Elina Backman: Ennen kuin tulee pimeää & Tuire Malmstedt: Lumihauta – murhia Angelin kylässä

Syksyllä 2022 ilmestyi kaksi dekkaria, joissa molemmissa liikutaan Suomen Lapissa, Angelin kylällä lähellä Norjan rajaa. Molemmissa on tapahtunut karmea rikos menneisyydessä, joka toistuu hyvin samankaltaisesti dekkarin nykyhetkessä. Sattumaako? Kyllä, vakuuttavat molemmat dekkaristit eli Elina Backman ja Tuire Malmstedt.

Sekä Ennen kuin tulee pimeää että Lumihauta kuvaavat aikaa, jolloin Lapissa on lunta.

Elina Backman: Ennen kuin tulee pimeää

Elina Backmanin Ennen kuin tulee pimeää on kolmas osa Saana Havas -sarjaa. Olen lukenut sekä Hartolaan sijoittuvan Kun kuningas kuolee että Helsingin Lammassaareen sijoittuvan Kun jäljet katoavat. Elina Backman vieraili Kirsin Book Clubin podcastissa ja sain haastatella häntä Tampereen Kirjafestareilla.

Pidän Elinan dekkareista monestakin syystä. Hänen päähenkilönsä Saana Havas ei ole poliisi vaan true crime -podcastaaja. Saana tosin seurustelee komean Jan-poliisin kanssa, mutta he eivät selvitä rikoksia yhdessä. Lukijana toivoisi, että selvittäisivät, sillä vaikuttaa, että Saana saa ihmisten kanssa jutellessaan paljon enemmän irti kuin poliisit. Lähtökohtaisesti Saana ja Jan eivät liiku samoilla apajilla, mutta aina lopulta Saanan podcast ja tapauksen ratkaisu linkittyvät yhteen.

Minusta tämä lähestymiskulma on loistava ratkaisu. Ennen kuin tulee pimeää -dekkarissa Saanan pomo esittelee hänet juristinaiselle, joka toivoo Saanan tutkivan parikymmentä vuotta vanhaa tapausta Angelin kylällä. Nuori tyttö on kadonnut ja myöhemmin löytynyt murhattuna, mutta tapausta ei ole ratkaistu. Kadonnut oli juristin pikkusisko. Tavoitteena on saada paikalliset puhumaan ja tehdä tarinoista podcast-jakso. Saana päättää lähteä Lappiin, sillä myös hänen isänsä asuu siellä, ja kenties viimeinkin olisi aika keskustella hänen kanssaan myös Saanan äidin kuolemasta.

Ennen kuin tulee pimeää on Saana Havas -sarjan kolmas dekkari. Kuva kirjan julkkareilta 28.9.2022. Korona oli estänyt aiempien osien julkkarit.

Dekkari etenee verkkaisesti Saanan selvitysten mukana. Saana tutustuu paikallisiin ihmisiin ja pohtii samoja asioita, mitä lukijakin kysyisi, joten lukiessa tulee vahva osallisuuden tunne. Tämä vaikuttaa myös niin päin, että pelottaa, kun Saana lähtee yksin reiteille, joissa kännykkä ei toimi, tai asuu syrjäisessä mökissä ja terassilta kuuluu askelia.

Lapin olosuhteita kuvaillaan etelän ihmisen silmin. Tarinassa tavataan ihmisiä Ivalossa, Inarissa ja Angelissa. Esiin tulevat arjen realiteetit, millaista on kasvaa aikuiseksi pohjoisessa, millaista jäädä sinne asumaan, kun moni lähtee. Entäs sitten, kun pienessä yhteisössä on tapahtunut jotain ikävää, keneen yhteisössä voi luottaa, kuka puolestaan kätkee karmeita salaisuuksia. Mukana on hieman Lapin mystiikkaa, mutta kirja ei rakennu sille. Esitellyt ihmiset ovat moniuloitteisia ja kiinnostavia. Toivoisin etenkin, että Ivalon poliisissa työskentelevä Myski pitäisi Saanaan ja Janiin jatkossakin yhteyttä.

Elinan kirjat ovat levinneet myös maailmalle. Kaksi ensimmäistä dekkaria ovat olleet ehdolla Ruotsin parhaaksi käännösdekkariksi, mikä on kova teko! Elinan kirjat on palkittu myös Elisa Kirjan Vuoden tulokkaana, Storytelin Vuoden äänikirjana ja Tulenkantaja-ehdokkuudella. Suomessa Elinan kirjoja on myyty yli 60.000 kpl. Ennen kuin tulee pimeää on myös Suomen dekkariseuran Vuoden johtolanka 2023 -ehdokkaana (ratkeaa helmikuussa 2023).

Elina Backman Ennen kuin tulee pimeää -kirjan julkkareissa Otavalla 28.9.2022.

Suosittelen Ennen kuin tulee pimeää sellaisten dekkarien ystäville, jotka pitävät jännittävästä tunnelmasta, mutta eivät kaipaa väkivaltaa tai takaa-ajoja. Kirjassa katsotaan tapauksia myös poliisin vinkkelistä ja ollaan tilannehuoneessa, mutta vahva painotus on Saanan selvityksissä ja hänen näkökulmassaan. Kirja ei ole mikään Lapin matkailumainos, sillä ollaan juuri ruskan ja kaamoksen taitteessa, mutta kyllä teksti sai silti haluamaan puulämmitteisen saunan rappusille katsomaan lumista tunturimaisemaa. Ja ehkä jopa revontulia.

Minä pidin ja varmasti luen myös seuraavan Saana Havas -dekkarin, joka kirjan lopputekstien perusteella sijoittuu jonnekin kesäiseen saareen.

 • Elina Backman: Ennen kuin tulee pimeää
 • Otava 2022
 • Saana Havas -sarja, osa 3
 • Kansi: Elisa Konttinen
 • 416 sivua / 14 h 56 min
 • Äänikirjan lukija: Sanna Majuri

Rating: 4.5 out of 5.

Tuire Malmstedt: Lumihauta

Hyppäsin Tuire Malmstedtin Lumihauta-dekkariin kylmiltäni, sillä en ollut lukenut sarjan aiempaa osaa nimeltään Lasitarha. Onneksi Minna oli kirjoittanut jutun Lasitarhasta tänne blogiin, jotta sain vähän enemmän taustatietoa sarjan rikostutkijoista Matilda Metsosta ja Elmo Vauramosta. Suosittelen kyllä lukemaan kaikki dekkarisarjat järjestyksessä, sillä ainakin minulle päähenkilöiden elämä ja hahmojen kehittyminen ovat iso syy lukea dekkareita.

Kuvasin Tuire Malmstedtin Helsingin Kirjamessuilla 2022.

Lumihautaan tartuin erityisesti siksi, että myös se vie Lappiin ja aivan samaan Angelin kylään kuin Elina Backmanin kirja. Lumihaudassa Angeli on paljon suuremmassa roolissa, sillä päähenkilö Matilda on sieltä kotoisin ja palaa kotitaloonsa järkytyttyään Jyväskylässä tapahtuneesta perhesurmasta. Myös minä järkytyin ja harkitsin jopa jättäväni Lumihaudan kesken, sillä heti alussa esitelty rikos on todellakin pahimmasta päästä. Valitettavasti perhesurmat eivät ole vain kirjailijoiden kuvittelua. Kun luin Lumihautaa, uutisoitiin samaan aikaan kahdesta vaimonmurhasta Suomessa.

Lumihaudassa Matilda yrittää selvittää oman perheensä historiaa, jossa on yllättäviä yhtymäkohtia Jyväskylän perhesurmiin. Nyt lappilaisuutta ei katsota ulkopuolisesti, vaan Matilda on osa yhteisöä, joista joillekin ikiaikaiset palvontamenot ovat edelleen arkipäivää. Matilda on kuvattu niin, että lukijana todellakin toivoin hänelle kaikkea hyvää.

Pohjoisen kuvaus ja kaikki Angelin tapahtumiin liittyvä oli kiinnostavaa, mutta Jyväskylän päässä tapahtuva poliisitutkinta jäi mielestäni kovin pinnalliseksi. Tässä olisi varmasti auttanut, jos Elmo ja poliisiaseman kumppanit olisivat entuudestaan tuttuja.

Lumihauta vahvisti Ennen kuin tulee pimeää -kirjan luomaa kuvaa siitä, että Lapissa on Lapin säännöt tai paremminkin omalakinen elämänmeno. Pieni yhteisö ja sen salaisuudet on Lumihaudassa kuvattu niin hyvin, että aloin pohtia, onko Tuirella itsellään siteitä Lappiin. Lapin ja ihmisten kuvauksesta pidin paljon, mutta ruumiiden määrä ja niiden surmaamisen rajuus menivät yli minun toleranssini.

Lumihauta on Tuire Malmstedtin viides dekkari. Hän sai Pimeä jää -dekkaristaan Vuoden esikoisdekkari -kunniamaininnan vuonna 2018.

Kirjan tiedot

 • Tuire Malmstedt: Lumihauta
 • Aula 2022
 • Metsola & Vauramo -sarja, osa 2
 • Kansi: Tuomo Parikka
 • 301 sivua / 6 h 40 min
 • Äänikirjan lukija: Mikko Leskelä

Rating: 3 out of 5.

Muita kylmään sijoittuvia dekkareita

Hän on oikeasti vain vähän väsynyt…
 • Liza Marklund: Napapiiri – kun yksi lukupiiriläinen löytyy kuolleena, sarjan avaus
 • Viveca Sten: Lumen uhrit ja Laakson varjo – Åre-murhat-sarjan 1. ja 2. osa
 • Satu Rämö: Hildur – islantilais-suomalainen poliisiduo sarjamurhaajan jäljillä Islannin Länsivuonoilla, sarjan avaus.
 • Saija Kuusela: Katse – mystiikkaa Pohjois-Norjassa, Nea Guttorm -sarjan avaus
 • Ragnar Jónasson: Pimeys – islantilaisen Hulda-sarjan avaus, pääosassa eläköityvä poliisi
 • Lucy Foley: Jahti – uudenvuodenaattojuhlat Skotlannissa: yksi katoaa
 • Ruth Ware : Lumimyrsky – lumimyrsky iskee Ranskan Alpeilla, mökistä yksi katoaa ja toinen löytyy kuolleena
 • Anne Holt: Kuolematon kunnia – kun norjalainen maajoukkuehiihtäjä jää kiinni dopingista
 • Pauliina Susi: Pulssi – panttivankina lumen keskellä tekoälyn kanssa, Leia Laine -sarjan osa 3.
Kommentit
 1. Anki
  • Avatar photo Kirsi Ranin

Kommentoi