Tiina Laitila Kälvemark: Seitsemäs kevät – valinnoista ja niiden vaikutuksista

Tänään onnittelemme Kristiinaa, Tiinaa, KirstiäKristaa, Kiiaa, Tinjaa sekä tietenkin meidän omaa Kirsiämme ja kaikkia hänen kaimojaan. Kirsin Book Clubin naistenviikon blogikimaran päättää Minnan kirjoitus nimipäiväsankari Tiina Laitila Kälvemarkin episodiromaanista Seitsemäs kevät. 

Tukholmassa asuvan Tiina Laitila Kälvemarkin kirjailijanura lähti vauhdikkaasti liikkeelle, sillä hänen esikoisteoksena, vuonna 2012 ilmestynyt novellikokoelma Kadonnut ranta, oli Runeberg-palkintoehdokkaana. Vuonna 2017 ilmestynyt Seitsemäs kevät on vuonna 2015 ilmestyneen Karkulahden jälkeen Tiina Laitila Kälvemarkin toinen romaani.

Tiina Laitila Kälvemark Helsingin kirjamessuilla lokakuusa 2017.

Karkulahdessa oltiin toimeentulon niukemmassa päässä, Seitsemännen kevään henkilöt ovat koulutettuja ja menestyviä.  Kirjan kerronta on kirkasta, keskittynyttä ja turhia maalailematonta, juuri sopivaa minun makuuni. Pidän siitä, että joka lause kantaa tarinan kannalta tärkeää merkitystä ja vie kertomusta eteenpäin. Niinpä reilusti alle 200 sivuun mahtuu puolen tusinaa toisiinsa yllättävilläkin tavoilla kytkeytyvää elämää.

Luin Seitsemännen kevään aiemmin tänä vuonna ja pidin kovasti romaaniin kutoutuvasta verkostosta. Toisella lukukerralla tätä kirjoitusta varten pystyin ihan uudella tavalla keskittymään isompiin linjoihin, ja kirja avautui syvemmin. Materiaalin runsaus ja painavuus tiiviissä paketissa vaativat tavallista enemmän, mutta myös palkitsevat lukijan.

Läpi romaanin kulkee raportinomainen faktateksti ilmastonmuutoksesta, joka on iso kehys tapahtumille, vaikkei suuresti muiden kuin huonoja ennusteita häpeävän meteorologin jokapäiväiseen elämään vaikutakaan. Toinen laaja teema on kohdunvuokrausteollisuus, sen taloudellinen ja sosiaalinen merkitys vuokraäideille. Tilaajaäidin, kontrollifriikin Susannan motiivien kautta Seitsemäs kevät näyttää tämän ihmiskaupan muodon raadollisimmillaan,  Näiden valtavien kysymysten lisäksi jokaisen episodin henkilö kantaa omaa taakkaansa, joka on ohjannut niitä valintoja joiden kanssa hän joutuu tänään elämään. Kunnes tulee muutoksen ja isojen päätösten aika. 

Jokainen tekemäsi valinta lähettää joukon renkaita ympärilleen. Ne laajenevat, osuvat toisiin renkaisiin ja muuttavat pinnan jännitettä, saavat sen väreilemään. Muodostuu ketjuja, ehkä erilaisia kuin alunperin tarkoitit.”

Seitsemäs kevät tarttui mukaani Helsinkin kirjamessuilta 2017 Tiina Laitila Kälvemarkin lavaesiintymisen ja kustantajan messutarjouksen innoittamana. Se oli ostos paikallaan, kiitos kirjasta!

Päivän nimipäiväsankareita voi juhlia myös lukemalla vaikkapa nämä aikaisemmat bloggauksemme:

Annastiina Storm: Me täytytään valosta
Tiina Raevaara: Veri joka suonissasi virtaa
Jutut tutuista Kirsti Doukasista ja Tiina Raninista
Cristina Sandu: Valas nimeltä Goliat
Cristina De Stefano: Oriana Fallaci – nainen ristitulessa
Anni Polva 100 vuotta: Tiinastako näyttelijä ja Tiina epäilee Juhaa

Kohdunvuokrauksesta myös Sofi Oksanen: Norma

  • Tiina Laitila Kälvemark
  • Seitsemäs kevät
  • WSOY, 2017
  • ISBN 978-951-0-42355-4
Kommentit
  1. Tuijata
  2. Tuijata
    • Avatar photo Minna Väisälä

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *