Lina Bengtsdotter: Annabelle – paluu ruotsalaiseen pikkukaupunkiin
Jälleen uusi tulokas ruotsalaiselle dekkaristikentälle: Lina Bengtsdotter. Tässä vastaukset perinteisiin dekkarikysymyksiimme:
Mikä on dekkarin rikos ja kuka sitä selvittää?
Nuori ja kaunis Annabelle katoaa kesäkuun alussa. Annabellen äiti Nora on hyvin ankara kotiintuloajoista ja etsinnät käynnistyvät, kun Annabelle ei palaa nuorison järjestämistä bileissä.
Katoaminen tapahtuu pienellä ruotsalaisella paikkakunnalla Länsi-Götanmaalla, Gullspångissa. Katoamista alkaa tutkia Gullspångin omat poliisiviranomaiset sekä Tukholmasta kutsutut Charlie ja Anders. Charlien omat juuret ovat kyseiseltä paikkakunnalta ja hänen lapsuuden kokemuksensa saavat hänet epäröimään paikkakunnalle lähtöä. Hänelle on tapahtunut siellä liian paljon.
Kertomus on kolmitasoinen: Annabellen katoaminen, Charlien oma lapsuus ja Alicen ja Rosan tarina. Kirja on enemmänkin kertomus Charlien kipuilusta ja Alicen ja Rosan tarinasta kuin varsinaisesta rikoksesta.
Ovatko dekkarin henkilöt uskottavia / kiinnostavia?
Rikostutkija Charlie on kuin jo niin monessa dekkarissa esitelty hahmo, mutta naispuolinen. Hänen ongelmanaan ovat menneisyyden traumat ja nykypäivän juominen, joka aika usein johtaa hänet tilanteisiin, mitkä olisi parempi unohtaa. Työmoraalistaan kiinnipitävänä hän yrittää välttää juomista rikostutkimuksen aikana, mutta ei aina siinä onnistu.
Toisella tutkijalla Andersilla on statistin rooli. Häntä tarvitaan luomaan tiettyjä tilanteita ja pitämään ajatusta yllä, josko hänen ja Charlien välille syntyisi työtoveruutta syvempi suhde.
Charlien rikostutkimuksen aikana tapaama Johan on todennäköisesti se henkilö Andersin lisäksi, joiden hahmot jatkavat mahdollisissa jatko-osissa. Onhan kyseessä Bengtsdotterin esikoisromaani.
Annabelle ja hänen ikätoverinsa viettävät juuri sellaista vapaa-aikaa, kun alaikäiset vain voivat viettää pienellä paikkakunnalla, missä kaikki tuntevat toisensa. On laittomasti ostettua viinaa, huumeita ja tupakkaa.
Tarinan tapahtumapaikka voisi olla ihan missä tahansa, myös tämän päivän Suomessa.
Onko juoni vetävä? Ajankohtainen? Entä yllätyksellinen, arvaako lopun?
Dekkari alkaa kuin melkein mikä tahansa katoamisjuttu. Kootaan etsintäryhmä ja kun kadonnutta ei heti löydy, niin kutsutaan isosta kaupungista tehokkaat rikostutkijat. Annabellen katoaminen viina- ja huumehöyryisen illan jälkeen tuo Charlien paikkakunnalle, missä hän ei haluaisi kenenkään häntä tuntevan, mutta hänen paras nuoruuden ystävä Susanne tunnistaa hänet. Annabellen katoamista selvitetään kuin sivujuonena, pääjuonen ollessa Charlien lapsuudessa edesmenneen äitinsä kanssa ja miten Alice ja Rosa liittyvät tarinaan.
Kuten aina dekkaria lukiessa tulee kohtia, että hei, tämähän sen täytyy olla, mutta Annabellessä kaikki ei ole sitä, miltä se näyttää.
Miten paljon dekkarissa kuvataan päähenkilön elämää?
Annabellen äiti Nora ja isä Fredrik kuvataan tavallisina vanhempina, joiden ainoa lapsi Annabelle on. Fredrik olisi valmis antamaan älykkäälle Annabellelle enemmän vapauksia, mutta äiti yrittää pitää ohjaat tiukasti käsissään. Annabelle vaikuttaa ikäistään vanhemmalta ja hän kokee oman ikäisensä kehittymättöminä.
Tarinan edetessä Charlien lapsuuden tarina avautuu ja se, sekä Alicen ja Noran hahmot, luovat syvyyttä normaaliin dekkarikerrontaan .
Onko dekkari raaka, ahdistava tai pelottava?
Annabelle on koskettava, monitahoinen tarina eli dekkarin voi kirjoittaa ilman suurempia raakuuksia.
Herättikö dekkari sinussa ajatuksia, koskettiko?
Vaikea on aina uskoa, kuinka paljon pahuutta voi olla jopa ihan lapsissa ja useimmiten sellaisen kirjan luettuaan haluaisi todeta, että se on vain fiktiota.
Suositteletko ja kenelle? Montako tähteä?
Esikoisdekkaristiksi, jopa Mankellin saappaisiin astuvaksi kutsuttu Lina Bengstsdotter on mielestäni onnistunut luomaan mielenkiintoisen tarinan ja keskushahmon, josta mielellään lukisin lisää. Eritoten jospa hän valottaisi enemmän Charlien äidin Bettyn taustoja seuraavassa teoksessaan.
Dekkarit ovat helppolukuisia ja siksi ihania välipaloja raskaimpien lukukokemuksien ohella. Lisäksi Annabellessä on paljon muutakin kuin vain rikoksen selvittämistä.
Mitä opit?
Dekkareiden ja trillereiden TOP Kirsin Book Clubissa:
- Fred Vargas: Hyisiä aikoja
- Mattias Edvardsson: Melkein tosi tarina
- Max Seeck: Mefisto
- Pauliina Susi: Takaikkuna ja Seireeni
- Geir Tangen: Maestro
- Clare Macintosh: Annoin sinun mennä
- Mika Waltari: Komisario Palmun erehdys
- 20+ dekkarivinkkiä
- Lina Bengstdotter
- Annabelle
- Otava, 2018
- Annabelle, suomentant Sirkka-Liisa Sjöblom, 2017
- ISBN 9789511318804