Lukupiiri arvioi kymmenen uutta dekkaria – poimi parhaat lukulistallesi!

Talvella on mukava viettää iltaa kynttilöiden loisteessa, villasukat jalassa ja hyvän dekkarin seurassa. Kirsin Book Club kokosi kymmenen dekkarin kimaran, johon mahtui mm. kolme uuden sarjan aloitusta, yksi vanhan sarjan jatko, lumisia olosuhteita, kadonneita nuoria naisia, Helsingin katuja ja erinomainen esikoistrilleri.

Mukana olivat seuraavat jännärit:

 • Viveca Sten: Offermakaren (2020)
 • Lucy Foley: Jahti (2020)
 • Ruth Ware: Lumimyrsky (2020)
 • Peter James: Kuolema käy oikeutta (2020)
 • Hans Rosenfeldt: Surman susi (2020)
 • Anna Jansson: Katoavat jäljet (2021)
 • Clare Mackintosh: Anna minun olla (2018)
 • Kale Puonti: Manni (2020)
 • Kale Puonti: Milo (2021)
 • Tuomas Niskakangas: Roihu (2021)

Viveca Sten: Offermakaren

1. Mikä on kirjan rikos ja kuka sitä selvittää?

Åren tuolihissistä löytyy aamuvarhaisella vähäpukeinen ruumis. Kaikki viittaa murhaan. Offermakaren tarjoaa edetessään useammankin paikallisen rikoksen, joiden jäljillä ovat uuden Åre-murhat-sarjan uusi parivaljakko: Daniel Lindskog ja Hanna Ahlander. Molemmat ovat muualta Åreen tulleita poliiseja.

Daniel haluaisi olla maailman paras isä pienelle tyttärelleen, mutta välillä hänen italialaisverensä kuohahtaa ja työ pitää hänet liian paljon poissa kotoa. Hanna on tullut Tukholmasta, jonne jäi pettajäpuoliso ja ahdistava työympäristö. Juonessa mukana myös Hannan menestynyt juristisisar Lydia, ehkäpä Viveca Stenin alter ego.

2. Mikä kirjassa/äänikirjassa on parasta?

Parasta on Viveca Stenin pettämätön tyyli ja juonen rakentaminen. Tyyli on fiksua ja ihmisiä ymmärtävää. Koukuttava juoni paljastaa, kuinka sattumanvaraisia kohtalokkaat tapahtumat saattavat olla, kuinka pienestä kaikki on kiinni. Juoneen on punottu myös yhteiskunnallista sanomaa, mutta kaikki tuodaan inhimillisten kokemusten kautta. Tarina kosketti minua vahvasti äitinä ja koiran emäntänä.

3. Miten luonnehtisit kirjaa?

Viveca Sten kirjoittaa minulle sopivia dekkareita! Murhasta kerrotaan, kun se on jo tapahtunut eli raakuuksilla ei mässäillä. Hänen päähenkilöillään on vahva arvomaailma, aivan kuten Sandhamnin murhien Noralla ja Thomaksellakin. Vaikka Åressa ollaan, niin tässä osassa ei päästy suksilla mäkeen ja ladullekin vain kerran. Ilman muuta luen seuraavankin Åre-murhat-sarjan dekkarin!

 • Viveca Sten: Offermakaren
 • Åre-murhat -sarjan 1. osa
 • Äänikirjan ruotsiksi lukee Gunilla Leining
 • 10 h 24 min

Rating: 4.5 out of 5.

Kirjan arvioi Kirsi Ranin, lue pidempi arvio Offermakarenista TÄSTÄ

Lucy Foley: Jahti

 1. Mikä on kirjan rikos ja kuka sitä selvittää?

Neljä pariskuntaa ja yksi sinkku kokoontuvat uudenvuoden viettoon Skotlannin Ylämailla Loch Corrin -nimiseen ylelliseen mökkikylään. Porukka on tutustunut Oxfordissa opiskeluaikana ja pysynyt koossa työelämään siirryttyäänkin. Neljän vuorokauden loman aikana heistä huolehtii riistanhoitaja Doug ja paikan johtaja Heather. Iltaisin juhlitaan tietysti ja eräänä aamuna yhtä vieraista ei löydy mistään. Pelastuspalvelu on hälyytetty, mutta lumipyry on katkaissut kaikki yhteydet ulkomaailmaan jo aiemmin. Ruumis löytyy kuristettuna kuitenkin melko pian ja samalla käy ilmeiseksi, että vain paikalla olijat voivat olla epäiltyjä. Poliisi ei pääse paikalle.

 1. Mikä kirjassa/äänikirjassa on parasta?

Agatha Christie -tyyppisessä asetelmassa väkivallalla ei hekumoida. Kirjan henkilöiden taustoista avautuu yllätyksiä ja outoja salaisuuksia. Kerronta on juohevaa.

 1. Miten luonnehtisit kirjaa?

Loppuratkaisu ei ole ihan ilmeinen, mutta sitä kohti kyllä edetään. Henkilökuvaukset ovat uskottavia, mutta olosuhteista kirjailijalla ei taida olla omaa kokemusta. Porukka näyttää lumipyryllä ja pakkasessa kulkevan mökkien ja päätalon väliä kultakengissä ja juhlahamosissa sekä juttelevan puolialastomina ulkosalla. Siitäkin huolimatta ihan kelvollinen ja jännä tarina.

Kuuntelin kirjan neulomisen ohessa. Lukijan maneerit eivät välttämättä haittaa, mutta minä en näistä painotuksista pitänyt. Olisin myös toivonut, että henkilön ”tsarmi” ei olisi ilmennyt ”tsanelin” hajuvedestä.

 • Lucy Foley: Jahti
 • Kustantaja: Otava 2020
 • Alkuperäisteos: The Hunting Party, 2018
 • Kääntäjä: Satu Leveelahti
 • Äänikirjan lukija: Outi Vuoriranta, 10 h 24 min

Rating: 3 out of 5.

Kirjan arvioi Varpu Olsonen

Ruth Ware: Lumimyrsky

 1. Mikä on kirjan rikos ja kuka sitä selvittää?

Alkuasetelma on lupaava: suositun musiikkisovelluksen kehittäneen startup-yrityksen ydintiimi majoittuu upeaan ranskalaiseen alppimajaan. Porukan tarkoituksena on pohtia yhtiön tulevaisuutta. Lunta alkaa kuitenkin tuiskuta sellaiseen tahtiin, että yhteydet muuhun maailmaan katkeavat. Sitten yksi tiimiläisistä katoaa ja toinen kuolee epäselvissä olosuhteissa. Alppimajan henkilökunta – Liz ja Danny joutuvat luovimaan haastavassa tilanteessa ja yrittävät pelastaa sekä asiakkaansa että itsensä.

 1. Mikä kirjassa/äänikirjassa on parasta?

Kirja on ”kuka sen teki?”-tyyppinen trilleri tuotuna nykypäivään. Lukija pääsee kirjan alkupuolella arvailemaan, onko rikosta tapahtunut ja jos on, niin kuka voisi olla syyllinen. 

 1. Miten luonnehtisit kirjaa?

Kirjan alun lukee ihan innolla. Mutta sitten jotain tapahtuu ja tarina alkaa tuntua väkisin rakennetulta. Alussa raikkaalta tuntunut kahden päähenkilön vuorottelu tarinan kertojina ei loppua kohti enää toimi. Eikä kikkailu musiikkisovelluksen käyttäjätiedoillakaan enää jaksa innostaa. Kirja tuli luettua loppuun asti, koska halusin tietää miten tarinassa käy, mutta en lupaa tutustua Ruth Waren muuhun tuotantoon.

 • Ruth Ware: Lumimyrsky
 • Kustantaja: Otava, 2020
 • Alkuperäisteos: One by One, 2020
 • Kääntäjä: Antti Saarilahti
 • Äänikirjan lukija Vera Kiiskinen, 12 h 4 min

Rating: 2 out of 5.

Kirjan arvioi Raila Luhtala

Peter James: Kuolema käy oikeutta

1. Mikä on kirjan rikos ja kuka sitä selvittää?

Ammattirikollinen Micky Star salakuljettaa suuren kokaiinilastin väärennetyssä Ferrarissa ja jää kiinni Newhavenin satamassa. Hän on päättänyt lopettaa rikollisuransa ja perustaa kehitysvammaisen pikkuveljensä kanssa ravintolan. Huumekaupan taustalta löytyy huumeparoni.

Rikosylikomissaari Roy Grace on kirjasarjan päähenkilö. Hän on Suur-Lontoossa tilapäisellä vakanssilla ja tutkii väkivaltarikoksia. Huumejuttuun liittyy ruumis ja kiristystä ja Roy joutuu mukaan Brightoniin tapauksen selvittelyyn. Oikeusjuttuun tulee valamieheksi Meg Magellan ja joku yrittää vaikuttaa Megin päätökseen valamiehenä.

2. Mikä kirjassa/äänikirjassa on parasta?

Hyvin taustoitetut henkilöt ja monisäikeinen juoni. Kiinnostavaa saada valamiehen näkökulma englantilaiseen rikosoikeudenkäyntiin. Tapahtumat on sijoitettu oikeisiin paikkoihin Brightoniin.

3. Miten luonnehtisit kirjaa?

Henkilöiden arkea kuvataan samaistuttavasti. En ole lukenut muita Roy Grace -sarjan kirjoja, mutta hyvin helppo oli päästää kärryille. Mukavaa, kun henkilöt ovat ihan tavallisen tuntuisia ihmisiä. 

Kuuntelin kirjan Storytelistä ja pidin paljon lukijan rauhallisesta ja selkeästä tyylistä. Sopi mainiosti vaikka leipomisen taustaviihdykkeeksi.

 • Peter James: Kuolema käy oikeutta
 • Kustantaja: Minerva, 2020
 • 16. osa kirjailijan Roy Grace -sarjaa
 • Alkuperäisteos: Find Them Dead, 2020
 • Kääntäjä: Maikki Saro
 • Äänikirjan lukija: Martti Ranin 14 h 34 min

Rating: 3 out of 5.

Kirjan arvioi Varpu Olsonen

Hans Rosenfeldt: Surman susi

1. Mikä on kirjan rikos ja kuka sitä selvittää?

Haaparantalaisesta metsästä löytyy kaksi kuollutta sutta. Ne on myrkytetty, mutta vielä hätkähdyttävämpää on se, mitä sudet ovat syöneet – ihmisen lihaa. Tästä käynnistyy tutkinta, joka vie suuren huumekaappauksen ja useiden murhien jäljille.

Rikosvyyhtiä tutkivat Haaparannan poliisit, jotka saavat vahvistusta Tukholmasta ja Rovaniemeltäkin. Poliiseista kirjan päähenkilö on keski-ikäinen Hannah, joka kärsii kuumista aalloista ja menneistä traumoista. Kotihuolia on muitakin.

Kadonnutta huume- ja rahalastia selvittää myös venäläinen Katja, tunteeton ammattitappaja, jonka tausta on salaperäinen.  

2. Mikä kirjassa on parasta?

Parasta Surman sudessa on Haaparantaan ja sen ympäristöön sijoittuminen ja kaupungin historian ja elämänmenon kuvaaminen. Rajakaupunkina Haaparannalla on loistava menneisyys ja sen vastapainona näivettyvä nykyisyys. Rajan läheisyys tuo uskottavuutta myös kirjan tapahtumiin, ja Suomi on luontevasti mukana tarinassa.

3. Miten luonnehtisit kirjaa?

Valitsin Surman suden luettavaksi, koska Hans Rosenfeldt on mm. Sillan ja Wallanderin käsikirjoittajia, ja tämä on hänen ensimmäinen yksin kirjoittamansa romaani. Hyvin menestynyttä rikosromaanisarjaa Sebastian Bergmanista hän on kirjoittanut yhdessä Michael Hjortin kanssa. Tv-sarjalle ominainen liike ja kohtauksesta toiseen leikkaaminen sekä vahva visuaalisuus näkyvät tässäkin kirjassa.

Ennen kirjan aloittamista varmistin kirjan jo lukeneelta aviomieheltä, onko Surman sudessa paljon väkivaltaa. ”Ei niin hirveästi”, muistelen hänen vastanneen. Minun makuuni on, sillä melkoisia joukkoteurastuksiakin romaanissa kuvataan, ja jo heti alussa. Nordic noir on parhaiten tätä kirjaa kuvaava genre.

 • Hans Rosenfeldt: Surman susi
 • Otava 2020
 • Surman susi aloittaa uuden sarjan
 • Ruotsinkielinen alkuteos Vargasommar, 2020
 • Suomentanut Jaana Nikula
 • Äänikirjan lukija Vera Kiiskinen, 12 h 38 min

Rating: 3 out of 5.

Kirjan arvioi Airi Vilhunen

Anna Jansson: Katoavat jäljet

1. Mikä on kirjan rikos ja kuka sitä selvittää?

Rikoskomisario Kristoffer Bark on viisikymppinen mies, joka asuu yksinään erottuaan alkoholiongelmaisesta vaimostaan. Hän on yksinäinen ja käy terapeutilla tyttärensä katoamisen vuoksi. Viisi vuotta aiemmin Vera-tytär katosi omista polttareistaan ja hänen epäiltiin hukkuneen, mutta useista naarausyrityksistä huolimatta hänen ruumistaan ei ole löytynyt. Kristoffer Bark palaa toistuvasti Örebron lähellä olevalle rikospaikalle etsimään jälkiä tyttärestään.

Samalla alueella on kolme vuotta Veran katoamisen jälkeen kadonnut myös  toinen nainen nimeltään Camilla.  Myöskään Camillan ruumista ei ole löydetty. Etsiessään johtolankoja Verasta Bark on useasti  törmännyt koiraansa ulkoiluttavaan Deniseen, joka muistuttaa hyvin paljon molempia kadonneita naisia. Bark alkaa pelätä, että myös Deniselle tapahtuu jotain.

Bark saa tutkittavakseen vedestä löydetyn, huonokuntoisen ruumiin kohtalon, jonka henkilöllisyys ei heti selviä, onko kyseessä tytär, Camilla vai joku muu. Bark toivoo myös selvittävänsä onko kyseessä rikos vai onnettomuus ja ratkeaisiko lopulta, mitä hänen tyttärelleen on tapahtunut.

2. Mikä kirjassa on parasta?

Olen lukenut  aiemmat Anna Janssonin Visbyhyn sijoittuneet dekkarit ja nauttinut hänen tavasta kirjoittaa, joka  on aina ollut sujuvaa. Sama sujuvuus jatkuu Katoavat jäljet -dekkarissa, joka aloittaa  uuden rikossarjan, jonka päähenkilö on rikoskomisario Kristoffer Bark.

Anna Jansson ei käy rikostapaa pikkutarkasti läpi, vaan hän panostaa rikoksen motiiveihin ja rikosta edeltäviin tapahtumiin. Hän luo mielenkiintoisia ja uskottavia henkilöhahmoja. Katoavat jäljet -teoksessa jokainen  henkilö voisi olla syyllinen ja vasta ihan kirjan lopussa kaikki ratkeaa. Todella hyvin Jansson on osannut lukijansa koukuttaa.

3. Miten luonnehtisit kirjaa?

Koukuttava, lähes psykologinen jännityskertomus. Myynyt Ruotsissa yli 100.000 kpl.

 • Anna Jansson: Katoavat jäljet
 • Gummerus 2021
 • Katoavat jäljet aloittaa uuden Örebrohon sijoittuvan sarjan, jonka päähenkilö on Kristoffer Bark
 • Ruotsinkielinen alkuteos Dotter saknad, 2021
 • Suomentanut Sirkka-Liisa Sjöblom
 • Äänikirjan lukija Ville Tiihonen, 12 h 47 min

Rating: 4 out of 5.

Kirjan arvioi Eija Rintala

Clare Mackintosh: Anna minun olla

 1. Mikä on kirjan rikos ja kuka sitä selvittää?

Anna Johnsonin vanhemmat ovat kuolleet reilun puolen vuoden välein. Poliisi on tutkimuksensa päättänyt, eikä mikään viittaa siihen, etteivätkö sekä isä ensin että äiti perässä olisi päätyneet itsemurhaan. Kunnes alkaa tapahtua kummia. Anna epäilee, että hänen vanhempansa on murhattu. Tapauksia ryhtyy tutkimaan epävirallisesti ja vähän salamyhkäisestikin jo eläkkeelle jäänyt rikostutkija, jonka yksityiselämän haasteisiin saamme myös kurkistaa.

 1. Mikä kirjassa/äänikirjassa on parasta?

Clare Mackintosh kieputtaa juonta taidokkaasti monen mutkan kautta päätökseen. Kerronta kulkee, enkä huomaa lukevani käännöstä. Kuuntelin kirjan ja hyödynsin lukuaikapalvelun tarjoaman mahdollisuuden nopeuttaa tahtia itselleni sopivaksi.

 1. Miten luonnehtisit kirjaa?

Anna minun olla on minusta lajityyppinsä, brittiläisen psykologisen trillerin parhaimmistoa. Tarina on jännittävä muttei vastenmielisyyteen asti ahdistava. Arkipäivän psykologiaa ja teräviäkin havaintoja on ripoteltu pienin viittein, kuitenkin niin että vältetään liian selittämisen maku.

 • Clare Mackintosh: Anna minun olla
 • Kustantaja: Gummerus (2018)
 • Alkuperäisteos: Let Me Lie (2018)
 • Suomentanut Päivi Pouttu-Deliere
 • Äänikirjan lukija Krista Putkonen-Örn
 • Äänikirjan kesto 14 h 0 min

Rating: 4 out of 5.

Kirjan arvioi Minna Väisälä

Kale Puonti: Pasilan Myrkky -sarja 1 & 2

Kale Puonti kirjoittaa yli 30 vuoden kokemuksen tuomalla varmuudella Helsingin huumepoliisin toiminnasta. Hänellä on myös sujuva kynä, joten Pasilan Myrkky -sarja on ensimmäisen osan (Manni) lämmittelyn myötä lähtenyt toisessa osassa (Milo) vauhtiin, joka herättää odotukset jatkosta. Sarjan kolmas osa ilmestyy syksyllä 2021.

Kirjojen näkökulmat ovat päähenkilöiden myötä erilaiset. Avausosan Manni on kunnollinen opiskelija, joka sattuman kautta ja rahan vuoksi päätyy mukaan huumebisnekseen. Toisen osan Milo on kansainvälisen huumeliigan kovaksikeitetty roisto. Molempien taustaa Kale Puonti avaa kiinnostavasti siten että rikollisen kuvan takaa pilkottaa ihminen.

Pasilan Myrkyn eli huumepoliisin henkilöt kasvavat myös mukavasti tarinoiden edetessä ja muotoutuvat mielessäni tunnistettaviksi hahmoiksi. Pehmeänyrmeän oman tien kulkija Pesosen yksityiselämä nousee Milossa sympaattisesti eniten esiin.

 • Kale Puonti: Manni
 • Bazar (2020)
 • Äänikirjan lukija Ville Tiihonen
 • Äänikirjan kesto 6 h 16 min
 • Kale Puonti: Milo
 • Bazar (2021)
 • Äänikirjan lukija Ville Tiihonen
 • Äänikirjan kesto 5 h 45 min

Rating: 4 out of 5.

Kirjat arvioi Minna Väisälä

Tuomas Niskakangas: Roihu

Tuomas Niskakankaan vahva debyyttiromaani Roihu on dystooppinen trilleri hyvinvointivaltion konkurssin jälkeen kahtia jakautuneesta Suomesta, jossa sekä valta että sen tavoittelu ovat muuttuneet väkivallaksi. Lähtölaukaus on nuoren hotellisiivoojan polttoitsemurha Töölössä, ja paljon ehtii tapahtua ennen kuin pääministeri Leo Luoto voi hengähtää. Silloinkin on vielä joku salaisuus avattavana.

Niskakankaan sujuva teksti huokuu vankkaa yhteiskunnan tuntemusta ja antaa siten lukijan huolettomasti nauttia tarinasta. Tarina onkin tosi hurja, ja Niskakangas on rakentanut juonen todella taidokkaasti. Plussaa aidoista tapahtumapaikoista ja Helsingin kartan huolellisesta noudattamisesta.

Leo oli halunnut pitää tapaamisen salaisena, koska kiltalaisten mukaan kaikki vuoropuhelu Erolan edustaman äärivasemmiston kanssa olisi vahingollista.

Jukka Pitkäsen tunteikas, hieman vuotavanoloinen ääni ei ole minun makuuni paras valinta lukijaksi. Hän kuitenkin hoitaa lukemisen varmaan, virheettömään ja ammattimaiseen tyyliinsä.

 • Tuomas Niskakangas: Roihu
 • Otava (2021)
 • Äänikirjan lukija Jukka Pitkänen
 • Äänikirjan kesto 17 h 25 min

Rating: 4.5 out of 5.

Kirjan arvioi Minna Väisälä

Jos kaipaat vielä lisää dekkarivinkkejä, niin klikkaa näihin vuoden 2020 dekkarijuttuihimme:

 • Pauliina Susi: Pulssi – jumissa lumen keskellä mökissä jossain lähellä Rukaa
 • Anne Holt: Kuolematon kunnia – kun norjalainen huippuhiihtäjä jää kiinni dopingista ja syy saattaa olla huulirasvassa
 • Camilla Grebe: Varjokuvat – sarjamurhaajan tarina kytkeytyy naispoliisien historiallisen roolin kehitykseen.
 • Viveca Sten: Kaikessa hiljaisuudessa – Sandhamnin murhat -sarjan 10. osa
 • Kari Häkämies: Vallan hinta – eduskuntaan sijoittuvan trilogian päätösosa
 • Dashiell Hammett: Lasiavain – dekkariklassikko
 • Taavi Soininvaara: Tsaarin ruoska – Ratamo-sarjan uutuus
 • Arttu Tuominen: Hyvitys – räjähdyksiä, poliisityötä ja tilien tasaamista Porissa
 • Lukupiirin parhaat dekkarivinkit kesälomalle
Kommentit
 1. Reijo Moilanen
  • Avatar photo Kirsi Ranin
   • Reijo Moilanen
 2. Tea
 3. Tuula Moilanen

Kommentoi