Colleen Hoover: It Ends With Us & It Starts With Us – TikTok-ilmiö yllättää teemallaan – suomeksi Se päättyy meihin

Colleen Hooverin It Ends With Us on ollut kohuttu kirja somemaailmassa, etenkin TikTokissa. Kirjaa on ylistetty ihanaksi ja itkettäväksi ja vastaavasti sitä on kritisoitu vakavan asian siirappisoinnista. Minä en seuraa TikTokia, joten en päässyt kiinni kohuun sen aallonharjalla. Ensi havainto kirjasta oli Dublinin kirjakaupoissa tammikuussa ja seuraavaksi havahduin muutama viikko myöhemmin Tallinnan Rahva Raamat -kirjakaupassa. Olin juuri lukenut lukupiirikirjamme Mohamed Mbougar Sarrin Miesten syvimmät salaisuudet sekä Laura Lindstedtin ja Sinikka Vuolan 101 tapaa tappaa aviomies. Mieli oli valmis kevyempään välikirjaan ja kansien puolesta Colleen Hooverin kirjat vaikuttivat juuri sopivilta. Eikä sijoitus TOP 10 -listan kärjessä myöskään haitannut.

Kuvasin hittikirjat Tallinnan Rahva Raamat -kirjakaupassa helmikuussa 2023.

Ensimmäinen hämäännys tuli, kun selvisi, että It Ends WIth Us oli ensimmäinen osa päähenkilö Lilyn tarinaa ja It Starts With Us oli jatko-osa. Minun logiikallani ensin olisi aloitettu ja sitten lopetettu, mutta sitten kun tietää, mistä on kyse, kirjojen nimet ovat aivan loogiset. Ensimmäinen osa, pinkki kirja, ilmestyi tammikuussa 2023 suomeksi nimellä Se päättyy meihin (WSOY). Minä kuuntelin molemmat osat putkeen englanninkielisinä äänikirjoina.

Opin myös luettuani taustamateriaalia, että Colleen Hoover, tai CoHo kuten fanit häntä kutsuvat, on tällä hetkellä myydyin kirjailija Yhdysvalloissa. Yli 20 miljoonaa myytyä kirjaa maailmanlaajuisesti. Yksistään It Ends With Us on myynyt yli 4 miljoonaa kappaletta Yhdysvalloissa. Upea saavutus kirjailijalta, jonka ensimmäiset teokset olivat omakustanteita. Ja kiitos BookTok!

Tarinan juoni pääpiirteittäin (sisältää pieniä juonipaljastuksia)

Tarina alkaa hyvin perinteisesti. Tyttö tapaa heikolla hetkellään kiinnostavan pojan Bostonissa. Heillä on heti ristiriita. Tyttö nimeltään Lily Bloom etsii kestävää suhdetta ja poika nimeltään Ryle Kincaid ei halua missään nimessä alkaa seurustella. Tässä vaiheessa he keskustelevat vielä aivan hypoteettisella tasolla, nokittelevat näppärästi toisiaan, vaativat paljaita totuuksia. Hohhoijaa ajattelin, been there, done that, read so many times!

Lily on valmistunut yliopistosta, opiskellut markkinointia ja Ryle on juuri valmistumassa kirurgiksi. Molemmat ovat tietenkin kauniita, Lilyllä on punainen tukka kuten niin monilla sankarittarilla, ja Ryle on tall, dark stranger, kieltämättä kuuman oloinen.

He päätyvät kuitenkin seurustelemaan, of course, ja kaikki vaikuttaa täydelliseltä.

Sitten kirja hyppää toiseen aikaan, kertomaan Lilyn lapsuudenkodista ja hänen ystävyydestään naapurinpojan kanssa. Tämän Atlas Corriganin taustatarina on surullinen. Lily ja Atlas kokevat monia asioita yhdessä, ovat hetken aikaa toistensa tärkeimmät ihmiset. Mietin, että miksi ihmeessä minun täytyy tietää, mitä Lily ajatteli 15-vuotiaana.

Se päättyy meihin eli It Ends With Us oli osunut nappaamaani kuvaan Dublinin Dubray-kirjakaupassa tammikuussa 2023. Oikealla alhaalla TikTok-pöydässä.

Taustatarina on kuitenkin merkittävä. Se kerrotaan sinänsä näppärästi päiväkirjan muodossa. Poikkeuksellisen siitä tekee se, että Lily on kirjoittanut tapahtumat kirjeiden muotoon ja kirjeet on osoitettu Ellen DeGenerikselle. Tämä tuntui uskottavalta, minunkin toinen tyttäreni oli varhaisteininä kovin ihastunut Ellenin showhun, etenkin siihen, että showssa autettiin ihmisiä vaikeuksissa.

Päätarina etenee melko siirappisesti. Lily perustaa kukkakaupan (olisin halunnut lukea busineksesta enemmän), ystävystyy sattumalta Rilen siskon kanssa, joka on erittäin varakas ja Rile on todellinen hottis etenkin, jos hän tulee kotiin leikkaussalivaatteissa (outoa, eikö niitä jätetä sairaalaan?!). Vähitellen kaikki palikat loksahtavat Lilyn elämässä kohdalleen.

Yllättävä käänne!

