20+ dekkarivinkkiä kesälomalle

Kirsin Tiffany-koira vahtii emäntänsä lukurauhaa.

Kesälomalla on oivallisia hetkiä tarttua dekkariin. Hurjatkaan tapahtumat eivät valoisana kesäyönä tunnu niin kaameilta ja lomalla olevat aivonystyrät saavat virkistävää puuhaa rikoksia ratkoessa.

Tässä muutamia ehdotuksia eri teemoihin:

Kotimaisia dekkareita
 • Ihan paras kotimainen trilleri on Pauliina Suden Vuoden johtolanka -palkinnon saanut Takaikkuna. Siinä on kovin tutunoloinen kansanedustaja jytkypuolueesta, joka joutuu vaikeuksiin seikkailtuaan internetin ihmeellisessä maailmassa.

Kuinka monta silmää sinua katsookaan…

 • Kati Hiekkapellon dekkarit sijoittuvat jonnekin Oulun tienoille ja niissä paikallisia murhia ratkoo maahanmuuttajataustainen naispoliisi Anna Fekete. Kolme osaa: Kolibri, Suojattomat ja Tumma.
 • Minna Lindgrenin Ehtoolehto-sarja kuvaa vanhustentalon 90-vuotiaita päähenkilöitä viisaasti ja koskettavasti. Ikä korjaa sarjan henkilöitä, mutta asioihin liittyy myös mysteereitä ja siksi ne luokitellaan dekkareiksi. Aivan must kaikille, joilla on vanhempia tai tuttuja hoivakodissa. Kolme osaa:  Kuolema Ehtoolehdossa, Ehtoolehdon pakolaiset ja Ehtoolehdon tuho.

Ehtoolehdot kannattaa lukea ennen kuin on liian myöhäistä.

 • Ari Rädyn Syyskuun viimeinen on saanut myös hyviä arvioita, mutta meidän Sasumme tyrmäsi sen täysin! Taas murhataan naisia ja epäilemme, että tämä on kirjoitettu miehille.
 • Antti Tuomaisen  Mies joka kuoli käsittelee kuolemaa, petosta ja rakkautta. Päähenkilö saa lääkäriltään huonoja uutisia ja tilanne vain huononee. Asetelma on siis niin synkkä, ettei siitä ilman hauskuutta selvitä. Kirja on saanut myös hyvän kansainvälisen vastaanoton.
 • Samuel Davidkinilta on ilmestynyt nopeassa tahdissa kaksi dekkaria, joiden rikoksien ratkonnan lomassa oppii paljon myös juutalaisuudesta, sekä Suomessa että maailmalla: Esikoisten lunastus (2016) ja Sodomasta pohjoiseen (2017).
 • Otetaan mukaan myös klassikko eli Mika Waltarin Komisario Palmus erehdys. Erittäin kelpo dekkari, joka on kestänyt hyvin aikaa. Tätä todistanee myös teatterilavalla nähty komisario Palmu.
Dekkarin siivellä kaukomatkalle
 • Intialaisen poliisi Vish Purin kanssa ratkotaan rikoksia, jotka liippaavat intialaisen yhteiskunnan erikoisuuksia. Ellei sitten pysähdytä maistelemaan intialaisia herkkuja, joille Tarquin Hallin luoma poliisihahmo on kovin perso. Hyvän mielen dekkariviihdettä, joka opettaa samalla intialaisesta kulttuurista. Lisää jutussa Vish Puri & Lemmenkommandojen tapaus.

Vish Puri -sarjan neljän dekkarin jatkoksi on heinäkuussa 2017 ilmestymässä (englanniksi) The Delhi Detective’s Handbook.

 • Suyata Masseyn Rei Shimura -dekkareissa seikkaillaan pääsääntöisesti Tokiossa, jossa amerikkalais-japanilainen Rei opettelee antiikkia, rakastuu ja joutuu kaikenlaisiin vaikeuksiin. Sarjassa on peräti kymmenen osaa, joista voi suositella etenkin alkupään dekkareita kaikille japanilaisuuden ystäville. Juttu tuoreimmasta eli Rei Shimura menetysten rannikolla.
Murhia Euroopan mantereella
 • Ranskalainen Fred Vargasin luoma komisario Adamsberg on monen suosikki. Hän on hieman sulkeutunut, erittäin älykäs ja kulkee intuitioidensa perässä. Adamsbergin tapaukset ovat kummallisia, kirjojen hahmotkin ovat kummallisia, usein kuitenkin oman alansa asiantuntijoita tai muuten vain älykkäitä ihmisiä, joilla on erilaisia omituisuuksia tai ongelmia. Lue jutut: Painu tiehesi ja pysy poissa ja Hyisiä aikoja, joka sai Sasulta peräti viisi tähteä!

 • Saksalaisen dekkarikuningattaren Nele Neuhausin tuotannosta on suomeksi käännetty jo kaksi kirjaa: Lumikin on kuoltava ja Joka tuuleen kylvää. Etsiväkaksikko Pia Kirchhoff ja Oliver von Bodenstein eivät tutkimuksissaan kaunistele saksalaista todellisuutta. Jos osaat lukea saksaksi, niin lue myös sarjan kolme aiempaa osaa.

Nordic Noir
 • Stieg Larssonin Millenium-trilogia on aivan huippu. Älä edes harkitse tarttuvasi David Lagercrantzin jo ilmestyneeseen jatko-osaan Se mikä ei tapa tai syyskuussa ilmestyvään Mannen som sökte sin skugga ennen kuin olet lukenut alkuperäisen tarinan ja tutustunut journalisti Mikael Blomkvistiin ja hakkerinero Lisbeth Salanderiin. Hieman jännittää, sillä uusimman osan kannessa kerrotaan, että bloggari joutuu tappolistalle…
 • Norjalaiset ovat nousseet ruotsalaisten rinnalle etunenässään Jo Nesbø. Geir Tangenin Maestrossa murhaaja toimii kuten kapellimestari. Hän ilmoittaa sähköpostilla tulevista murhista aina muutamaa päivää ennen toimittaja Gudmundssonille, joka pyrkii ratkaisemaan ne poliisi Loten kanssa. Eija vakuutti, että jännitys säilyy loppuun asti ja suositteli lukemaan koko kirjan kerralla.

 • Norjalaisen Samuel Bjørkin  Minä matkustan yksin aloitti uuden sarjan, jossa rikoksia ratkovat kokenut Holger Munch, älykäs Mia Kruger ja nörtti Gabriel. Dekkari on koottu hyvistä aineksista ja heti perään voi lukea sarjan seuraavan osan, keväällä 2017  ilmestyneen Yölinnun.
”The Little Grey Cells”
 • Englantilaisen dekkarimaailman kuningatar on tietenkin Agatha Christie. Lue Pirjon juttu, mikä Agathan tarinoissa kiehtoo sekä juttu Sarah Hannahin Nimikirjainmurhista, jossa yritetään herättää Hercule Poirotia henkiin.
 • Englannissa pyyhkii oikea naistrilleristien aalto. Yksi menestyneistä on Renée Knight, jonka Kenenkään ei pitänyt tietää vie elämän peruskysymysten äärelle. Mitä tekee katkeruus, entä sokea rakkaus? Mustista sävyistään huolimatta kirja lupaa eloonjääneille paremman tulevaisuuden.

 • Paula Hawkings iski kultasuoneen esikoistrillerillään Nainen junassa, josta tehtiin heti myös elokuva. Hänen uutuutensa on nimeltään Tummiin vesiin, jossa hämmästyttävä määrä pikkukaupungin naisia on vuosien varrella löytynyt kuolleena kaupungin läpi virtaavasta joesta. Älä lue, jos aiot uida tänä kesänä!

 • Shari Lapena kirjoittaa jokaisen vanhemman painajaisesta kirjassaan Hyvä naapuri. Vauva on kadonnut pinnasängystään sillä aikaa kun vanhemmat ovat pistäytyneet naapurissa. Lapsiin kohdistuneet rikokset tuntuvat olevan kovin muotia, etenkin kun kalastellaan naislukijoita.
 • Clare Mackintoshin Annoin sinun mennä on ollut kevään myyntilistojen kärjessä. Dekkarin rikos on pienen pojan kuolettava yliajo ja onnettomuuspaikalta pakeneminen. Rikosta selvittää rikoskomisario Ray Stevens ja hänen ryhmänsä. Siis jälleen lapsiuhri, mutta nyt on mukana myös kirjallisia ansioita.

 • S.K.Tremaynen Jääkaksosettrillerissä toinen perheen kaksostyttäristä on kuollut, mutta kumpi? Tytär itse tietää ja väittää toisin kuin vanhemmat ovat luulleet. Kirjailija vaihtoi nimensäkin, jotta vaikuttaisi naiselta ja tietoisesti tähtäsi naislukijoiden jännitykseen. Uusin kirja jatkaa samassa genressä ja on nimeltään Tulilapsi.
Hurmaava älypähkinä vaativaan makuun
 • Otetaan vielä päätteeksi hieman erilainen dekkari, Helsinki Litissä vierailleen Laurent Binet’n Kuka murhasi Roland Barthesin? Airi hehkuttaa arviossaan, että semiotiikan eli merkkien tutkimuksen yhdistäminen salapoliisiromaaniin tavalla, jolla Binet sen tekee, on suorastaan nerokasta. Juonta seuratessa tulee myös kerranneeksi Ranskan 80-luvun politiikkaa ja sivistyy muutenkin. Lisäbonuksena täytyy mainita, että Binet oli varsin hurmaava!

Laurent Binet ja Kirsin Book Clubin kirjanmerkki

Kirsin Book Clubissa on useita, jotka lukevat paljon dekkareita. Heli kertoo jutussaan, miksi pitää pohjoismaisista dekkareista ja Sasu vannoo Vargasin nimeen. Minä luen dekkareita aika harvakseltaan, enkä koskaan kahta peräkkäin. Mutta kyllä minunkin kesälomalukupinossani on kaksi käännösdekkarin ennakkokappaletta odottamassa, mutta hyshys, sillä ne ilmestyvät vasta elokuun alussa. Vaikuttaa siltä, että hyviä dekkareita riittää myös loppukesäksi!

Muita lukuvinkkejä löydät Kirjat-otsikon alta! Ihanaa kesää ja koskettavia lukukokemuksia!

Kommentit
 1. Tea
  • Avatar photo Kirsi Ranin

Kommentoi