Kari Häkämies: Ruotsalainen mysteeri – linnan hämähäkin tarina jatkuu

Kari Häkämiehen uutuus on nimeltään Ruotsalainen mysteeri. Tarina lähtee liikkeelle Ruotsissa tapahtuvasta ministerin murhayrityksestä. Pääosissa ovat Häkämiehen edellisestä kirjasta, Linnan hämähäkki, tutut suomalaiset Henrik Hamilo ja Lotta Simula.

Kirja on siinä mielessä erikoinen dekkari, että siinä ei juurikaan ole poliiseja. Muutama etsivä mainitaan pari kertaa, mutta enimmäkseen tarinassa seurataan kolmea henkilöhahmoa; valtiosihteeriä, toimittajaa ja lähetystösihteeriä. Varsinainen päähenkilö on valtiosihteeri Henrik Hamilo, joka toimii sosiaalidemokraattisen pääministerin tärkeimpänä avustajana. Häneen viitataan nimityksellä linnan hämähäkki. Toinen tärkeä hahmo on iltapäivälehden toimittaja Lotta Simula ja kolmas on Venäjän suurlähetystössä lehdistöavustajan peitteen alla työskentelevä Valeri Ivanov.

Paino ihmissuhteissa

Tarina painottuu ihmissuhteisiin. Ensimmäiseen kahteensataan sivuun rikos tai rikokset ovat vain hyvin pienessä sivuosassa. Kukin kolmesta päähenkilöstä etsii omaa paikkaansa maailmassa ja yksi kirjan keskeisistä juonteista on myös Hamilon ja Simulan on-off-suhde.  

Häkämiehen kirjoissa käsitellään usein politiikan henkilöhahmoja. Niitä on tässäkin mukana mutta ei ehkä aivan yhtä paljon ja tunnistettavissa kuin Häkämiehen monessa aikaisemmassa kirjassa. Sen sijaan enemmän tilaa saavat iltapäivälehden toimittajan ja Venäjän lähetystön lehdistöavustajan toiminta ja motiivit.

Häkämies ennustaa oikein

Teksti on todella sujuvaa ja mukaansatempaavaa ja tarinaa on leppoisaa lukea, vaikka rikos ja toiminta eivät olekaan tarinan pääasia. Osoittautuu myös, että Häkämiehellä on ollut hyvä ennustajan taito. Hän onnistui ennustamaan kirjassaan mm. SDP:n naispuolisen pääministerin luopumisen puheenjohtajan palliltaan. Uskon kaikkien brittiläisten dekkarien samoin kuin esimerkiksi Jarkko Sipilän kirjojen ystävien tykkäävän tästä mainiosta kirjasta.

Maakuntajohtaja Kari Häkämies on entinen kokoomuksen kansanedustaja ja hän on toiminut sekä oikeus- että sisäministerinä. Hän on ollut kirjailija vasta noin 13 vuotta ja joka vuosi on tullut kirja, parhaimpina kaksi. Häkämies parantaa kirja kirjalta ja hän on mielestäni jo aivan suomalaisen dekkarigenren kärjessä. Omaleimasta hänelle ovat juuri politiikkaan sijoittuvat tapahtumat ja henkilöt.

Suositus

Ruotsalainen mysteeri on hyvä kirja ja mukavaa luettavaa. Kirjan lukuisista teemoista ainakin yksi jää hiukan ratkeamatta ennakoiden sarjalle mahdollista jatkoa.

Kirjan tiedot

  • Kari Häkämies: Ruotsalainen mysteeri
  • Crime Time 2023
  • Henrik Hamilo -sarja, osa 2
  • 334 sivua / 9 h 6 min
  • Äänikirjan lukija Martti Ranin

Rating: 4.5 out of 5.
Kommentit
  1. Äänikirjat

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *