Viveca Sten: Lumen uhrit (Offermakaren) – aloittaa uuden Åren murhat -sarjan

Viveca Sten kirjoitti salaa. Hän oli talvella 2020 Åren mökillään, kun korona iski. Suunniteltu pitkä viikonloppu venyi koko talveksi Åressa. Sandhamn murhineen tuntui kaukaiselta ja hän päätti kokeilla jotain uutta. Kun aviomies Lennart käveli ohitse, Viveca painoi läppärin kannen kiinni. Kukaan ei tiennyt, että uusi dekkarisarja oli syntymäisillään. Vasta kun oli valmista, Viveca kertoi miehelleen ja kustantajalleen.

Offermakaren aloittaa uuden Åren murhat -sarjan, johon Viveca on luvannut kirjoittaa ainakin kolme osaa. Offermakaren ilmestyi Ruotsissa syksyllä 2020 ja kakkososa on tulossa lokakuussa 2021. Offermakaren ehdittiin jo nostaa Adlibriksen Vuoden dekkari -ehdokkaaksikin. Suomeksi Offermakaren ilmestyy syksyllä 2021 nimellä Lumen uhrit ja kustantaja on WSOY.

Minä kuuntelin kirjan Storytelistä ruotsiksi. Sovelluksesta näkee, kuinka moni muu kuuntelee samanaikaisesti. Offermakaren suosiosta kertonee, että luku on usein yli 100 samanaikaista kuuntelijaa.

Offermakaren – kuva poimittu Viveca Stenin some-virrasta.

Otetaanpa esiin Kirsin Book Clubin perinteiset dekkarikysymykset. Yritän vastata niihin ilman varsinaisia juonipaljastuksia. Nu kör vi:

1. Mikä on dekkarin rikos ja kuka sitä selvittää?

Lucia-bileiden jälkeen kateissa on 18-vuotias Amanda. Hän lähti bileistä ulos pakkaseen riideltyään poikaystävänsä Viktorin kanssa. Parin päivän päästä Åren tuolihissistä löytyy aamuvarhaisella vähäpukeinen ruumis. Kaikki viittaa murhaan. Offermakaren tarjoaa edetessään useammankin paikallisen rikoksen, joiden jäljillä on Åren murhat -sarjan parivaljakko: Daniel Lindskog ja Hanna Ahlander.

2. Ovatko dekkarin henkilöt uskottavia / kiinnostavia?

Sekä Daniel että Hanna ovat hyvinrakennettuja uusia hahmoja. Molemmat ovat muualta Åreen tulleita poliiseja. Daniel (komeampi versio prinssi Carl Philipistä) haluaisi olla maailman paras isä pienelle tyttärelleen, mutta välillä hänen italialaisverensä kuohahtaa, ja työ pitää hänet liian paljon poissa kotoa. Hanna on tullut Tukholmasta, jonne jäi pettajäpuoliso ja ahdistava työympäristö. Juonessa mukana on myös Hannan menestynyt juristisisar Lydia, jonka hulppeassa Åre-huvilassa Hanna saa asua. Lydia on ehkäpä Viveca Stenin alter ego.

3. Onko juoni vetävä?

Juoni on erittäin vetävä. Parasta on Viveca Stenin pettämätön tyyli ja juonen rakentaminen. Tyyli on fiksua ja ihmisiä ymmärtävää. Koukuttava juoni paljastaa, kuinka sattumanvaraisia kohtalokkaat tapahtumat saattavat olla, kuinka pienestä kaikki on kiinni. Juoneen on punottu myös yhteiskunnallista sanomaa, mutta kaikki tuodaan inhimillisten kokemusten kautta. Tarina kosketti minua vahvasti äitinä ja koiran emäntänä.

4. Opitko jotain yhteiskunnasta / kulttuurista/ jostain muusta?

Juoneen liittyy Ruotsin maahanmuuttopolitiikan mittakaava. Porukkaa on tullut kymmenkertaisesti Suomeen verrattuna. Muutoin Åre voisi olla Suomessa, hyvin tutun oloista touhua on. Paitsi se, että perinteisesti ruotsalaiset viettävät juhlia Lucian aattona.

5. Miten paljon dekkarissa kuvataan päähenkilön elämää?

Tarina etenee koko ajan kuvaamalla päähenkilöiden ajatuksia ja tekoja. Mukaan tulee kaikki arkinen elämä.

Viveca Sten kuvaa hyvin uskottavasti nuorten ihmisten ajattelua. Tai siis näin äitinä koen, että se on uskottavaa, en tiedä, mitä nuoret lukijat ajattelevat. Mutta vanhempien ajatukset ja tuska ovat kyllä sydämeen käyviä.

6. Onko dekkari raaka, ahdistava tai pelottava?

Raakuutta ei ole ollenkaan. Ahdistavuus tulee siitä, että nuoret ovat vaarassa. Ja siitä, että hädissään oleva ihminen on niin näköalaton. Hieman on jännitystä ilmassa lähinnä Hannan toimien johdosta.

7. Herättikö dekkari sinussa ajatuksia? Koskettiko?

Offermakaren herätti minussa ihailua Viveca Stenin taitoa kohtaan. Luin juuri kokeneen, norjalaisen dekkaristin Anne Holtin uuden sarja-avauksen Kuolematon kunnia ja koin, että Vivecan uusi avaus oli kaikin tavoin selkeästi parempi, vaikka Holtilla oli lähtökohtanaan todella kiinnostava tilanne.

8. Suositteletko ja kenelle?

Kaikkien Sandhamnin murhien ystävien pitää ehdottomasti lukea myös Åren murhat! Samat hyvät puolet, mutta nyt uudet ihmiset ja uusi ympäristö! Olisipa hauskaa, kun Thomas ja Nora Sandhamnista tulisivat lomalle Åreen…

Viveca Sten kirjoittaa minulle sopivia dekkareita! Murhasta kerrotaan, kun se on jo tapahtunut eli raakuuksilla ei mässäillä. Hänen päähenkilöillään on vahva arvomaailma, aivan kuten Sandhamnin murhien Noralla ja Thomaksellakin. Vaikka Åressa ollaan, niin tässä osassa ei päästy suksilla mäkeen ja ladullekin vain kerran. Ilman muuta luen seuraavankin Åren murhat -sarjan dekkarin!

  • Viveca Sten: Offermakaren
  • Ilmestyy suomeksi nimellä Lumen uhrit syksyllä 2021, kustantaja WSOY
  • Åren murhat -sarjan 1. osa
  • Äänikirjan ruotsiksi lukee Gunilla Leining, 10 h 24 min

Rating: 4.5 out of 5.
Åre-murhien kakkososan kirjoitus on alkanut. Kuva poimittu Viveca Stenin some-virrasta.

LUE MYÖS

DEKKARIFESTIVAALI 2021

Viveca Sten osallistuu Dekkarifestivaaleille 18.9.2021. Mukana verkkofestareilla myös mm. Leena Lehtolainen, Clare Mackintosh, Saija Kuusela, Max Seeck, Jarkko Sipilä, Martta Kaukonen, Tuire Malmstedt ja Max Manner. Dekkarifestivaalin koko ohjelma ja tarkka aikataulu löytyy festivaalin sivustolta.

Lippuja voi ostaa Tiketistä.

Kommentit
  1. Tuulevin lukublogi
    • Avatar photo Kirsi Ranin
  2. Jane / Kirjan jos toisenkin
    • Avatar photo Kirsi Ranin

Kommentoi