Sitten tapahtuu kaksi käännettä ja kirjan luonne muuttuu täysin. Rile osoittautuu väkivaltaiseksi ja taustatarinalla alkaa olla merkitystä. En halua paljastaa enempää, jotta sinulle lukijana jää yllätysten tuoma koukuttuminen.

Kakkososasta (It Starts With Us) sanon vain sen verran, että se jatkaa tarinaa suoraan siitä, mihin ensimmäinen osa jäi. Tarinan jatko todistaa sen, että kirjan nimessäkin viitattu lopettaminen on vaikeaa. Päähenkilöt ovat edelleen samat kuin ensimmäisessä osassa, mutta tilanne on mutkikkaampi, monin osin elämänmakuinen ja edelleen sellainen, että lukijana voi olettaa ihan mitä vaan tapahtuvaksi. Suosittelen lämpimästi lukemaan myös kakkososan, sillä siinä parisuhdeväkivallan problematiikka syvenee entisestään. Onneksi mukana on myös valonpilkahduksia ja kivoja, tunteisiin vetoavia sivuhenkilöitä. It Starts With Us on omistettu CoHon TikTok-faneille.

Jos yksikin nainen pelastuu

Kirjojen kohdeyleisöön kuuluu paljon nuorempia naisia kuin minä, joten saattaa olla, että he eivät ole aiemmin kohdanneet edes kirjallisuudessa parisuhdeväkivaltaa. Havahduttamismielessä kirjat ovatkin erinomaisia. Olen täysin valmis katsomaan sormieni välistä kirjojen kepeän, yksinkertaistavan tyylin, sillä parisuhdeväkivalta tuodaan niissä esiin sellaisella tunteisiin jysähtävällä tavalla, että se voi auttaa nuoria, ja miksei vanhempiakin, naisia tunnistamaan ajoissa vastaavia tilanteita ja asettamaan rajoja omassa elämässään.

Useaan kertaan tuodaan esiin se, että ulkopuolisen on helppo tuomita, miksei nainen ensimmäisen tönäisyn jälkeen heti lähtenyt. Tai miksi hän antoi anteeksi ja uskoi miehen lupauksiin, että tämä ei lyö koskaan enää. Kirjoissa käydään läpi väkivallan uhrin ja läheisten tunnekirjoja hyvin stereotyyppisesti, mutta tehokkaasti.

Suomessa joka kolmas nainen on parisuhteessaan kokenut väkivaltaa. Vuosittain Suomessa parisuhdeväkivallan seurauksena kuolee keskimäärin 15 naista. Eli se kaikkein rakkain ja läheisin lyö kuoliaaksi tai muutoin surmaa vaimonsa tai tyttöystävänsä.

Pohjautuu kirjailijan omiin kokemuksiin

Colleen Hoover on työskennellyt sosiaalityötekijänä. Hänen ensimmäiset muistonsa liittyvät väkivaltaiseen isään, jonka hänen äitinsä jätti, kun Colleen oli kolmivuotias. Sen jälkeen isän kohtaamisiin ei enää liittynyt väkivaltaa.

Colleen Hoover, kuvaaja Julien Poupart

It Ends With Us -kirjan loppusanoissa Colleen kertoo omasta tarinastaan ja kuinka hän kuvasi isänsä piirteitä Rilessä ja äitiään Lilyssä.

Aiemmin olen aina sanonut, että kirjoitan vain viihdetarkoituksessa. En koskaan kirjoita opettaakseni, taivutellakseni tai levittääkseni tietoa. Tämä kirja on erilainen. Tämä ei ole minulle viihdettä. Tämä on karmaisevinta, mitä olen koskaan kirjoittanut.

Colleen Hoover kirjan loppusanoissa

Jos on kokenut tai todistanut parisuhdeväkivaltaa, It Ends With Us – ja It Starts With Us -teosten tapahtumat saattavat tuntua yksinkertaistetuilta, mutta silti tutuilta. Jokainen tilanne on ainutlaatuinen, jokainen lähtöpäätös on vaikea.

Nämä teokset ovat sujuvia, monin osin naiiveja, mutta koukuttavia. Niiden nostattama ilmiö saattaa säästää naishenkiä.

Parisuhdeväkivallasta voi lukea myös 101 tekstivariaationa teoksesta 101 tapaa tappaa aviomies tai vaikkapa Vera Valan dekkarista Italialainen peli.

Kirjojen tiedot

 • Colleen Hoover: It Ends With Us
 • Ilmestynyt Yhdysvalloissa 2016
 • Ilmestynyt suomeksi nimellä Se päättyy meihin (WSOY, 2023)
 • Suomentaja: Sirpa Parviainen
 • Lily & Atlas -sarjan 1. osa
 • Englanniksi äänikirjana 11 h 18 min
 • Äänikirjan lukija Olivia Song
 • Suomeksi äänikirjana 11 h 21 min
 • Äänikirjan lukija: Usva Kärnä
 • Colleen Hoover: It Starts With Us
 • Lily & Atlas -sarjan 2. osa
 • Englanniksi äänikirjana 8 h 41 min
 • Äänikirjan lukijat Olivia Song ja Colin Donnell

Rating: 3 out of 5.
Kommentit
 1. Anki
  • Avatar photo Kirsi Ranin

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *