Viveca Stenin Sandhamn-sarja vie idylliseen lomaparatiisiin, jossa aina joku murhataan – lue koko sarjan arviot!

Airi ja minä olimme WSOY:n järjestämällä matkalla Tukholman saariston Sandhamnissa kesäkuussa 2019 (katso matkakuvat ja kuuntele podcast TÄSTÄ).

Ohjelmaan kuului tapaaminen kirjailija Viveca Stenin kanssa ja tietenkin päätimme valmistautua lukemalla koko Sandhamnin murhat -dekkarisarjan. Siinä riitti laadukasta luettavaa, sillä emme kumpainenkaan olleet tutustuneet sarjaan aiemmin ja kesällä 2019 Nora ja Thomas olivat ratkaisseet rikoksia jo yhdeksän kirjan verran. Sarjan kymmenes teos ilmestyi ruotsiksi syksyllä 2019 (lisäys: suomeksi 2020) ja Vivecalla on sopimus ainakin tusinasta. Sarjaa on myyty maailmanlaajuisesti yli 6.000.000 kirjaa (Viveca Stenin Facebook 5.6.2020)

Olemme koonneet tähän juttuun pienen esittelyn kaikista sarjan kymmenestä kirjasta. Vaikka kirjat toiminevat myös itsenäisesti, on suuri nautinto lukea (tai kuunnella) ne järjestyksessä, sillä oleellista on päähenkilöiden yksityiselämän ja keskinäisen suhteen kehittyminen.

Osa 1. Syvissä vesissä ( I de lugnaste vatten)

Koko Sandhamnin murhat -sarja on kuunneltavissa suomeksi äänikirjoina.

Sandhamnin murhat -sarjan avausosassa Sandhamnin rantavesistä löytyy kalaverkkoihin kietoutunut miehen ruumis. Mies on tukholmalainen Systembolagetin varastomies Krister Berggren. Onko kyseessä murha vai onnettomuus, on alussa vielä epäselvää asiaa tutkivalle Sandhamnin naapurisaarelta kotoisin olevalle rikosylikonstaapeli Thomas Andreassonille. Mutta kun Krister Berggrenin serkku Kicki Berggren löytyy kuolleena Sandhamnista, epäilykset murhista heräävät. Myös Thomaksen lapsuudenystävä, pankkijuristi Nora Linde sotkeutuu murhien selvittelyyn.

LUE pidempi esittely Syvissä vesissä -kirjasta Airin blogijutusta TÄSTÄ.

 • Suomentaja Outi Menna
 • Äänikirjan lukija: Jani Karvinen
 • 12 h 1 min

Osa 2. Sisäpiirissä (I den innersta kretsen)

Äänikirjaa voi kuunnella esimerkiksi koirakävelyillä. Viveca Stenin Sisäpiirissä sijoittuu purjehduksen maailmaan ja Haukilahden venesatama antoi viritystä oikeaan tunnelmaan.

Sarjan kakkososassa Ruotsin kerma on kokoontunut Sandhamniin seuraamaan Gotland Runt -purjehduskilpailun lähtöä. Kun starttipistooli pamahtaa, suosikkivene ei ampaisekaan liikkeelle, sillä Swanin kippari on ammuttu kuoliaaksi ruoriin.

Paikalla on jo ensimmäisessä osassa tutuksi tullut komea poliisi Thomas Andreasson, joka käynnistää tutkimukset työparinsa Margitin ja muun tiiminsä kanssa. Matkan varrella apuaan tarjoaa myös Sandhamnissa kesiään viettävä, Thomaksen lapsuuskesien kaveri, juristi Nora Linde, jolla tällä kertaa on enemmän selvitettävää omassa perhe-elämässään kuin murhatutkinnassa.

LUE pidempi esittely Sisäpiirissä-kirjasta TÄSTÄ.

 • Suomentaja Sirkka-Liisa Sjöblom
 • Äänikirjan lukija: Antti Jaakola
 • 10 h 15 min

Osa 3. Pinnan alla (I grunden utan skuld)

Pinnan alla -dekkarin tapahtumat ajoittuvat Sandhamnin talveen.

Pinnan alla -dekkarissa pääsemme Sandhamniin talvella. Sandhamnissa on syyslomien aikaan kadonnut parikymppinen Lina Rosén. Poliisit ovat tutkineet saaren läpikotaisin, mutta tyttöä ei ole löytynyt. Hänen vanhempansa, jotka ovat saarelaisia monen sukupolven ajan, eivät ole luopuneet toivosta, vaikka kuukaudet kuluvat ja johtolankoja ei tule lisää.

LUE pidempi esittely Pinnan alla -kirjasta TÄSTÄ.

 • Suomentaja Sirkka-Liisa Sjöblom
 • Äänikirjan lukija: Antti Jaakola
 • 10 h 2 min

Osa 4. Sotilaiden salaisuudet (I natt är du död)

Sotilaiden salaisuudet on vahva tarina, jossa yhteinen nimittäjä on rannikkojääkäripataljoonan tapahtumat Sandhamnin lähisaarella Korsössä 1970-luvulla. Viveca Sten kertoi tavatessamme, että kirja meni vahvasti hänen omiinkin tunteisiin. Millaista on, kun menneisyyden haavat eivät parane. Sotilaiden salaisuudet kertoo karua kieltä armeijassa kiusaamisesta. Kuvassa oleva kirja on kälyni Tuulan ja me molemmat pidimme Sotilaiden salaisuuksia erinomaisena kirjana, toistaiseksi sarjan parhaana.

 • Suomentaja Sirkka-Liisa Sjöblom
 • Äänikirjan lukija: Jani Karvinen
 • 11 h 11 min

Osa 5. Juhannusmurhat (I stundens hetta)

Sandhamnissa on juhannusjuhlat. Kungliga Svenska Segelsällskapetin (KSSS) laitureissa on Tukholmasta purjehtineita jahteja ja hulppeita moottoriveneitä. Bileitä vietetään niin veneissä, laitureilla kuin satamakadullakin. Humalaisia nuoria on runsaasti. Järjestyspoliisit partiovat rannoilla ja vievät nuoria selviämään.

Nora viettää ensimmäistä juhannusta uuden miesystävänsä kanssa Sandhamnissa. Omat pojat viihtyvät vielä kotipiirissä, mutta Jonaksen 14-vuotias Wilma-tytär lähtee kavereittensa kanssa bilettämään jonnekin päin saarta. Seuraavana aamuna aikainen koiranulkoiluttaja löytää rannalta erään teinin ruumiin.

Juhannusmurha on erittäin hyvä dekkari ja iskee vahvasti äidinsydämeen. LUE pidempi juttu Juhannusmurhasta TÄSTÄ.

 • Suomentaja Sirkka-Liisa Sjöblom
 • Äänikirjan lukija: Jani Karvinen
 • 11 h 25 min

Osa 6. Ristiaallokossa (I farans riktning)

Ristiaallokossa on hieman erilainen Sandhamn-dekkari. Saamme jälleen tutustua talviseen Sandhamniin, josta löytyy jouluna naisen ruumis lumihangesta. Hän ei kuitenkaan ole saarelaisia, vaan kuuluisa toimittaja. Selvittelytyö tapahtuu tällä kertaa Tukholman päässä ja Sandhamn jää hyvin pieneen rooliin.

Juoni on melkoisen nerokas ja pitää sisällään monia kiinnostavia elementtejä, joita ei parane etukäteen paljastaa. Uutta on myös Noran työpaikkakuviot pankissa, jossa hänet on valittu erityisprojektiin. Projektissa on myös pankin Suomen konttorista Jukka, joka aiheuttaa Noralle paljon ajateltavaa.

 • Suomentaja Sirkka-Liisa Sjöblom
 • Äänikirjan lukija: Jani Karvinen
 • 11 h 4 min

Osa 7. Vallan varjoissa (I maktens skugga)

Vallan varjoissa -dekkarissa uusi raha tulee Sandhamniin. Paikallisten asukkaiden on vaikeaa sulattaa uutta tulijaa, vaikka hän kuinka yrittäisi ottaa kontaktia. Öky sotii perinteistä kulttuuria vastaan. Viveca Sten kertoi, että eräs oikea sandhamnilainen tulokas pahoitti mielensä tästä kirjasta, sillä hän koki, että Viveca kirjoitti hänestä. Viveca ei tätä täysin kieltänytkään, sanoi vain, että jotain samankaltaisuutta saattoi fiktiossa olla!

Juoni on jännittävä ja erittäin uskottava. Mukana myös Venäjän mafia. Mainittakoon, että Noran yksityiselämässä on tapahtunut merkittäviä sitten edellisen kirjan.

 • Suomentaja Sirkka-Liisa Sjöblom
 • Äänikirjan lukija: Jani Karvinen
 • 10 h 51 min

Osa 8. Totuuden nimissä (I sanningens namn)

Sandhamnin viereisellä saarella, Lökholmenissa on joka kesä purjehdusleiri Oikeassa elämässä niin Viveca Sten kuin hänen lapsensakin ovat olleet vastaavalla leirillä. Totuuden nimessä -tarinassa leiriltä katoaa eräs lapsi. Tarina etenee äärimmäisen uskottavasti ja äitinä jälleen koin tarinan varsin karmeana. Teemasanoina voisi listata esimerkiksi kiusaamisen ja pedofilian.

Nora on uusissa tehtävissä syyttäjän toimistossa ja hänellä on näytön paikka mutkikkaassa talousrikoksessa. Hänellä on myös yksityiselämässään merkittävä tapahtuma edessä, jonka osalta ei puhalla kovin suopeat tuulet.

 • Suomentaja Sirkka-Liisa Sjöblom
 • Äänikirjan lukija: Jani Karvinen
 • 10 h 51 min

Osa 9. Huonossa seurassa (I fel sällskap)

Huonossa seurassa on poikkeuksellisen ahdistava Sandhamn-dekkari. Ahdistavuus kumpuaa perheväkivallasta ja lukiessa tuntuu, että eikö yhteiskunta todellakaan pysty suojelemaan perheväkivallan uhreja puolisoiltaan. Sandhamn on tällä kertaa kovin turvaton paikka.

Huonossa seurassa on uudenlaista piinaavuutta, enkä ole ihan varma, olenko kaivannut Sandhamn-sarjaan näin suurta uhkaa. Yleensä rikokset ovat jo tapahtuneet ja niitä selvitellään, mutta tässä eletään samassa ajassa karmeuksien kanssa. Kirjassa on myös sellainen cliffhanger-loppu, että huoahtaa ei voi viimeisellä sivullakaan. Juoni antaa paljon ajattelemisen aihetta.

Lue juttu ja ennen kaikkea kuuntele podcastimme, jonka tallensimme Viveca Stenin kotona Sandhamnissa.

 • Suomentaja Sirkka-Liisa Sjöblom
 • Äänikirjan lukija: Jani Karvinen
 • 12 h 39 min

Osa 10: Kaikessa hiljaisuudessa (I hemlighet begravd)

Sandhamnin naapurisaarelle Telegrafholmenille rakennetaan taloja ja kaivuuhommissa löytyy ihmisen luita, mutta kenelle ne kuuluvat? Aluksi ei ole selvää edes, onko ruumiita yksi vai useampia tai kuuluvatko luut naiselle vai miehelle. Ja onko kysymyksessä edes rikos?

Selvittämään tulee tietenkin Thomas ja tapaukseen sekaantuu myös Nora, joka ei ole täysin toipunut Väärässä seurassa -tarinan traumaattisista kokemuksistaan ja hoitaa ahdistustaan epätervein keinoin.

 • Suomentaja Sirkka-Liisa Sjöblom
 • Äänikirjan lukija: Jani Karvinen
 • 10 h 53 min

LUE pidempi esittely Kaikessa hiljaisuudessa -kirjasta TÄSTÄ.

Novellikokoelma: Hyytäviä hetkiä (Iskalla ögonblick)

Hyytäviä hetkiä mainostetaan Sandhamn-novelleina, mutta se on aika paljon luvattu. Totta toki, että tarinat tapahtuvat Sandhamnissa, mutta Nora ja Thomas ovat useimmissa tarinoissa aivan statistin roolissa ja heidän mukaan ymppääminen joissain tarinoissa tuntuu päälleliimatulta.

Poikkeuksiakin on, sillä kokoelman ensimmäinen pitkähkö novelli kertoo sen, miten Nora ja Thomas kohtasivat ensimmäisen kerran rippileirillä. Kaikki ei leirillä mennyt aivan suunnitelmien mukaan, mutta se toki hitsautti heidän ystävyyttään ja on hyvää pohjaa koko sarjalle.

Novellit toimivat hyvinä välipaloina etenkin äänikirjana. Itse kuuntelin ne muiden kirjojen välissä yksi kerrallaan, sillä niiden maailmaan oli niin helppoa sujahtaa. Jälleen vietetään juhlia, ollaan Sandhamnin rannoilla, nostetaan maljoja ja lauletaan snapsilauluja.

Olimme Viveca Stenin kanssa illallisella Värdshusetissa, joka mainitaan jokaisessa Sandhamn-dekkarissa!

Kerrottakoon, että ollessamme illallisella Viveca Stenin kanssa Sandhamnin Värdshusetissa, ateriaan ilman muuta kuului snapsi ja tietenkin lauloimme. Vivecalla ja hänen aviomiehellään on suomenruotsalaisia ystäviä, joita he ovat tavanneet opiskeluajoista lähtien, joten oli ilo laulaa sen kaavan mukaan, minkä itse on hankenilaisten ystävien kanssa oppinut!

 • Syvissä vesissä (I de lugnaste vatten, 2008)
 • Sisäpiirissä (I den innersta kretsen, 2009)
 • Pinnan alla (I grunden utan skull, 2010)
 • Sotilaiden salaisuudet (I natt är du död, 2011)
 • Juhannusmurha (I stundens hetta, 2012)
 • Ristiaallokossa (I farans riktning, 2013)
 • Vallan varjoissa (I maktens skugga, 2014)
 • Totuuden nimissä (I sanningens namn, 2015)
 • Huonossa seurassa 2019, (I fel sällskap, 2018)
 • Hyytäviä hetkiä, 2020 (Iskalla ögönblick, 2017 )- novelleja
 • Kaikessa hiljaisuudessa, 2020 (I hemliglet begravd, 2019)

DEKKARIFESTIVAALI 2021

Viveca Sten osallistuu Dekkarifestivaaleille 18.9.2021. Mukana verkkofestareilla myös Leena Lehtolainen, Clare Mackintosh, Saija Kuusela, Max Seeck, Jarkko Sipilä, Martta Kaukonen, Tuire Malmstedt ja Max Manner. Dekkarifestivaalin koko ohjelma ja tarkka aikataulu julkaistaan kokonaisuudessaan tiistaina 10.8. festivaalin sivustolla.

Lippuja voi ostaa jo nyt Tiketistä.

Kommentit
 1. Satu/ kuunnellut äänikirjat
  • Avatar photo Kirsi Ranin

Kommentoi