A.M.Ollikainen: Kontti – kirjoituskilpailun voittanut dekkari syntyi avioparin yhteistyönä

A. M. Ollikainen -kirjailijanimen takana on kirjailijapariskunta Aki ja Milla Ollikainen. Kontti on heidän ensimmäinen yhteinen teoksensa ja se valittiin Rikos 2019 -kirjoituskilpailun voittajaksi yli 400 käsikirjoituksen joukosta.

Kirsin Book Clubin Sasulle kontit ovat tuttuja, sillä niissä saapuu tavaraa hänen Sasus’s Playhouse -huonekalu- ja sisustusliikkeeseensä. Ja kun hän lisäksi on ahkera lukija ja dekkareiden ystävä, hän oli juuri oikea henkilö lukemaan Kontin ja arvioimaan sitä dekkarikysymystemme kautta.


1. Mikä on Kontin rikos ja kuka sitä selvittää ?

Rikoskomisario Paula Pihlaja saa selvitettäväkseen erikoisen rikoksen. Helsinkiläisen mahtisuvun huvilan portille on jätetty kontti kauniina kesäaamuna. Sininen merikontti kuuluu Lehmusojien yritykselle ja sen  sisältä löytyy hukutettu nainen. Käy ilmi että naisen sukujuuret ulottuvat Namibiaan, jossa myös Lehmusojien yrityksellä on ollut toimintaa.

2. Ovatko Kontin henkilöt uskottavia / kiinnostavia

Dekkarin henkilöt ovat uskottavia, heille ei ole puettu väkisin päälle erilaisia henkilökohtaisia ongelmia, jotka ovat skandidekkareissa kovin yleisiä. Paula Pihlaja on vahva nainen, joka johtaa yksikköään suoralinjaisesti ja tehokkaasti.  Pihlajan parina toimii Aki Renko, joka päällepäin on liiankin puhelias mutta kirjan edetessä pari hitsautuu pikkuhiljaa yhteen. Hieman kliseisesti varakkaan Lehmusojan suvun kulissien takana piilee salaisuuksia. Toisaalta tällainen alkuasetelma antaa hyvän pohjan tarinalle, joka eteneekin sujuvasti loppuun asti.

3. Onko juoni vetävä?

Juoni on hyvin punottu ja koukuttaa lukijan alusta lähtien. Tarina on suhteellisen kevyt eikä onneksi ole kovinkaan väkivaltainen eli sopii hyvin helpoksi kesälomalukemiseksi. Loppuhuipennus hieman lässähtää ja asiat ratkeavat tavallaan hieman liian nopeasti.

4. Opitko jotain yhteiskunnasta / kulttuurista / jostain muusta ?

Teos ei opeta varsinaisesti mitään, tapahtumat sijoittuvat Suomeen ja kansainvälinen konttiliikennekin on minulle tuttua alaa. Ehkä se seikka, että konttiliikenteen alku ja kehittyminen on mullistanut maailmankaupan ja globalisaation, on  asia mitä ei ole tullut ajatelleeksi.

5. Miten paljon Kontissa kuvataan päähenkilön elämää ?

Kontti on sarjan ensimmäinen osa ja on mielenkiintoista, miten henkilöt kehittyvät jatko-osissa ja miten heidän persooniaan avataan.  Päähenkilöista kerrotaan  tarpeeksi jotta  heistä tulee todenmukaisia. Paulan nuoruudessa on ollut ahdistava tapahtuma, josta ei vielä kerrota paljoakaan. Hän on sinkku ja elää yksin eikä ystäviäkään näytä olevan kovin paljon.  Aki Rengon perheessä on pieni vauva eli päähenkilöiden elämäntilanteet ovat hyvin erilaisia. 

6. Onko Kontti raaka, ahdistava tai pelottava

Kontin tarina ei ole raaka eikä pelottava.  Tarina on hyvin kirjoitettu ja henkilöt ovat mielenkiintoisia. 

7. Herättikö Kontti sinussa ajatuksia ? Koskettiko ?

Lehmusojien adoptoitu poika katoaa ja vanhempien tuska ja hätä oli hyvin kuvattu, ja äitinä oli helppo kuvitella tapahtuman aiheuttamaa tunnetta. 

8. Suositteletko ja kenelle?

Suosittelen tätä kaikille dekkarien ystäville. Vaikka juoni ei ollut mitenkään monimutkainen, se oli kuitenkin niin vetävästi kirjoitettu että tarina vie mennessään. Hienoa, että kirjan käännösoikeudet on myyty jo useaan maahan.

  • A. M. Ollikainen: Kontti
  • Otava 2021
  • myös e-kirjana ja äänikirjana
  • äänikirjan lukee Maria Jyrkäs
  • 304 s./9t 43 min
Milla ja Aki Ollikainen. Kuva Jonne Räsänen 2020.

Kuuntele Yle Areenasta Anna Tuluston vetämän Luomiskertomus-ohjelmasarjan jakso, jossa Milla ja Aki Ollikainen kertovat kirjastaan ja siitä, miten yhdessä kirjoittaminen sujui (KLIK).

Lue muut vuoden 2021 Dekkariviikon jutut näistä linkeistä:

Kommentit
  1. Henna73
  2. Kristian

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *