Shari Lapena: Hyvä naapuri – aika tavallinen trilleri

Uutuusdekkarisarjamme jatkuu Shari Lapenan Hyvä naapuri -teoksella.

2016´s most talked-about new thriller” – Stylist

Shari Lapena on esikoiskirjailija, joka on saanut menestystä muiden naistrilleristien imussa. Kotiin sijoitetut ja lapsen hyvinvointia uhkaavat trillerit tuntuvat olevan trendikäs genre. Kirjan oikeudet on myyty 20 maahan. Kerrotaaan, että Hyvä naapuri on ollut arvostelu- ja myyntimenestys, mutta soraääniäkin on joukossa:

So the set-up is fantastic – it’s just when Lapena has to deliver on the answers that the novel starts to slip. Without giving anything away, the big reveal feels like a bit of a letdown. Although I continued at a breakneck pace to the end, keen to see if Lapena would recover the tension she’d built up so well, it never quite recovered.” – The Guardian

Kirsin Book Clubista Hyvän naapurin lukivat sekä Sasu Heikkilä että Raila Luhtala:

1. Mikä on dekkarin rikos ja kuka sitä selvittää?

Pienen vauvan sieppaus kotootaan pinnasängystä sillä aikaa kun vanhemmat ovat seinänaapurissa istumassa iltaa. Rikosta selvittää rikostutkija Rasbach.

2. Ovatko dekkarin henkilöt uskottavia / kiinnostavia?

Henkilöt ovat hyvinkin uskottavia ja siepatun lapsen äidin tuskan pystyy aistimaan ja kuvittelemaan. Äidin vanhemmat jäävät hieman taka-alalle eivätkä tunnu aivan niin uskottavilta kun muut päähenkilöt.

3. Onko juoni vetävä? Ajankohtainen? Entä yllätyksellinen, arvaako lopun?

Juoni on aika yksinkertainen ja idealtaan jo moneen kertaaan käytetty. 150 ensimmäistä sivua menee juuri mitään tapahtumatta, eikä juoni etene. Loppua kohti tarina tiivistyy, mutta jää hyvin ohueksi. Lopunkin pystyy arvaamaan lukuunottamatta aivan lopputapahtumaa, joka ei muuta ratkaisua mihinkään suuntaan.

4. Opitko jotain yhteiskunnasta / kulttuurista / jostain muusta?

En varsinaisesti oppinut mitään. Ehkä tässä yritetään tuoda jälleen sitä esiin, että raha ei tuo onnea (vauvan isovanhempien osalta) ja luottamus läheisiin on ensiarvoisen tärkeää elämässä.

5. Miten paljon dekkarissa kuvataan päähenkilön elämää?

Kirjan henkilöissä keskitytään vauvan vanhempiin, heitä kuvataan uskottavasti. Äidin vanhempien elämää kuvataan jonkin verran mutta jotenkin kliseisesti, eikä pintaa syvemmälle pääse. Rikostutkija Rasbachin elämää ei kuvata lainkaan.

6. Onko dekkari raaka, ahdistava tai pelottava?

Tämä dekkari ei ole raaka, mutta ahdistava siinä suhteessa, että jokainen äiti tai isä voi vain kuvitella miltä tuntuisi, jos oma lapsi siepattaisiin.

7. Herättikö dekkari sinussa ajatuksia, koskettiko?

Kirja ei herättänut juurikaan muita ajatuksia kuin sen, että onneksi meillä Suomessa lapsien sieppaukset ovat harvinaisia ja elämme turvallisessa maassa. Kosketti juuri äidin näkökulmasta ajateltuna.

8. Suositteletko ja kenelle?

Ne jotka lukevat dekkareita haluavat varmasti jotain uutta ja sitä tämä kirja ei tarjoa, ei käsittelytavaltaan eikä varsinkaan juoneltaan. Tavallinen.

Hyvä naapuri on Shari Lapenan esikoiskirja


Lue myös nämä dekkari/trilleri-arviomme:

  • Shari Lapena
  • Hyvä Naapuri
  • Otava, 2017
  • The Couple Next Door, 2016
  • ISBN 978 951-1-30381-7
Kommentit
  1. Anneli
  2. Avatar photo Kirsi Ranin

Kommentoi