Camilla Grebe: Kun jää pettää alta – päätön nainen Tukholmassa

Aivan kohta kaupoissa on ruotsalaisen Camilla Greben trilleri Kun jää pettää alta. Alkuperäisteoksen nimi on Älskaren från huvudkontoret eli Pääkonttorin rakastaja. Englanniksi kirja on käännetty The Ice Beneath Her.

Eräs kirjan henkilö on kiinnostunut Grönlannista ja kirjassa siteerataan inuuttien sananlaskua:

Ystävän erottaa vihollisesta vasta silloin, kun jää pettää alta.”

Okei, kyse on toki luottamuksesta, mutta kyllä juonessa on vahva romanttinen lataus pääkonttorin suuntaankin. Camilla Grebe on kirjoittanut aiemmin neljä dekkaria yhdessä siskonsa Åsa Träffin kanssa sekä Venäjälle sijoittuvan Moskova Noir -trilogian Paul Leander-Engströmin kanssa. Kun jää pettää alta on Camillan ensimmäinen soolokirja.

Pureudutaanpa kirjaan tutun Kirsin Book Clubin dekkareihin ja trillereihin sovellettavan kysymyspatteriston kautta. Olen pyrkinyt välttämään juonipaljastuksia, joten voit lukea turvallisin mielin:

1. Mikä on dekkarin/trillerin rikos ja kuka sitä selvittää?

Kun jää pettää alta -kirjassa on heti selvää, että kyseessä on murha. Hienostotalon eteiskäytävällä on nuoren naisen verinen ruumis, jonka pää on irrotettu ja laitettu pystyyn torson viereen. Eli taas on uhrina dekkareiden tämän hetken ruumissuosikki, nuori, viehättävä nainen! Tosin hyvin samankaltainen murha on tapahtunut myös kymmenen vuotta sitten, mahtaako näissä kahdessa tapauksessa olla yhteys? Jutun mediaseksikkyyttä lisää se, että talon omistaja on Clothes & More -vaateketjun toimitusjohtaja, playboyn maineessa oleva Jesper Orre, joka on kadonnut.

Murhaa selvittää kiinnostava kopla, pääosissa kolme poliisia ja yksi työelämästä muistisairauden vuoksi vetäytynyt poliisin profilointikonsultti. Poliiseista kiinnostavimmalta vaikuttaa keski-ikäinen Manfred, joka pukeutuu keikarimaisesti värikkäisiin liivipukuihin. Hän on uudelleen naimisissa ja pienen tytön isä. Hän ei kuitenkaan pääse minä-kertojana ääneen.

Peter puolestaan on värittömän miehen symboli, hänen elämänsä tuntuu valuvan sormien lävitse, eikä hän kykene tarttumaan oikein mihinkään. Kyllä hän työnsä hoitaa, mutta suhde kuolleeseen äitiin ja siskoon vaikuttaa vahvemmalta kuin omaan teini-ikäiseen poikaan, tämän äitiin tai entiseen naisystävään. Peter kuvaa kertojana tapahtumia työhönsä kyllästyneen miehen innottomuudella, kunnes ryhmä täydentyy Hannella.

Hanne on erittäin kiinnostava nainen, 59-vuotias työelämästä vetäytynyt kasvatustieteilijä ja rikollisten profiloija, jolla on todettu alkava dementia. Kirja olisi kantanut ihan hänen tarinansa varassa, etenkin kun soppaan lisätään hänen avioliitto-, suhde- ja ystävyyskuvionsa!

Tiimin näkymättömimmäksi jää nuori nainen Sanchez, jolle varmaan tulee enemmän roolia, jos tästä porukasta kehittyy sarja.

2. Ovatko dekkarin henkilöt uskottavia / kiinnostavia?

Ruumis löytyy Jesper Orren kodista. Jesper on vaateketju C&M:n toimitusjohtajana julkkis, joka on median hampaissa johtamistyylinsä ja lukuisten naisystäviensä vuoksi. Ruumiin henkilöllisyyttä ei tiedetä, mutta pelko on alusta asti suuri, että päättömäksi on päätynyt Emma, joka on C& M:n myyjä ja jolla on salainen suhde Jesperin kanssa.

Sekä Jesper että Emma on kuvattu hyvin uskottavasti ja kiinnostavasti. Emma sai minut alusta asti puolelleen. Myös muut kirjan henkilökuvaukset ovat onnistuneita. Pidin esimerkiksi Emman työyhteisön tyypeistä, vaikka heidät kuvataankin melko stereotypisesti.

Camilla Grebe, kuva Viktor Fremling

3. Onko juoni vetävä? Ajankohtainen? Entä yllätyksellinen, arvasiko lopun?

Tahkosin ensimmäistä lukua moneen kertaan, sillä kauniina kesäpäivänä ei erityisesti kiinnostanut siirtyä raa’an naismurhan pariin räntää satavaan Tukholmaan. Mutta kun toisessa luvussa, ennakkopainoksen sivulla 27, kertojaksi vaihtui Emma, niin johan nappasi. Perhe ei minusta enää mökillä seuraa saanut, vaan ahmaisin 500 sivua melkeinpä ilman varikkopysähdyksiä! Juoni oli koukuttava ja siinä oli monia yllätyksellisiä elementtejä.

Kun jää pettää alta on tarinaltaan ikiaikainen. Siinä ei vain metsästetä murhaajaa, vaan isossa roolissa on rakkaus. Onko rakkaus totta? Kumpi käyttää toista hyväksi, vai käyttääkö? Onko kosto suloista vai kannattaisiko vain jatkaa elämässä eteenpäin?

Tarinan edetessä minulla alkoi tulla etiäisiä syyllisestä, mutta toivoin vahvasti, että olen väärässä. Vaikka jotkut asiat keksinkin, niin kokonaiskuva selvisi vasta aivan loppumetreillä!

Kirja ilmestyy heinäkuun lopussa 2017

4. Opitko jotain yhteiskunnasta / kulttuurista / jostain muusta?

Lukiessani totesin, että Tukholma ja Ruotsi ovat kyllä niin tutunoloisia, että Kun jää pettää alta tuntui ihan kotimaiselta. Kirjailija Camilla Grebe on liikkeenjohdon konsultti kuten minäkin, joten minua miellytti kovasti se, että kirjassa liikuttiin vaateketjun maailmassa. Emma oli töissä Clothes & Moren myymälässä, jonka arjen kuvaus vaikutti täysin mahdolliselta maailmalta. En nyt usko, että siellä ihan niin paljon viikataan farkkuja, mutta esimerkiksi esillepano pääkonttorin visuaalisten ohjeiden mukaan on jokapäiväistä arkea ja luulenpa, että jonkun ketjun takahuoneesta löytyy ihan kirjassa kuvatun kaltainen taulukko, johon liimataan punaisia tarroja poissaolojen merkiksi.

5. Miten paljon trillerissä kuvataan päähenkilön elämää?

Jos Emmaa pidetään päähenkilönä, niin kyllä hänen lapsuuttaan, nuoruuttaan ja nykyhetkeään kuvataan vallan mainiosti. Aikatasot vaihtelevat, mutta aina on selkeää, missä mennään. Muita kertojia ovat Peter ja Hanne, joiden elämää avataan myös riittävästi, ehkä vähän turhankin paljon, mutta sen ymmärtää, jos tulossa on lisää murhaselvityksiä tällä tiimillä.

6. Onko trilleri raaka, ahdistava tai pelottava?

Jos nuoren naisen pää on veistetty irti, niin kyllä se raakuusasteikolla nousee ihan kärkeen. Onneksi tarina ei jatku samanlaisena väkivallan mässäilynä, sillä sellainen ei minua kiinnosta yhtään. Kirjassa on mukana kyllä ahdistavuutta ja jännittävyyttä, välillä tekisi mieli huutaa henkilöille, että älä ole hölmö, peruuta!!!

7. Herättikö trilleri sinussa ajatuksia, koskettiko?

Kirjan naisissa oli monenlaista tarttumapintaa. Huikea rakastuminen täydelliseltä vaikuttavaan mieheen, pitkä avioliitto lähes vastenmielisen miehen kanssa, seksuaalinen himo kahden ihmisen välillä, joita muut eivät koen kovin haluttavina. Vahvana teemana on myös ystävyys naisten välillä. Kaikilla naisilla on sukulainen, naiskollega tai naisystävä, joka auttaa, tukee ja kannattelee. Ja sitten on tietenkin ehdottomin rakkauden tuoja, Hannen Frida-koira!

Tiffany odotti, että saisin blogikuvaukset hoidettua ja hän saisi mansikan maistiaisiksi.

Eniten ajatuksia herätti Hannen muistisairaus ja sen kuvaus. Kun nykyisen kaltaista elämää on rajallisesti jäljellä, niin mitä valintoja silloin teemme. Mietin, että ainahan elämää on tuntematon määrä päiviä jäljellä ja täällä ei olla harjoittelemassa, mutta kuinka usein muistamme tämän? Muistisairauden konkretisoiminen oli mielestäni erittäin hyvä oivallus Camilla Grebeltä!

8. Suositteletko ja kenelle?

Jos dekkareista ja trillereistä tykkää, niin suosittelen ilman muuta. Veri ei roisku kuin yhdessä murhassa ja juoni on todella ovela. Tässä on myös viihdekirjallisuuden elementtejä ja siksi minä koukutuin. Tosin nyt on tämän kesän dekkarit minun osaltani luettu, sillä kun laadukkaamman kaunon väliin haluan viihdykettä, niin luen mieluummin rakkaudesta kuin murhista.

Voit lukea muidenkin bloggareiden arvioita Kun jää pettää alta -trilleristä, sillä kustantajan ehdotuksesta julkaisemme kaikki oman juttumme samanaikaisesti. Mielestäni hauska tempaus ja olen mielelläni mukana!

Tämä juttu on myös osa naistenviikkokimaraamme. Julkaisemme joka päivä naiskirjailijan teoksen eri maasta eli tänään vuorossa Ruotsi. Grattis kaikille torstain 20. heinäkuuta nimpparisankareille: Marketta, Maarit, Maaret, Margareeta, Reeta ja Reetta.

Päivään sopivia juttuja ovat myös:
Tässä otos muita dekkari- ja trilleriarvioitamme:

Paula Hawkins: Nainen junassa ja Tummiin vesiin
Fred Vargas: Hyisiä aikoja
Samuel Björk: Minä matkustan yksin
Geir Tangen: Maestro
Nele Neuhaus: Lumikin on kuoltava
Renée Knight: Kenenkään ei pitänyt tietää
Shari Lapena: Hyvä naapuri
Clare Mackintosh: Annoin sinun mennä
S.K.TremayneJääkaksoset 

 • Camilla Grebe
 • Kun jää pettää alta
 • Gummerus, 2017
 • Älskaren från huvudkontoret suomentanut Sari Kumpulainen, 2015
 • ISBN 978-951-24-0348-6
Kommentit
 1. Tuijata
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 2. Anne, Dekkaritalo
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 3. Anu Hirsiaho
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 4. Mai Laakso
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 5. Sasu
  • Avatar photo Kirsi Ranin
 6. Päivi

Kommentoi