: Petri Mast

Lue myös

  • Kari Häkämies: Pormestari-painajainen – kuolema Turun kunnallispolitiikassa
  • Kari Häkämies: Vallan hinta – eduskuntaan sijoittuvan trilogian päätösjakso
  • Alexander Stubb, Karo Hämäläinen: Alex – muisteluteos avaa politiikan kiemuroita

.

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *