Denise Rudberg: Seitsemän syytä kuolla – erinomainen ”numerodekkari”-sarja

Jo miljoonia kirjoja myyneen, Denise Rudbergin luoman Marianne Jidhoff -sarjan seisemäs osa Seitsemän syytä kuolla vie lukijan monisyiseen vyyhtiin täynnä parisuhdeväkivaltaa, menneisyyden salaisuuksia ja talousrikollisuutta.

Marianne Jidhoff -sarjaa voisi kutsua myös ”numero-sarjaksi”, sillä kirjojen nimissä on numerot järjestyksessä ykkösestä alkaen. Niin vakuuttava oli tämä seitsemäs romaani, etten seuraavaksi siirry osaan Kahdeksan askelta pimeässä, vaan kuljen lähtöruudun kautta ja aloitan avauksesta Yksi tappava syrjähyppy. Tätä kirjoittaessani Ruotsissa on ilmestynyt jo yhdestoista Marianne Jidhoff -romaani.

Mikä on romaanin rikos ja kuka sitä selvittää?

Entinen huippujääkiekkoilija John Stretter, joka nyttemmin on ryhtynyt liikemieheksi alkupääomanaan rahakaukaloissa ansaitsemansa miljoonat, löydetään kotoaan tapettuna. Myös vaimo Martina, jonka John on hakannut säännöllisesti mustankirjavaksi, on pahoinpidelty vakavasti muttei kuitenkaan hengenvaarallisesti. Martinan vammat eivät kuitenkaan oikein sovi Johnin aiemmin aiheuttamiin, joita Martina on hoidattanut asuessaan väliaikaisesti turvakodissa. Turvakodin vakituinen lääkäri on lomamatkalla, ja apuun pyydetään entinen kirurgi, nykyinen yleislääkäri Folke Bergman, jonka menneisyydestä paljastuu tarinan edetessä yhtä ja toista hämmentävää.

Juttua selvittää esitutkinnanjohtaja Marianne Jidhoff tiimeineen. Hän on leski, ja hänellä on kolme jo aikuista lasta. Marianne elää täydesti nauttien hyvästä ruoasta, juomasta ja taiteesta. Miten käy, kun lääkäri pistää Mariannen muutaman liikakilon vuoksi laihikselle?

Ovatko romaanin henkilöt uskottavia / kiinnostavia?

Tässä dekkarissa on paljon hyvää, myös henkilöt on piirretty muutamalla vedolla erottuviksi persooniksi. Uskottavuutta lisää se, että Rudberg ei ole sortunut ylilyönteihin tai liioteltuihin hahmoihin. Silloin, kun romaanihenkilö poikkeaa kaltaiseni taviksen arkitodellisuudesta, kuvaus on niin terävää, että tyypin tunnistaa iltapäivälehtien lööpeistä.

Onko juoni vetävä? Ajankohtainen? Entä yllätyksellinen, arvaako lopun?

Ydintarinan tapahtumat ovat toisaalta suoraviivaisia, toisaalta juuri niin arvoituksellisia, että lukijan mielenkiinto pysyy vireänä. Sen lisäksi näennäisesti irrallisille henkilöille ja tapahtumille löytyy vähitellen yhteys, jolloin yllätyksellisyys säilyy.

Miten paljon Seitsemän syytä kuolla kuvaa päähenkilön elämää?

Marianne Jidhoffilla on pitkä kokemus poliisin palveluksessa, tutkinnanjohtajana hän on vasta aloittanut. Denise Rudberg kuvaa Mariannen arkea heikkouksineen (viinin ja suklaan yhdistelmä on niin houkutteleva!) että vahvuuksineen (vauras sukutausta) erittäin sympaattisella tavalla. Kirjan muiden ansioiden lisäksi myös Marianne houkuttelee lukemaan sarjan muutkin osat.

Onko Seitsemän syytä kuolla raaka, ahdistava tai pelottava?

Väkivalta Johnin ja Martinan avioliitossa on niin raakaa ja käsittämätöntä, ettei väkivaltainen kuolema minusta lukijana tunnu sitä pahemmalta. Rudberg kuvaa toisaalta John Stretterin käytöstä ja toisaalta Martinan alistumista niin intensiivisesti, että tuo dynamiikka oli minulle jopa hieman ahdistavaa. Romaanissa ei kuitenkaan ole sellaisia aineksia, joiden vuoksi menettäisin yöuneni.

Herättikö Seitsemän syytä kuolla sinussa ajatuksia, koskettiko?

Vaikka Seitsemän syytä kuolla on ensisijaisesti dekkari, siihen on kirjoitettu myös isoja yhteiskunnallisia teemoja ruohonjuuriperspektiivistä tarkasteltuna. Kyllä, ajatukset lähtivät kirjan inspiroimina välillä liitoon niin, että piti kelata kuuntelua takaisin.

Itselleni mielenkiintoinen havainto omasta kuuntelukokemuksestani oli, että olen ollut taipuvainen vähän moittimaan itseäni edellä kuvatun kaltaisesta keskittymisen herpaantumisesta. Ja kuitenkin, paperikirjaa lukiessa olisin vain pitänyt tauon, ajatellut kiepin loppuun ja jatkanut siitä mihin jäin. Kuuntelussa taaksepäin palaaminen ei siiis aina olekaan paha-paha, vaan voi myös osoittaa että kuuntelija on uppoutunut syvälle kirjan maailmaan.

Denise Rudberg, kuva: Anna-Lena Ahlström

Suositteletko ja kenelle? Montako tähteä?

Suosittelen! Seitsemän syytä kuolla on kirjoitettu vetävästi ja mielenkiintoisesti. Harmillisesti sarjan tämä osa ei ole saatavilla suomalaisena äänikirjana, kuten iso osa sarjan muista osista.

Minusta on yllättävää, jopa paradoksi, että Rudberg on onnistunut mahduttamaan reilusti alle kolmeensataan sivuun näin moniulotteisen juonen ja monta juonen kannalta merkittävää henkilöä. Kerronta on osuvaa, kuvatuksi tulee se mikä on tärkeää. Samaan aikaan teksti on ilmavaa, etenee hyvin ja vie mennessään. Tähtiä ilman muuta neljä.

  • Denise RudbergSeitsemän syytä kuolla
  • Marianne Jidhoff -sarjan seitsemäs osa
  • Into 2021
  • Alkuteos: De sju som såg 2017
  • Suomentaja: Anu Koivunen
  • 264 s
  • Ruotsinkielinen äänikirja 8 t 21 min
  • Ruotsinkielisen äänikirjan lukija: Anna Maria Käll

Rating: 4 out of 5.
Denise Rudberg vieraili Helsingin kirjamessuilla 2021 ja asettui kirjavaihtokuvaan Kirsi Raninin kanssa.
Kirsin Book Club juhlistaa perinteistä dekkariviikkoa julkaisemalla joka päivä uuden dekkariarvion. Tilaa uudet jutut suoraan sähköpostiisi!

Lue myös muut dekkariviikon juttumme:

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *