Onko kirjallisuudella ikärajaa? Keskustelussa Sally Rooney: Kaunis maailma, missä olet & Meg Mason: Murhe ja autuus

Kun tallensimme podcast-jaksomme, oli talven kaunein päivä. Aurinko paistoi, luonto oli kuorrutettu puhtaalla lumella, sisällä oli lämmintä ja kaikki oli hyvin.

Me uppouduimme keskustelussamme kahden kirjailijan teoksiin, Sally Rooneyn Kaunis maailma, missä olet ja Meg Masonin Murhe ja autuus olivat keskiössä, mutta sivusimme myös Rooneyn Normaaleja ihmisiä -teosta ja tv-sarjaa.

Podcastimme teemat

Pohdimme tällä kertaa, onko kirjallisuudella ikärajaa. Miksi me, aikuiset naiset, luemme ihastuneena parikymppisten parisuhteista, maailmantuskasta ja mielenterveydestä. Arvioimme myös erilaisia tapoja kuvata esimerkiksi rakkautta ja mielenterveyden ongelmia, jotka ovat esillä molempien kirjailijoiden teoksessa.

Ensin lyhyet esittelyt kirjoista, joiden jälkeen linkki podcast-jaksoon.

Meg Mason: Murhe ja autuus

Kirjan päähenkilö on nelikymppinen Martha, jonka ennen niin ymmärtäväinen lääkärimies Patrick on juuri lähtenyt. Marthan mieli on aina vaeltanut murheen ja autuuden vuoristoradalla, mutta viimein hän on saanut vastauksia kysymyksiinsä, jonkinlaisen syyn tuntemuksilleen.

Murhe ja autuus kertoo kiinnostavalla tavalla mielenterveyden ongelmista ja Marthan persoonallisesta suvusta. Tarkkanäköinen tarina nappaa mukaansa ja pistää pohtimaan, millaista on, kun oma tai läheisen mieli järkkyy.

Martha on kirjan kertoja. Hän kuvaa elämäänsä 14-vuotiaasta nelikymppiseksi. Patrick on ollut kuvioissa mukana vaihtelevissa rooleissa koko ajan. Vuosiin mahtuu kaikenlaista draamaa ja Marthan perhe elää tiiviisti mukana. Suku, etenkin rakas sisko Ingrid, tuo herkullisen lisän tarinaan.

Meg Mason kirjoittaa kepeästi raskaista aiheista. Tarinassa on lukuisia humoristisia kohtauksia, mutta onneksi tärkeimmälle eli mielenterveysasioille ei naureta yhtään. Marthan diagnoosista puhutaan tekstissä vain — -merkinnällä. Kuuntele podcastistamme, mitä mieltä siitä olemme.

 • Meg Mason: Murhe ja autuus
 • Otava 2022
 • Sorrow and bliss, suomentanut Maria Lyytinen
 • 346 sivua, 10 h 20 min
 • Äänikirjan lukija: Iisa Pajula

Rating: 3.5 out of 5.

Sally Rooney: Kaunis maailma, missä olet

Sally Rooney on loistava! Hänen kolmannen romaaninsa nimi on lainattu Friedrich Schillerin runosta ja se on aivan erinomainen valinta teokselle, jossa seuraamme neljän nuoren aikuisen suhteita.

Kirjan Alice on Sally Rooney oloinen menestyskirjailija, joka on muuttanut pieneen irlantilaiseen rantakaupunkiin, jossa menee Tinder-treffeille varastomies Felixin kanssa. Heidän yhdessäolonsa ei ole mitenkään itsestäänselvyys, vaikka Alice pyytääkin Felixin kanssaan Roomaan työmatkaseuraksi.

Alicen hyvä ystävä Eileen on tukenut ystäväänsä hänen mielenterveysongelmien aikana, mutta nyt he kommunikoivat puolet kirjaa vain kirjeenvaihdon muodossa. Eileenin monivuotinen miesystävä on jättänyt hänet ja Eileen lähentyy jälleen on-off lapsuudenystävänsä Simonin kanssa. Sekin on ollako vai ei -tilanne.

Kirjan loppupuolella kaikki neljä ovat yhdessä Alicen luona. Tavoitteena on tasapainoinen olotila, ehkä parisuhde ja lapsi, ehkä jotain muuta. Asiat ovat monin tavoin hyvin, mutta mielessä pyörii pohdinta: kaunis maailma, missä olet?

Alicen ja Eileenin kirjeenvaihdossa käsitellään toki ajankohtaiset suhdekuviot, mutta niissä sukelletaan syvemmälle filosofiaan, uskontoon, politiikkaan. Näissä kirjeissä on lukijalle paljon pohdittavaa.

Podcastissa ylistämme Sally Rooneyn kieltä ja taitoa kuvata ihmismieltä ja tunteita toteavasti, mutta samalla äärettömän koskettavasti ja aidosti. Lisäplussat siitä, että Rooney onnistuu kirjoittaman fyysisestä läheisyydestä ja rakastelusta todella herkästi ja kauniisti. Vahva suositus!!!

 • Sally Rooney: Kaunis maailma, missä olet
 • Otava 2021
 • Beautiful World, Where Are You, suomentanut Cristina Sandu
 • 346 sivua, 10 h 20 min
 • Äänikirjan lukija: Krista Kosonen

Rating: 4.5 out of 5.

Podcast-jakso

Jakso kestää noin 40 minuuttia ja on kuunneltavissa klikkaamalla nuolesta tai suoraan Kirsin Book Clubin nimellä SoundCloudista, Apple Podcasteista tai Spotifysta. Äänessä ovat totutusti Kirsi Ranin ja Airi Vilhunen.

Lue / Kuuntele myös:

Kommentit
 1. Tuija
  • Avatar photo Airi Vilhunen
 2. Anki
  • Avatar photo Airi Vilhunen

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *