Isänpäivä mielessä – Äänikirjavinkkejä #4

Isänpäivää vietetään sunnuntaina 10.11.2019

Olisiko tänä vuonna isänpäivälahjana äänikirjan vuoro? Isälle voi lahjaksi antaa vaikkapa määräaikaisen ajan suoratoistopalvelua tai tilata erillisia äänikirjoja. Kaikki vinkkaamamme äänikirjat ovat ilmestyneet myös perinteisinä kirjoina, ja kirja on aina varma ja erinomainen lahja. Eivätkä isänpäiväkirjat sovi vain miehille. Nämäkin vihjeet Kirsin Book Clubin Airi, Kirsi, Marja ja Minna ovat antaneet itse kuuntelemansa perusteella, ja juttu on heidän yhteistuotantoaan.

Kun nuori isä yrittää liikaa – Jonas Hassen Khemiri: Isän säännöt

Jonas Hassen Khemiri: Isän säännöt
Johnny Kniga 2019
Lukija Jukka Pitkänen
Alkuperäinen nimi Pappaklausulen
Kääntäjä Tarja Lipponen
Äänikirja julkaistu 2019-04-16
Kesto 10 t 42 min

Jonas Hassen Khemirin uusin kirja, Isän säännöt, kertoo lapsiperheen elämästä ja isyyden haasteista tämän päivän monimuotoisessa yhteiskunnassa. Rakastamisen vaikeus, ylisuorittaminen ja täydellisyyteen pyrkiminen aiheuttavat tragikoomisia tilanteita isyyslomalla olevan isän arjessa, mutta myös muiden roolihenkilöiden elämässä. Tarina etenee nopeasti lyhyiden ja nasevien lauseiden ansiosta, ja vaikka kerronta poukkoilee eri henkilöiden välillä, kuulija pysyy hyvin mukana kaikissa käänteissä. Khemirin kerronta ja teksti on taidokasta ja siihen on helppo samastua.
Kirjan tapahtumat sijoittuvat ruotsalaiseen lähiöön mutta yhtä hyvin ne voisivat kuvata suomalaista perhe-elämää. Isän säännöt on liikuttava ja inhimillinen ja yhtä hieno kuin Khemirin edellinen, palkittu teos Kaikki se mitä en muista.

Kun isä tietää kaiken – Petri Tamminen: Musta vyö

Petri Tamminen: Musta vyö
Otava 2019
Lukija: Antti Virmavirta
Julkaistu äänikirjana 2019-08-26
3 t 18 min
 

Petri Tammisen Mustan vyön isä osaa kaiken ja hallitsee elämänsä, toisin kuin poika, kirjailija nimeltään Petri, joka kokee selviävänsä elämästä paljon huonommin kuin isä. Kun isä kuolee, poika tipahtaa syvälle masennukseen ja kuoleman pelkoon. Isällä on ollut elämäntaidossa musta vyö, ja aivan konkreettisestikin poika etsii isänsä mustaa vyötä, kuin pysyäkseen kasassa.
Petri Tammisen teksti on taas hykerryttävää, samaan aikaan humoristista ja vakavaa. Se sekä naurattaa että pysäyttää ajattelemaan, isiä ja isien poikia. Antti Virmavirta lukee tekstin hienosti, ja sopivan lyhyenä kirjan ehtii kuunnella vaikkapa kotimaan automatkalla Turkuun ja takaisin.

Kun isä päättää rikastua – Suvi Vaarla: Westend

Suvi Vaarla: Westend
WSOY 2019
Lukija: Krista Putkonen-Örn
8 h 42 min

Suvi VaarlanWestend on perheen tarina kerrottuna tyttären näkövinkkelistä. Yhtä lailla se on rakentamisbuumiin lähtevän insinööri-isän ja koko yhteiskunnan tarina 1990-laman yllättäessä. Suvi Vaarla kuvaa kaunistelematta, mihin kaikkeen lama vaikuttaa ja miten sen seuraukset näkyvät vielä vuosienkin kuluttua. Westend on taitavaa ajankuvaa ja varmasti herättää nostalgian tunteita 1990-luvulla eläneissä isissä.

Kun mies on elänyt elämäänsä – elämäkertoja moneen makuun

Jari Tervo: Loiri.

Jari Tervo: Loiri.
Otava 2019
Lukija Eero Saarinen
19 t 39 min

En onnekseni tunnista Jari Tervon kirjoittamaa elämäkertaa Vesa-Matti Loirista samaksi kirjaksi kuin se, josta iltapäivälehdet repivät lööppejä kirjan ilmestyessä. Naisseikkailut ovat kirjassa niin pienessä osassa, että
tuskin olisin kiinnittänyt niihin erityistä huomiota ilman kirjan julkaisuajankohdan ylimääräistä julkisuutta.
Jari Tervo on kirjannut Loirin elämänvaiheet perusteellisesti ja kuitenkin napakasti ja kokonaisuutena tasapainoisesti lapsuudesta alkaen. Minuun osui erityisesti Loirin lapsuuden Helsingin kuvaaminen. Löysin tuttuja maisemia, tuoksujakin, vaikka olen jonkin verran Loiria nuorempi. Kiinnostava oli myös Loirin teatteriura, josta olisi voinut tulla enemmänkin elleivät viihde ja elokuvat olisi vieneet mukanaan. Ei tarvitse olla Turhapuron fani tunteakseen ihailua ja kunnioitustakin monipuolisen taiturin elämää seuratessa. Eero Saarinen on minulle lukijoiden aatelia, ja hän teki Loirin elämäkerran kuuntelusta erityisen nautittavaa.

Iiro Seppänen: Kolme elämää

Iiro Seppänen: Kolme elämää
Siltala 2019
Lukija: Toni Kamula
14 t 3 min

Moni muistaa Iiro Seppäsen hieman lapsenkasvoisena taikurina. Hän nousikin maineeseen niin nuorena että koulut jäivät, ja Iiro keskittyi tekemään maailmanluokan taikatemppuja ja illuusioita. Kun tällä saralla oli huippu saavutettu, Iiro siirtyi toiseen elämäänsä basehyppyjen
maailmaan. Oli hyytävää ja toisaalta hyvin kiehtovaakin seurata Iiron matkaa maailman eliittiin tuossa pähkähullussa ja kuolemaa halveksivassa lajissa. Basehyppääjät tuntuvat olevan ihan oma lajinsa, ja hyppäämisessä on jotain tosi addiktoivaa. Iiro kertoo menettäneensä vuosien varrella hyppyonnettomuuksissa kymmeniä ystäviään. Nyt, 44-vuotiaana Iiro elää kolmatta elämäänsä löydettyään elämänsä rakkauden ja perustettuaan perheen.

Juha Rautaheimo: Hermo – Murharyhmän mies

Juha Rautaheimo: Hermo – Murharyhmän mies
Siltala 2019,
Lukija: Jari Nissinen
12t 10 min

Yli 40 vuotta väkivaltarikoksia Helsingin poliisilaitoksen leivissä selvittänyt Juha ”Hermo” Rautaheimo kertoo poliisin työstä ja työmenetelmien kehityksestä sekä vähän myös omasta elämästään ammattimiehen otteella ja seesteisesti. Monet tapauksista ovat tuttuja lehtien sivuilta, mutta mukaan mahtuu myös entuudestaan tuntemattomia tarinoita. Oman osansa saavat myös Hermon kanta- asiakkaat, joiden kanssa asioidessa toiminta sujuu keskinäisen kunnioituksen hengessä.

Carl-Johan Vallgren: Mikael Persbrandt – Så som jag minns/Muistini mukaan

Carl- Johan Vallgren: Mikael Persbrandt – Så som jag minns/Muistini mukaan
Lukija: Mikael Persbrandt (ruotsi), Jaakko Ohtonen (suomi)
Bonnier/Tammi 2018
Kesto: 14 t 10 min/15 t 11 min.

Kuuntelin Carl-Johan Vallgrenin Mikael Persbrandtista kirjoittaman teoksen sekä ruotsiksi että suomeksi ja voin suositella tätä tunnetun ruotsalaisnäyttelijän elämäkertaa. Vaikuttava kerronta vahvistuu ruotsiksi Mikael Persbrandtin itse kertoessa epätodellisesta elämästään.  Hän sanoo: ”Olen itkenyt ja nauranut tehdessäni tätä kirjaa. Muistoni olivat niin täynnä ahdistuksen ja häpeän lähteitä, että jouduin ammentamaan niistä hopeakauhalla voidakseni nähdä valon heijastuvan, valon, joka on todellisuudessa ollut merkittävä osa tarinaani.”

Kun yksi kirja ei riitä – sarjat haltuun

Jo Nesbø ja maailman suosituin Harry Hole

Veitsi on uusin Harry Hole -romaani, järjestyksessään jo sarjan 12. osa.

Norjalainen Jo Nesbø on valloittanut maailman Harry Hole -dekkareillaan, joita on myyty yli 30 miljoonaa kappaletta. Harry Hole on ongelmainen oslolaispoliisi, joka on ratkonut raakoja rikoksia jo 12 kirjassa. Useimmiten liikutaan melkoisen rajuissa piireissä ja väkivaltaa ei säästellä. Nesbøn juonen kuljetus on taitavaa ja Harry Holella on oikeudentunto heikompien puolella. Jos olet lukenut sarjan 11 edellistä kirjaa, uusin Veitsi on aivan ehdoton valinta. Mutta jos sarja ei ole vielä tuttu, tee kuten Kirsi, ja aloita tutustuminen kuuntelemalla eka osa nimeltään Lepakkomies, sillä koko sarja on saatavilla äänikirjana.

Matti Laineen Elias Vitikka -sarja koukuttaa

Pelon liekit on viides Elias Vitikka -rikosromaani ja se ilmestyy tammikuussa 2020.

Näyttelijä, käsikirjoittaja (mm. Sorjonen, Paratiisi) Matti Laine on luonut kotimaisen rikossarjan, jonka sankari ei olekaan poliisi, vaan entinen NHL-jääkiekkoilija Elias Vitikka, jonka venemaahantuonnin kirjanpito ei kestä tarkempaa tarkastelua. Vitikka ajautuu hyvistä aikeista huolimatta epäilyttäviin kuvioihin ja perhe-elämä saa usein kärsiä. Sarjan neljä ensimmäistä kirjaa on jo äänikirjoina, joista ensimmäinen osa on nimeltään Pahojen miesten seura. Ne kannattaa kuunnella nyt, sillä viides osa Pelon liekit ilmestyy tammikuussa 2020. Blogissa on juttu sarjan neljännestä osasta Tappajan vaisto.

Kunnon kuulokkeet isälle

Vauhtia, sekä kuvainnollisesti että konkreettisestikin, isän äänikirjojen kuunteluun antavat hyvät kuulokkeet. Kirsin Book Clubissa emme ole kuulokkeiden asiantuntijoita, mutta keräsimme hyviä vihjeitä lähipiiriltä.

Langattomuus vapauttaa aina sotkeutuvista johdoista ja kännykän kanniskelusta taskussa. Jos kuulokkeiden pitää kulkea mukana, eikä isän reppu ole suuri, pienet nappikuulokkeet ovat hyvät. Lähipiirin asiantuntija muistuttaa, että ’noise cancelling’, taustamelun vaimennus, on hyvien kuulokkeiden tärkeä ominaisuus. Toinen lähipiirin asiantuntija tiesi, että useammassa testissä parhaat arviot on saanut Sony WF-1000XM3 Silver -kuulokkeet. Myös Applen AirPodeja käyttävät ovat olleet tyytyväisiä.

Airilla on kokemusta kaksistakin Urbanista-merkkisistä langattomista nappikuulokkeista, eikä valitettavasti hyviä. Urbanista Berlin -merkkisistä kuulokkeista katosi ääni toisesta kuulokkeesta alle vuodessa. Myös Urbanista Stockholm -kuulokkeet temppuilivat ja lopulta niihin ei enää saanut yhteyttä. Takuu on voimassa kaksi vuotta, ja nyt sain pari kuukautta sitten ostettujen tilalle uudet. Toivottavasti nyt toimivat paremmin.

Iloa isänpäivänviettoon kaikille isille, isoisille ja muille päivää juhlistaville!

P.S. Aiemmat isänpäiväjuttumme:
Kommentit
  1. Avatar photo Minna
  2. Avatar photo Kirsi Ranin

Kommentoi