Kirsin Book Club Helsingin Kirjamessuille 2023 – parhaat vinkkimme messukäynnille

Kirsin Book Clubin naisia on jälleen Helsingin Kirjamessuilla kaikkina neljänä päivänä. Jos tunnistat meidät, niin tule reippaasti tervehtimään, jakamaan lukukokemuksia tai kertomaan kirjavinkkejä.

Helsingin Kirjamessut ovat monipuoliset ja runsaat, mielenkiintoista ohjelmaa löytyy taatusti 800 kirjallisen keskustelun joukosta. Tänä vuonna yhteiskunnallisia keskusteluja käydään Senaatintori-lavalla Valta-teeman ympärillä. Lavalle nousee myös seuraava Suomen presidentti.

Meillä jokaisella Kirsin Book Clubissa on omat suosikkikirjailijamme, joita haluamme kuunnella. Alex Schulmania tosin taidamme kaikki fanittaa ja onneksi häntä voikin ihailla lauantaina sekä ruotsiksi (Fiskehamnen kl 12:30) että englanniksi (Senaatintori klo 15).

Tässä muutama poiminta Airin, Kirsin ja Minnan messusuunnitelmista:

Torstaina Diana E. Kaley (Kirsi)

Meillä oli elokuussa ikimuistoinen lukupiiriretki Diana E. Kaleyn huvilalle. Keskustelimme Dianan isoäiti Sylvia Borgströmin vuonna 1944 kirjoittamasta ja nyt suomennetusta kirjasta Muistojeni kynttilöitä. Retkestämme ja kirjasta voit lukea lisää blogijutusta, josta välittynee edes hippunen hurmaavan Dianan charmia, jota voit kokea livenä SKS:n osastolla (6f50) torstaina klo 12-13. Diana jutustelee silloin lähes millä kielellä tahansa – esimerkiksi suomi, ruotsi, englanti, ranska ja italia käyvät – ja signeeraa Muistojeni kynttilöitä -kirjaa.

Diana E. Kaley on toimittanut suomalaisen isoäitinsä salanimellä kirjoittaman muistelmakirjan.

Torstaina ja perjantaina Antti Tuomainen (Minna)

Torstaina 26.10. klo 15 Töölö-lavalla keskustellaan kirjallisuusviennistä. Antti Tuomaisen kanssa keskustelemassa FILI:n johtaja Tiia Strandén, Taiteen edistämiskeskus Taiken johtaja Kaisa Rönkkö ja kirjallisuusagentti Elina Ahlbäck sekä keskustelun isäntänä Ville Blåfield.

Antti on tehnyt agenttinsa kanssa pitkäjänteistä työtä pitkälti toistakymmentä vuotta, ja hänen romaanejaan on käännetty liki 30 kielelle.

Torstaina 26.10. klo 16.00 Elisa Kirja -lavalla teemana on Menestysromaanista menestyssarjaksi. Mies joka kuoli on Antti Tuomaisen samannimiseen romaaniin perustuva Elisa Viihde -alkuperäissarja. Millaisena Antti näkee tarinankerronnan tulevaisuuden?

Perjantaina 27.10. klo 13.00 Töölö-lavalla Jenni Heiti haastattelee Anttia aiheena uusin romaani Palavat kivet (Otava 2023). Palavat kivet jatkaa tyylillisesti Tuomaisen linjaa: ihan tavallisille ihmisille tapahtuu epätavallisia asioita.

Näistä ja vähän muistakin Antin kuulumisista lisää vaikkapa Antin ja minun podcastista, johon pääset artikkelista tämän linkin takana.

Antti Tuomainen. Kuva Jonne Räsänen/ Otava 2020

Perjantaina Harry Whittaker (Kirsi)

Lucinda Rileyn poika Harry Whittaker kirjoitti Seitsemän sisarta -sarjan kahdeksannen osan nimeltään Atlas, jossa kaikki salaisuudet paljastuvat. Nyt Harry tulee messuille ja kertoo, miten hän sai äidiltään perinnöksi sarjan salaisuuksien juonilangat ja miten pystyi niistä kirjoittamaan sarjan päätösosan.

Harry on ensin Senaatintori-lavalla haastateltavana, josta kiirehtää Lonnaan lukupiiriin klo 16:30. Sain kunnian vetää 45 minuutin lukupiiritilaisuuden, jossa myös yleisöllä on mahdollisuus kysyä Harryltä kirjasarjaan liittyviä kysymyksiä.

Kun Lucinda Riley oli Suomessa 2019, sain haastatella häntä useammassa tilaisuudessa. Poika on vähintään yhtä puhelias ja helposti lähestyttävä, joten odotan tunteikasta ja hauskaa tilaisuutta. Tilaan mahtuu vain 100 ensimmäistä, joten kannattaa tulla ajoissa!

Perjantaina ja lauantaina Mihail Šiškin (Airi)

Sveitsissä asuva venäläinen kirjailija ja toisinajattelija Mihail Šiškin vieraili Helsingin Kirjamessuilla vuonna 2015 ja samana vuonna myös Helsinki Litissä. Venäjä oli jo miehittänyt Krimin niemimaan ja kirjailijalla varoitti jo silloin Venäjän aikeista Ukrainaa kohtaan. Hänen romaaninsa Neidonhius oli silloin myös ilmestynyt suomeksi. Kirjailijan viesti Venäjän vaarasta ei ole muuttunut, mutta nyt sitä kuunnellaan Suomessakin tarkemmin. Tänä vuonna ilmestyi suomeksi hänen esseekirjansa Sota vai rauha – Kirjoituksia Venäjästä ja lännestä. Se on tärkeä kirja ja siitä voit lukea lisää blogistamme.

Mihail Šiškiniä voi Kirjamessuilla kuunnella perjantaina 27.10. klo 13.30 Senaatintori-lavalla keskustelussa Venäjä sodan jälkeen, jossa hänen lisäkseen ovat mukana Heidi Hautala ja Marjo Näkki. Lauantaina 28.10. klo 16.00 Senaatintori-lavalla hän on haastateltava kirjastaan Sota vai rauha. Molempia tilaisuuksia voi seurata myös verkossa.

Mihail Šiškin vuonna 2015.

Lauantaina Paolo Giordano (Minna)

Italialainen teoreettisen fysiikan tohtori Paolo Giordano jätti tieteellisen tutkimusmaailman ja antautui kirjailijan uralle. Hän on jo konkari Helsingin kävijänä, vuonna 2021 hän kertoi romaanistaan Jopa taivas on heidän (Aula 2021). Lauantaina 28.10. klo 11.00 Hakaniemi-lavalla hänellä on mukanaan uusin romaaninsa Tasmania (Aula 2023).

Giordano kirjoittaa tarkkanäköisesti ihmisistä ja ihmissuhteista, tapahtumien kehyksenä maapalloa ja kaikkia sen lajeja toiminnallaan tuhoava ihmiskunta.

Kirsi kuvasi Paolo Giordanon Helsingin kirjamessuilla 2021. Kuva Tuija Takala

Sunnuntaina Katja Kettu (Minna)

Rehevää kieltä kirjoittava Katja Kettu ammentaa uusimmassa romaanissaan niin sukunsa tarinasta kuin nykypäivästäkin. Erään kissan tutkimuksia käsittelee aikuisen naisen surua, kun elämässä ei voi saada kaikkea. Kissa kertoo sen, mille ihminen ei löydä sanoja.

Sunnuntaina 13.30 Senaatintori-lavalla Katja Kettua haastattelee Arla Kanerva.

Katja Kettu. Kuva Otava/Niclas Mäkelä

Sunnuntaina Kaikkien aikojen Finlandia-voittaja (Kirsi)

Finlandia-kirjallisuuspalkinto täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Minä olen juhlavuonna kaunokirjallisuuden valintaraadin puheenjohtaja ja päätösten aika on käsillä. Torstaina 9.11. julkaistaan raatimme valitsemat ehdokkaat, joista Jorma Uotinen valitsee yhden tämän vuoden voittajaksi.

Koko syksyn on voinut netissä äänestää Kaikkien aikojen parasta Finlandia-kirjaa. Äänestysaika jatkuu aivan viime hetkille asti ja tulokset julkaistaan messuilla sunnuntaina klo 16:30 Töölö-lavalla. Jos et vielä ole äänestänyt, niin klikkaa Kirjasäätiön sivulle tekemään oma valintasi.

Joka päivä Proust-piste 6n38 lähellä Kallio-lavaa (Airi)

Levoton lukija eli Kirsi Piha pystyttää Kirjamessuille osaston Marcel Proustin kunniaksi. Proust-piste on lukunurkkaus, jossa on mahdollisuus hengähtää kirjamessujen (ja elämän) moniärsykkeisestä ja kiihkeästä rytmistä lukemisen läsnäoloon.

Kirsin innostamina iso joukko, minä yhtenä heistä + muitakin kirsinbookclubilaisia, on lähtenyt mukaan Proust-lukupiiriin tavoitteenamme lukea Proustin 10-osainen Kadonnutta aikaa etsimässä -kirjasarja tahtiin yksi osa/kuukausi. Joka kuukauden 10. päivä kokoonnumme Teamsissä ja keskustelemme lukemastamme. Lukupiiriin ilmoittautuneita on liki 300, ja noin 60 osallistuu tai ainakin seuraa Teams-keskusteluja. Aloitimme antoisan urakan elokuussa ja nyt lukuvuorossa on Kadonneen ajan 4. osa Kukkaan puhkeavien tyttöjen varjossa II Paikannimet.

Jokainen Proust-pisteellä lukukokemukseen osallistuva on mukana arvonnassa, jossa voittona on mm. Proustin mahtava kirjasarja.

Mitä mukaan messuille (Kirsi)

Kirjamessuvierailulle kannattaa varautua pienellä suunnittelulla. Messukeskuksessa on niin paljon tarjontaa, että ilman ohjelman vilkaisua etukäteen saattaa moni helmi mennä ohitse. Tarkoituksenani on jälleen kerran olla messuilla kaikkina neljänä päivänä. Olen ympyröinyt paperisesta ohjelmalehdestä omat tärppini, saman voi toki tehdä nettiversiossakin Kirjamessujen sivuilla.

Eteisen pöydällä on jo valmiina mukaan otettavia tavaroita: ostoskassi, kännykän latausjohto, muistikirjat, kynä, juomapullo, pientä purtavaa, pressikortti, kaulanauha somepassia varten, nenäliinoja, silmälasit ja ohjelmalehti.

Kännykkää voi ladata esimerkiksi kirjasomettajien pisteellä Töölönlahti-lavan tuntumassa. Siellä on myös hyvä kuvausseinä ja pitkin päivää kirjailijoita Meet & Greet -pisteellä jututettavana.

Kassiin päätyy myös pashmina, sillä etenkin ensimmäisinä päivinä messukeskuksessa saattaa olla viileä. Hyvät kengät ovat must, päivän aikana tulee helposti otettua yli 10 000 askelta.

Mitä vielä mukaan? Ehkäpä uteliasta mieltä käydä kuuntelemassa muidenkin kuin päälavojen keskusteluja, esimerkiksi Kallion lukiolaisten lava on aina aivan huippu! Suosittelen lämpimästi myös lähestymään kirjailijoita, jotka ovat signeeraupisteissä tai osastoilla tavattavissa.

Ehkäpä tässä ihan riittävästi osviittaa messuvierailulle, kukin tyylillään. Ihaninta on kuitenkin yllättävät asiat, satunnaiset kohtaamiset ja tunne, että on toisten kirjoja rakastavien seurassa. Nähdään messuilla!

Kommentit
  1. Kirjaluotsi
    • Avatar photo Kirsi Ranin
  2. Diana E. Kaley

Kommentoi