Päivin kulttuurivuosi 2018 – kirjoja, musiikkia ja matkoja

Kirsin Book Clubin Päivi Jääsaari kokosi vuoden 2018 vaikuttavimmat kulttuurikokemuksensa. Listalle pääsi kirjoja, vähän teatteria, paljon musiikkia ja erityisesti yksi matka.

Kirjat

Vuoden 2018 vaikuttavia kirjoja

Lukupiiri on loistojuttu! Lukupiiriin kuuluminen kannustaa lukemaan enemmän ja myös kirjoja, joihin ei välttämättä muuten olisi tarttunutkaan. Kirsin Book Clubin valitsemat kirjat ovatkin olleet valtaosaltaan kiinnostavia ja koukuttavia.

Vuonna 2018 huomaan vaikuttuneeni eniten kirjoista, jotka kertovat rohkeista edelläkävijänaisista.

Taidehistorioitsija Hanna-Reetta Schreckin Minä maalaan kuin jumala kertoo upeasti kuvataiteilija Ellen Thesleffin elämästä ja taiteesta.

Minna Rytisalon Rouva C. puolestaan pohjusti hyvin Minna Canthin tulevaa juhlavuotta. Vaikka kertomus onkin fiktiivinen, se pohjautuu todellisiin Minna Canthin elämäntapahtumiin ja herätti uteliaisuuden perehtyä paremmin oikean Minnan elämään.

Mia Kankimäen Naiset joita ajattelen öisin vei minut mielikuvitusmatkalle esikuvallisten naisten seurassa. Näistä varsinkin alussa oleva Karen Blixén -osa oli vaikuttava.

Mielenkiintoinen on myös Michelle Obaman Minun tarinani, jonka aloitin Michellen itsensä lukemana äänikirjana ennen vuoden loppua. Hän lukee selkeästi ja sujuvasti, joten vaikka pitemmälle automatkalle oivallinen seuralainen.

Minna Eväsojan Shoshin aloittelijan mieli on kaunis kirja japanilaisista perinteistä ja elämänohjeista. Tämän kirjan muistijälkeä vahvistaa lämminhenkinen kesäilta lukupiirissä kirjailijan seurassa.

Pidin myös kovasti Kazuo Ishiguron Pitkän päivän illasta ja muistan ajatelleeni sen sopivan kaikille Downton Abbeyn ystäville.

Teatteri

En ole puhenäytelmien ylin ystävä, joten yllätyin positiivisesti Espoon kaupunginteatterin Syyssonaatti-esityksessä. Satu Silvo, mutta myös Leena Pöysti ja Carl-Kristian Rundman onnistuivat erinomaisesti roolisuorituksissaan. Ehkä uskaltaudun tänäkin vuonna teatterikatsomoon.

Musiikki

Soittimeni on viulu

Olen ehdottomasti musiikin ystävä. Henkilökohtaisia ilon hetkiä tuo musiikin harrastaminen amatööriorkesterissa. Tätä suosittelen kaikille, jotka joskus ovat soittamista harrastaneet. Yhteissoitto harrastelijaorkesterissa on hauskaa!

Musiikin kuuntelu sen sijaan on nautinnollista silloin kun ammattilaiset ovat asialla. Huippuhetkiä vuonna 2018 olivat Kansallisoopperassa esitetty Madame Butterfly ja Puccinin upea musiikki Japaniin sijoittuvassa tarinassa. Täysin toisenlainen mukava kesäillan musiikkikokemus oli Turun musiikkijuhlien ohjelmassa Ruissalon telakalla ’Good stuff’ Iiro Rantalan ja Ulf Wakeniuksen esittämänä. Helsingin Musiikkitalo tarjoaa hienoja elämyksiä – marraskuussa hollantilainen Royal Concertgebouw Orchestra oli Suomessa vierailulla. Erityisen mielenkiintoisena yksityiskohtana tässä konsertissa oli se, että konsertin alkusoitossa oli mukana Sibelius-Akatemian sinfoniaorkesteri, jolloin suomalaiset nuoret soittajat pääsivät soittamaan yhden maailman huippuorkesterin mukana. Varmasti valtavan hieno kokemus nuorille soittajille!

Matkat

Ronda

Lomareissuista mieleenpainuvin oli eteläiseen Espanjaan suuntautunut matka, jossa autoillen tutustuttiin upeisiin historiallisiin kohteisiin. Rondan rotko ja Cordoban katedraali olivat niistä vaikuttavimmat.

Cordoban katedraalin hypnoottiset kaaret

Malagan ympäristössä on monia hienoja museoita, joista varmaankin harvemmin vierailtuja ovat Malagan auto- ja muotimuseo sekä Malagan lentokentän kupeessa oleva lentokonemuseo, jonne suuntasimme kaatosateessa.

Muotia Malagan automuseossa

Lentokonemuseossa on esillä pala suomalaista matkailuhistoriaa ja suomalaisten kunnostama Kar-Air-lentokone, joka muistuttaa siitä, että suomalaiset ovat lentäneet Malagaan lomailemaan jo vuodesta 1959 lähtien.

Suomalaista seuramatkahistoriaa Malagan lentokonemuseossa

Vuoden 2019 kulttuurisuunnitelmia
  • Lukupiirin mielenkiintoiset kirjat
  • Muutama ooppera ja konsertti
  • Omat amatöörimusisoinnit mukavassa porukassa
  • Mahdollisesti jopa teatterielämyksiä
  • Ehdottomasti joitakin elokuvia
  • Ehdottomasti muutama lomareissu ja siellä sopivasti kulttuuria.

Jutun kuvat Jussi Jääsaari.

Lue myös muiden kirsinbookclubilaisten vuosikatsaukset:

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *