Kari Häkämies ja Rosa Meriläinen: Presidentintekijän kuolema – ex-kansanedustajien dekkarisarja jatkuu

Kari Häkämies ja Rosa Meriläinen jatkavat vuosi sitten alkanutta yhteistyötään Presidentintekijän kuolema -nimisellä uudella dekkarillaan. Samoin kuin tekijöiden ensimmäisessä kirjassa Epäpyhä liitto uutuudessakin seikkailevat etsivä Sara Silas ja toimittaja Timo Ruuti.

Dekkari lähtee liikkeelle Espoon Westendissä tapahtuvasta murhasta. Ensimmäiset sata sivua seurataan perinteistä poliisityötä pelkästään Sara Silaksen ja hänen poliisikollegansa Hannun näkökulmasta. Ehdin jo ajatella, että Häkämies on vaihtanut genreä ja tehnyt pelkästään rikokseen keskittyvän dekkariin. Pikkuhiljaa alkaa kuitenkin paljastua, että murhatulla on kytkyjä käynnissä olevien presidentinvaalien ehdokkaisiin. Samalla mukaan tulee toimittaja Timo Ruuti ja dekkari jatkaa edeltäjänsä tapaan kertoen tapahtumista kolmesta eri näkökulmasta – politiikka, viestintä ja poliisityö.

Häkämiehen ja Meriläisen päähenkilö, pyörätuolilla liikkuva Sara Silas, on virkistävä valinta dekkarin johtohahmoksi. Puhelinhaastattelussa Häkämies kertoi, että tavoitteena oli esitellä tuore hahmo, jollaista dekkarikirjallisuudessa ei liiemmälti aiemmin ole käytetty. 

Poliisityön kuvaus on Häkämiehen romaaneissa erityisen uskottavaa. Kysyttäessä mistä aihealueen asiantuntemus on peräisin, Häkämies toteaa: ”Nooh, olenhan toiminut Suomen hallituksessa sisäministerinä, jonka vastuualueeseen poliisitoimi juuri kuuluu.” Nuorempana Häkämies toimi myös nimismiehen sijaisena. Näistä yhteyksistä asiat ovat tulleet tutuiksi ja lisäksi hänellä on vieläkin yhteyksiä toimivaan poliisijohtoon.

Kari Häkämiehen kuvasi uutuuskirjan kanssa hänen poikansa.

Tavoitteistaan kirjailijana Häkämies kertoo toivovansa mieluummin suurempaa lukijamäärä kuin taloudellista menestystä. Samalla hän yrittää välttää liiallista laskelmointia. Leikkisästi Häkämies toteaa, että kaupallisesti paras ratkaisu olisi ollut maalaispitäjään sijoittuva kirja, jossa päähenkilönä on leskeksi jäänyt, kymmenvuotiasta tytärtä kasvattava poliisimies ja tällä vastaparinaan sinkkuelämää viettävä kaunis kunnanjohtajatar. 

Kun lukee kahden kirjoittajan kirjoittamaa kirjaa, on osa hauskuudesta yrittää tunnistaa, mitkä osat tekstistä ovat kenenkin kirjoittamia. Häkämiehellä on tunnistettava hiukan lakoninen tai minimalistinen tyyli, jonka uskon hänen faniensa hyvinkin tunnistavan. Itse taas en ole lukenut Meriläisen kirjoja, mutta varmaankin sama pätee hänen osuuksiinsa. Ja aina ei tarvitse tuntea aiempia tekstejäkään arvatakseen kumpi nyt kirjoittaa. Kokeile vaikka itse. Onko seuraavan kirjoittanut Kari Häkämies vai Rosa Meriläinen?

Von Rabenaun tarjoillessa heille kahvia ja kahvileipää Sara katseli naisen olemusta hämmentyneenä. Hän ei missään nimessä vaikuttanut urheilulliselta, vaan pikemminkin ikuiselta laihduttajalta, mutta oli silti ryhdikäs ja itsevarma. Ikää olisi ollut vaikea päätellä, ellei se olisi ollut poliisin tiedossa. Meikki oli pohjaltaan tukeva, mutta tyylikäs tavalla, joka saa miehet luulemaan, että ehostusta on vain vähän. Värit olivat ruskean eri sävyjä, kynsissä oli klassinen ranskalainen manikyyri ja korvissa pienet helmet. Sara ei kyennyt arvioimaan niiden aitoutta.

Häkämiehelle on ominaista selkeä ja helppolukuinen teksti. Hänellähän on takanaan jo 14 romaania. Jos Häkämies on vielä jollekin uusi tuttavuus niin lukijaa tulee ilahduttamaan se, että samaa hyvää tavaraa voi lukea taaksepäin aika pitkällekin.

Itselleni hauskinta Häkämiehen kirjoissa ovat poliitikkojen kuvaukset. Tällä kertaa Häkämies ei tosin ole tehnyt neljästä presidenttiehdokkaasta niin tunnistettavia, että ainakaan itse olisin arvannut, kuka kenenkin esikuvana on. 

Häkämiehen ja Meriläisen uutuus on jälleen kerran mainiota viihdettä ja uskon, että kaikki suomalaisten dekkarien ystävät viihtyvät kirjan parissa.

Kirjan tiedot

  • Kari Häkämies & Rosa Meriläinen: Presidentintekijän kuolema
  • Teos 2023
  • 333 sivua

Rating: 4.5 out of 5.

Muita Kari Häkämiehen kirjoja blogissa:

Jutun kirjoitti Kirsin Book Clubin vieraskynä Kari Jääskeläinen

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *