Kate Morton: Takaisin kotiin – Jouluaaton tragedian dramaattiset seuraukset

Isabel Turner valmistelee uudenvuoden perhejuhlaa Adelaide Hillsissä Australiassa vuonna 1959. Hän on nelilapsisen perheen äiti, jonka aviomies Thomas matkustaa työkseen ja on paljon poissa kotoa. Seuraava joulu on perheelle kohtalokas. Tambillan kylän kauppias Percy Summers löytää Isabelin lapsineen pajujen reunustaman joen rannalta. Tämän tragedian ympärille Kate Morton on rakentanut Takaisin kotiin -teoksensa tarinan.  

Pajun alla avautuva näkymä oli intiimi ja vaaroille altis: siinä oli yhdessä nukkuva perhe. Lounaan jäännöksiä oli edelleen siellä täällä huovalla heidän välissään: lautasia ja mukeja, voileipien kuoria ja kakunmurusia.
    Sitten kaiken liikkumattomuus kiinnitti hänen huomionsa. Se oli melkein luonnotonta.
    Hän otti hatun päästään. Myöhemmin hän ihmetteli, mikä kumma oli saanut hänet tekemään niin. Hän kuuli oman hengityksensä kulkevan sisään ja ulos, sisään ja ulos.
    Percy huomasi, että nuoremman tytön ranteella liikkui jotain, ja hän astahti varovaisesti lähemmäksi. Silloin hän näki, että rivi muurahaisia kulki suoraan tytön päältä, käsivarren yli ja edelleen kohti eväiden jäännöksiä.”

Lontoossa joulukuussa 2018 Jessica Turner-Bridges saa tiedon isoäitinsä vakavasta sairaudesta. Isoäiti on kasvattanut Jessin sukukartanossa Darling Housessa Sydneyn lähellä äidin lähdettyä opiskelemaan ja töihin. Jessin ja äidin välit ovat viileähköt ja isoäiti on nimennyt Jessin lähiomaisekseen. Isoäiti on Thomas Turnerin sisar.

Jess on journalisti ja äskettäin menettänyt sekä työnsä että pitkäaikaisen poikaystävänsä. Hän palaa kotiin Darling Houseen ja tapaamaan isoäitiään sairaalassa. Paluu on monella tavalla tunteikas. Jess löytää isoäidin tavaroista tietoa vuoden 1959 jouluna tapahtuneesta perhetragediasta ja löytää vihjeitä salaisuuksiin, joista isoäiti on vaiennut.

Kate Morton on tarinankertoja

Kate Morton toteaa internet-sivustollaan: ”My books are about secrets and the way they haunt their keepers; time and its passage; the interweaving of the presence and the past; the knots and tangels of the familiy; history, mystery and memory.”

Kate Morton. Kuva Paco Navarro.

Morton on australialainen kirjailija, jonka kirjat ovat olleet useiden maiden bestseller-listojen kärjessä. Hän on opiskellut näyttämötaiteita Lontoossa ja kirjallisuutta Queenslandissa. Tarinankertojana hän on vertaansa vailla. Kirjan henkilöt tuntuvat todellisilta. Morton maalaa maisemia ja luontoa taitavasti, ja aivan ilmeisesti hänellä on hyvä tietämys kasveista ja eläimistä. Erityisesti jäävät mieleen paikalliset ja meille täällä pohjoisessa tuntemattomat linnut ja upeat puutarhat.

Olen lukenut Mortonilta myös vuonna 2021 ilmestyneen Salaisuuden kantajan. Molemmissa teoksissa näkyy kirjailijan viehtymys perhesuhteisiin ja piilotettuihin tragedioihin. Juoni on punottu osittain laajaa ajanjaksoa kuvaavaksi perhesaagaksi, osin trilleriksi. Lukijalle tarjotaan vihjeitä ja ohjataan välillä väärillekin jäljille. Loppuun asti piti kuitenkin jännittää, olinko arvannut oikein.



Takaisin kotiin on lukuromaani parhaasta päästä. Suomenkielinen käännös on tehty huolellisesti ja taitavasti. Naistenviikon kesälukemiseksi se sopii vallan mainiosti siksikin, kun kiehtovaa tarinaa on vaikea keskeyttää edes nukkumisen ajaksi. Kuuntelin kirjan osittain äänikirjana. Laura Malmivaara lukee tämän seikkailun sopivalla intensiteetillä.

Anekdootti: Ne, jotka ovat lukeneet Edmund de Waalin kirjan Jänis jolla on meripihkan väriset silmät, voivat muistuttaa mieliin kirjan kansikuvan. Isabel antoi lastensa hoitajalle Becky Bakerille kuolinpäivänsä aamuna todennäköisesti hyvin samannäköisen pienen japanilaisen netsuke-patsaan, valkoisen kaniinin.

  • Kate Morton: Takaisin kotiin
  • Otava, 2023
  • Englanninkielinen alkuteos Homecoming, 2023
  • Kääntäjä Hilkka Pekkanen
  • 612 s / 21 h 20 min
  • Äänikirjan lukija Laura Malmivaara

Rating: 4 out of 5.

Tämä 19.7. julkaistu kirjoitus on osa Kirsin Book Clubin vuoden 2023 naistenviikon juttusarjaa. Lue myös muista naistenviikon kirjoista:

18.7. Elizabeth Strout: Lucy meren rannalla
20.7. Torrey PetersDetransition, baby
21.7. Jamaica Kincaid: Annie John & Lucy
22.7. Annie LyonsPommisuojan lukupiiri
23.7. Liv StrömquistPeilisalissa

Kommentit
  1. Jonna / Kirjakaapin kummitus
    • Varpu

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *