Max Seeck: Pahan verkko – tätä maailma haluaa

Syytän Max Seeckiä, että talviviikonloppu ei mennyt suunnitellusti hiihtäessä tai ulkoillessa tai perheen parissa. Jäin nimittäin täysin kiinni viime elokuussa ilmestyneeseen Pahan verkkoon!

Kirsin Book Club lahjoitti ystävänpäivänä kirjailijasukat neljälle kirjailijalle, joista Max Seeck oli yksi. Olimme pyytäneet somessa ehdotuksia ja Maxin serkku Nora, jota en siis tunne, ehdotti sukkia Maxille, ”sillä Maxin kirjat ovat niin jännittäviä, että sukat pyörivät jalassa”.

Tottahan se on. Max Seeckin kirjojen imu alkaa vetää jo ensi sivuilta. Jotenkin koko ajan tietää, että ruumiita tulee, vaikka väkivallan kuvauksella ei mässäilläkään.

Uskollinen lukija räjäytti potin

Pahan verkko on Max Seeckin viides teos. Kolmessa ensimmäisessä (Hammurabin enkelit, 2016, Mefiston kosketus, 2017 ja Haadeksen kutsu, 2018) päähenkilönä seikkaili puolustusvoimain erikoisasiantuntija Daniel Kuisma, jonka toimia leimasivat Balkanin sodan aikaiset tapahtumat.

Trilogia menestyi Suomessa poikkeuksellisen hyvin, mutta neljäs teos, uuden Jessica Niemi -sarjan aloittanut Uskollinen lukija todella räjäytti potin. Kirjan oikeudet on myyty 40 maahan ja Hollywoodiin. Uskollinen lukija on Sinuhen jälkeen ensimmäinen suomalainen teos, joka on päässyt The New York Timesin bestseller-listalle.

Max Seeck on onnistunut pääsemään Nordic Noirin aallonharjalle. Hänen agenttinsa oli Daniel Kuisman jälkeen kehottanut luomaan naispäähenkilön ja raa’an sarjamurharikoksen, sillä niille olisi trendien mukaan kysyntää, ja Max kuunteli. Syntyi nuori, kaunis ja taitava poliisi Jessica Niemi, jonka taustalla on niin perhe- kuin suhdetraumoja, joista työkaverit poliisilaitoksella eivät tiedä. Kun samaan reseptiin on lisätty myös pimeä ja kylmä Helsinki, niin menestysteoksen ainekset ovat kasassa.

Pahan verkko oli myyty jo yli 20 maahan ennen sen ilmestymistä. Syksyllä 2021 ilmestyy Bad Blood, Jessica Niemi -sarjan kolmonen ja sekin on jo hyvissä ajoin aloittanut maailmanvalloituksensa.

Pahan verkko on Max Seeckin viides teos

Lukupiiriläisistämme moni oli Pahan verkon jo lukenut ja peukuttanut ylöspäin, mutta minä tartuin siihen vasta nyt. Etenin Storytelissä vuorottelemalla äänikirjan ja e-kirjan välillä.

Pahan verkko toimi hyvin äänikirjana, sillä suoraviivaisesti kehittyvässä tarinassa edetään yhden, kaikkitietävän kertojan äänellä. Äänikirjaversio oli myös erittäin hyvä siinä mielessä, että sain lauantaina edes jotain kotihommia tehtyä, kuulokkeet päähään ja silityspinon kimppuun!

Mutta edetään perinteisellä mallilla eli Kirsin Book Clubin dekkari-/trillerikysymyspatteristolla:

1. Mikä on Pahan verkon rikos ja kuka sitä selvittää?

Aluksi on hieman epäselvää, onko mitään rikosta tapahtunut. Kaksi Instagram-vaikuttajaa, Lisa Yamamoto ja Jason Nervander, jotka ovat aiemmin seurustelleet keskenään, ovat kadonneet. Onko kyseessä markkinointitemppu vai onko heille sattunut jotain?

Katoamisista tulee poliisiasia ja tutkinnanjohtajaksi nimetään rikosylikomisario Jessica Niemi, joka on tuttu Uskollisesta lukijasta. Tilanne poliisiasemalla on kuitenkin muuttunut, sillä ryhmän vetäjä Erne Mikson, Jessican henkinen isähahmo, on kuollut. Tilalle on tullut Hellu, joka ei aio katsella sormien läpi Jessicalle aiemmin suotuja erivapauksia.

Samaan aikaan Vuosaaren rannasta löytyy kuollut nainen. Hänellä ei ole talvisäässä päällysvaatteita, ainoastaan tyttömäinen koulupuku ja reppu.

2. Ovatko trillerin henkilöt uskottavia / kiinnostavia?

Jessican tiimi koostuu hyvin uskottavista ja kiinnostavista tyypeistä. Jusuf on sympaattinen Jessican luottomies. Rasmus on hiljainen tietokonenero, jota kuvataan mielestäni turhan stereotypisesti, ei kai neropattien aina ole haistava hieltä. Toisaalta hänen kotikuvioitaan avataan nyt aiempaa enemmän. Tiimissä on myös Nina, joka ei ole puheväleissä Jessican kanssa hyvin ymmärrettävästä syystä, joka on tuttu Uskollisen lukijan lukeneille.

Rikoskuvion selvittämisessä tutuksi tulee kymmenisen muuta henkilöä. Pari kertaa jututetaan räppäri Kex Mace’siä, jonka oikea nimi on Tim Taussi. Mahtaako tämä olla kunnianosoitus oikean elämän Tammen viestintä- ja markkinointipäällikkö Timo Taussille? Muutoin nämä ravintolapäälliköt, seksuaaliterapeutit tai Japanin mafian jäsenet jäävät melko ohuiksi päähenkilöiden rinnalla. Heihin ei ehdi kiintyä siinä määrin, että kauheasti surettaisi, jos tai kun heille sattuu jotain.

3. Onko juoni vetävä?

On, on ja on! Tämän Max Seeck kyllä osaa! Juoni ei pysähdy hetkeksikään, vaan aina kun yksi asia ratkeaa, tulee esiin uusi kysymys. Sukat eivät ehkä pyörineet jalassa, mutta ei ollut helppoa pysäyttää tarinaa mihinkään kohtaan. Ajattelin, että luen vielä tämän kohdan loppuun ja sitten sammutan valon, mutta niin vaan meni monta lukua, ennen kuin oli ihan pakko keskeyttää.

4. Opitko jotain yhteiskunnasta / kulttuurista/ jostain muusta?

Pahan verkossa rikosteemoina sivutaan huumekauppaa, ihmiskauppaa, parittamista, sarjamurhaa ja murhaa. Olen juuri lukenut Rutger Bregmanin Hyvän historian ja yritän olla kyynistymättä, mutta kyllä Pahan verkossa esiteltyä ihmiskaupan muotoa on karmeaa ajatella. Ihmiskaupasta ei tosin ole mitään hyvää sanottavaa miltään kantilta. Lähes varma olen siitä, että Max Seeck ei ole itse keksinyt tätä toimintamallia, vaan että se on todellisuutta. Kiertelen ja kaartelen tässä, jotta en tekisi juonipaljastuksia, mutta tarkoitan sitä, jonka listahinta Pahan verkossa on 20.000 euroa.

5. Miten paljon Pahan verkossa kuvataan päähenkilön elämää?

Jessica Niemi on koko ajan keskiössä. Tekstissä palataan Uskollisen lukijan tapahtumiin moneen otteeseen. Jessica työstää samoja menneisyydestä juontavia ongelmia kuin aiemminkin. Erityispiirteenä hän vaipuu jonnekin rinnakkaistodellisuuteen, jossa kommunikoi kuolleiden kanssa. Tämä tietty tekee Jessicasta hieman erikoisemman, mutta minua tämä juonenpiirre ei viehätä.

6. Onko trilleri raaka, ahdistava tai pelottava?

Paikoitellen pohdin, että haluanko lisää tätä pahuutta. En saa kytkettyä itsestäni pois lukijanakaan sitä faktaa, että minulla on kaksi parikymppistä tytärtä ja samanikäisten naisuhrien kohtaloiden lukeminen ahdistaa. Pahan verkko on erinomainen lajityyppinsä edustaja, mutta voi olla, että trillerit eivät vaan ole nyt minun genreni. Siitä suurkiitos Maxille, että hän ei ole mennyt tätä polkua pidemmälle. Joku toinen olisi varmasti kuvannut tapahtumat yksityiskohtaisesti, mutta nyt niihin vain viitataan ja lukijan mielikuvitus saa tehdä työn.

7. Herättikö dekkari sinussa ajatuksia? Koskettiko?

Eniten ehkä mietityttää, miksi maailma haluaa lukea rikoksista. Katsoopa melkein mitä kirjojen myytilistaa tahansa Suomessa tai maailmalla, niin kärjessä keikkuu trilleri tai dekkari. Toisaalta, ehkä minun pitäisi ymmärtää tämä, sillä koukutuinhan itsekin aivan tyystin. Halusin saada ratkaistua influencerien katoamisen. Halusin testata, huomaanko johtolangat, keksinkö ratkaisun itse. No, en keksinyt. Loppuratkaisu on briljantti.

8. Suositteletko ja kenelle?

Suosittelen ihan kaikille trillereiden ystäville. Pahan verkko sopii erityisesti somessa liikkuville ja töölöläisille ja työpaikan valtasuhteista ja/tai fetisseistä kiinnostuneille. Juoneen liittyy myös mangaa, jolla tosin ei ole mitään tekemistä Sailor Moon – ja Fruits Basket -mangasarjojen kanssa, joista kaappasin tämän jutun pikkukuvat.

Vaikka hieman epäilin, että onko tämä minun genreni, niin luettuani seuraavan Jessica Niemi -kirjan juonitiivistelmän Maxin agentin sivuilta, todellakin odotan ensi syksyä ja tarinan jatkumista! Ehkäpä Maxin saamat Kirsin Book Clubin kirjailijasukat voivat tuoda vähän lämpöä ja romantiikkaa Jessican elämään.

 • Max Seeck: Pahan verkko
 • Kustantaja: Tammi 2020
 • Jessica Niemi -sarja, osa 2
 • Äänikirjan lukija: Satu Paavola, 13 h 1 min
 • Kansi: Markko Taina

Rating: 4 out of 5.

Katso myös muita uusia dekkarivinkkejämme TÄSTÄ

DEKKARIFESTIVAALI 2021

Max Seeck osallistuu Dekkarifestivaaleille 18.9.2021. Mukana verkkofestareilla myös Viveca Sten, Leena Lehtolainen, Clare Mackintosh, Saija Kuusela, Max Seeck, Jarkko Sipilä, Martta Kaukonen, Tuire Malmstedt ja Max Manner. Dekkarifestivaalin koko ohjelma ja tarkka aikataulu löytyy festivaalin sivustolla.

Lippuja voi ostaa jo nyt Tiketistä.

Kommentit
 1. Reijo Moilanen
 2. Tea
 3. Amma
 4. vuocho
  • Avatar photo Kirsi Ranin

Kommentoi