Taavi Soininvaara: Sokea oraakkeli – Ratamo-sarjan 17. trilleri

Taavi Soininvaaran Ratamo-sarjan uutuus Sokea oraakkeli lähtee liikkeelle kolmella kansainvälisellä salamurhalla, joiden uhreja voi laveasti tulkiten pitää syyllisinä ilmastonmuutokseen. Kirja ei heti alussa vangitse lukijaansa ja ensimmäiset sata sivua ajattelin, että tarina on aika epäkiinnostava ja että kädessäni olisi huonoin lukemani Soininvaara. Poliisit eivät saa ensimmäiseen sataan sivuun oikein pidettyä aloituspalaveriäkään. Tarinan pahikset, terroristit saavat kyllä aikaan toimintakohtauksia, mutta alussa heihin on vaikeaa samaistua. Lukijan sympatiat ovat terroristien uhrien puolella, joita taas tarinan näkökulmasta ei ole tarkoitus sääliä.

Toimijoina terroristit

Suunnilleen sivun sata kohdalla toiminta lähtee kuitenkin hyvin rullaamaan ja lukija alkaa jännittää sekä poliisien että terroristien puolesta. Tästä eteenpäin tarina etenee hyvin ja on varsin viihdyttävää.

Romaanin keskeisiä toimijoita ovat pikemmin terroristit kuin poliisi. Ratamo ja muut tutkijat ovat lähes sivuosassa ja ihan hyvä niin. Lukija samaistu terroristien haasteisiin ja heidän tarinansa ja taustamotiivinsa ovat vetävästi rakennettu ja kuvattu.

Teemana ilmastonmuutos

Teemana on siis ilmastonmuutos, joka on terroristien motiivina. Soininvaara on varmaankin ajatellut tästä teoksesta hänen kontribuutiotaan ilmastomuutoksen vastaiseen taisteluun. Hän tulee kuitenkin alleviivanneeksi teemaa hiukan liikaakin pannessaan sekä rosvot että poliisit surkuttelemaan ilmastonmuutosta. Jopa Ratamon tyttären ja appiukon suuhun on laitettu ilmastosanomaa. Lukija ymmärtäisi vähemmästäkin. 

Loppupuolella palkitsee

Kokonaisuutena kirja on vauhtiin päästyään kyllä tosi vauhdikas ja hyvä. Virkistävää on myös se, että mukana seikkailevat vaihteeksi Qatarin ja Turkin tiedustelupalvelut. En muista törmänneeni kumpaankaan kenenkään aiemmissa dekkareissa. Myös juonikuvio on tuore ja samalla uskottava. Lopun käänteet ovat lukijalle palkitsevia.

Kirjan tiedot

  • Taavi Soininvaara: Sokea oraakkeli
  • Ratamo-sarjan 17. osa, koko sarja saatavissa myös äänikirjoina
  • Otava, 2021
  • 379 sivua / 12 h 8 min
  • Äänikirjan lukija Tuukka Haapaniemi

Rating: 4 out of 5.
Taavi Soininvaara

Lue myös:

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *