Mitä kirjoja ja kulttuuririentoja kannattaa jättää taakse, mitä ottaa mukaan vuodelle 2019?
Jos luet säännöllisesti tätä blogia, tiedät mitä tein vuonna 2018.
Moni tuttu kysyy, miten ihmeessä ennätän työtätekevänä ihmisenä lukea kaikki ne kirjat, käydä teatterissa tai tilaisuuksissa ja vielä kirjoittaa blogijututkin. Toki se on valinta ja on jostain muusta pois, mutta toistaiseksi kaikki tämä on ollut niin antoisaa, että suunnittelen jatkavani samaa latua. Tai ehkä en aivan, sillä näin vuodenvaihteessa on hyvä tarkastella, mikä oikeasti tuo iloa ja merkitystä ja mitä ei ehkä enää kannata jatkaa.
Lukeminen
Lukupiirit ovat minun rakkain harrastukseni.
Perustin Kirsin Book Clubin kahdeksan vuotta sitten, kun huomasin arjen jyräävän lukemiseni ylitse, eikä ystävieni tapaamiseenkaan tuntunut löytyvän aikaa. Nyt jok’ikinen kuukausi näen kymmenen minulle tärkeää naista ja keskustelemme yhdessä kirjasta, jonka kaikki ovat lukeneet. Lukupiirimme tuo vuodessa 12 uutta kirjaa lukulistallemme ja keskustelumme avaa kirjojen ajatuksia monipuolisemmin kuin yksin lukeminen olisi tehnyt. Tärkeämpää toki on, että lähden aina lukupiiristä hyvin onnellisella mielellä ja kiitollisena siitä, että ystävät ovat pysyneet mukana.

Kirsin Book Club kokoontui joulukuussa 2018 upouudessa Oodissa.
Vedän myös Nordic Morning Oyj:n yrityslukupiiriä, joka kokoontuu kuusi kertaa vuodessa. Keskustelut ovat hieman erilaisia, kun emme tunne toisiamme niin hyvin lukupiirin ulkopuolella, vaikka olemmekin muutamassa vuodessa alkaneet kyllä tunnistaa toistemme kirjamaun. Yrityslukupiirissämme on naisia ja miehiä, kirjallisuuden ammattilaisia ja aktiivilukijoita, monipuolisia ja perusteltuja mielipiteitä, jotka riemastuttavat kerta toisensa jälkeen.

Lukupiirimme on Nordic Morning Oyj:n tyhy-toimintaa.
Kuulun myös business-kirjallisuutta lukevaan piiriin, jonka keskusteluissa mietimme, miten kirjojen oppeja voi soveltaa työkuvioihin ja omaan kehittymiseemme. Nekin keskustelut ovat muodostuneet yhä tärkeämmiksi.
Suosittelen lukupiirejä ihan kaikille. Silloin tulee ylipäätänsä luettua ja tulee luettua myös sellaista, mihin ei muutoin ehkä tarttuisi. Ja yhdessäolo sekä ne muiden kommentit ovat aivan parasta!
Lukupiirien lisäksi luin noin 30 kirjaa eli vuoden saldoni oli jo toista vuotta peräkkäin hieman yli 50 kirjaa. Siis kirja per viikko. Tavoitteeni ei olekaan lukea enempää, vaan pyrkiä poimimaan entistäkin mielenkiintoisempia teoksia lukulistalleni. Äänikirjat kuuluvat arkeeni ja minulla on aina kuuntelussa joku kirja. Kuuntelen äänikirjoja työmatkoilla, kotitöitä tehdessäni ja vaikkapa aamulla meikatessani. Ei ihme, että sain mieheltäni kunnon kuulokkeet joululahjaksi.
Vuoden 2018 vaikuttavimmat kirjat minulle olivat Michelle Obaman Minun tarinani, Domenico Starnonen Solmut ja sen sisarteos (ainakin minun mielestäni) Elena Ferranten Hylkäämisen päivät. Kotimaisista kirjoista nostaisin Minna Eväsojan Shoshin – aloittelijan mieli -teoksen. Jos olen blogiarviossani antanut kirjalle neljä tai viisi tähteä, tarkoittaa se, että kirja on puhutellut minua vahvasti ja se on tarjonnut minulle hyvän lukukokemuksen.
Luin myös teemoittain. Vuosi 1918 tuli tutummaksi sekä kirjojen, esimerkiksi Heidi Köngäksen Sandran ja Pasi Pekkolan Huomenna kevät palaa -teoksen, ja teatteriesitysten, esimerkiksi Veriruusut ja Vihan kevät – Helsinki 1918 kautta. Vähän sattumaltakin lukulistalle nousi myös monta amerikkalaisen naisen teosta: Michelle Obama, Tara Westover (Opintiellä), Jennifer Clement (Rakkaudesta aseisiin), Elizabeth Strout (Nimeni on Lucy Barton), Lucia Berlin (Siivoojan käsikirja) ja Cecilia Samartin (Kirottu kauneus).
Kokeilin myös HelMetin lukuhaastetta. Taktiikkani oli sovittaa lukemiani kirjoja eri kohtiin, mutta vaikka määrä olisi riittänyt, niin kolmeen kohtaan en onnistunut parittamaan kirjoja. Lukuhaaste on hieno keksintö ja aion tänä vuonna haasteen antaa ohjata ainakin osaa lukuvalintojani.

Jennifer Clement on PEN Internationalin puheenjohtaja. Hän vieraili Helsingin Kirjamessuilla, jossa kertoi karua kieltä amerikkalaisten suhteesta aseisiin.
Teatteri
Teatterista kirjoittaminen on minulle uudempi juttu. Vuoden aikana kävin katsomassa reilut 20 teatteriesitystä, joista ihan kaikista en kirjoittanut. Tässäkään lajissa en halua lisätä määrää, ainoastaan laatua ja monipuolisuutta. On aina hienoa nähdä elävä esitys ja sykähdyttävää, kun ohjaajalla on ollut näkemystä ja näyttelijöillä sisäistystä välittää se katsojille.
Minä pyrin teatterijutuillani välittämään oman kokemukseni, herättikö esitys minussa ajatuksia, koskettiko se tunteitani tai saiko se minut viihtymään katsomossa vaikkapa nokkelan replikoinnin tai taitavan näyttelijätyön vuoksi. Teatteriesitys on noin kahdessa tunnissa ohitse ja siitä on aivan pakko kirjoittaa ihan tuoreeltaan, sillä tunnetilaa on vaikea pitää pitkään yllä. Muistiinpanojen tekeminen katsomossa on myös haasteellista ja ei olekaan ihan yksi kerta, kun olen kirjoittanut pimeässä samalle sivulle kahdet tekstit, joista ei sitten otakaan jälkikäteen millään selvää.

Olin katsomassa Kolmea sisarta Kansallisteatterissa 13.12.2018 Martin kanssa.
Vuoden vaikuttavimmat teatteriesitykset minulle olivat Helsingin Kaupunginteatterin Kinky Boots ja Kansallisteatterin Kolme sisarta. Molemmissa pyyhin kyyneleitä aplodien aikana, ilosta ja koskettavuudesta. Onneksi molemmat jatkavat vielä ohjelmistossa, joten voin suositella niitä. Suosittelen myös Espoon Kaupunginteatterin Radio – Esitystalous 3, joka jatkaa ohjelmistossa helmikuulle.
Tapahtumat
Bloggaus on tuonut mukanaan kutsuja kustantajien ja teattereiden tilaisuuksiin. Näissä tilaisuuksissa kuulee kirjojen ja esitysten taustoista ja tapaa kirjailijoita ja teatterintekijöitä. Pyrin blogijutuissani tuomaan näitä taustoja esille, sillä ainakin minulle ne avaavat sekä kirjoja että teatteriesityksiä. Myönnän auliisti, että esimerkiksi kirjailijoiden kohtaamiset voivat vaikuttaa lukukokemukseeni, ja sen kerron aina blogijutussakin. Nämä ovat kaikki kuitenkin tarinoita ihmisiltä ihmisille ja minä kirjoitan kokemuksistani ja pyrin suosittelemaan niitä asioita, jotka ovat kolahtaneet minuun. Vaikkapa Man Booker -palkittu Lincoln in the Bardo on varmasti hieno teos, mutta minä en ollut sen tasalla, joten kerroin senkin rehellisesti. Tai Kari Hotakaisen kanssa keskustelu Tuntematon Kimi Räikkönen -kirjasta messujen lukupiirissä sai minut pitämään kirjasta entistä enemmän.

Pukeuduin Napoli-sarjan Elena Grecoksi WSOY:n 140-vuotisjuhliin.
Tavaksi on tullut osallistua Helsinki Litiin sekä käydä Turun ja Helsingin Kirjamessuilla. Ihan varmasti ne ovat myös vuonna 2019 listalla. Edellisenä vuonna olimme myös Göteborgin Kirjamessuilla ja se oli elämys, joten ehkäpä tänäkin vuonna olisi hyvä löytää joku uusia ulottuvuuksia tuova tapahtuma. Huhtikuussa olen menossa kuuntelemaan Michelle Obamaa Tukholmaan, mutta täytyy tutkailla, mitä muuta uutta voisi olla.
Haastattelut
Vuoden aikana debytoin kirjailijahaastattelijana Rikollisessa illassa, Taiteiden yössä ja Helsingin Kirjamessuilla. Jälleen tuli uusi ulottuvuus, kuinka kysyä kiinnostavia, kuinka antaa kirjailijalle tilaa ja pitää hyvää energiaa yllä! Nämä keskustelut olivat kyllä vuoden huippua minulle ja mielelläni olen käytettävissä jatkossakin.
Haastattelemani kirjailijat:
- Brittiläinen, palkittu toimittaja Fiona Barton, joka nykyään aloittaa aamunsa Etelä-Ranskassa kirjoittamalla trillereitä sängyssä. Hänen esikoiskirjansa nimeltään Leski menestyi ja ilmestyi suomeksi keväällä.
- Eppu Nuotio ja Pirkko Soininen ovat tuotteliaita myös tahoillaan, mutta me keskustelimme heidän yhteisestä taidedekkaristaan Sakset tyynyn alla.
- Näyttelijä, käsikirjoittaja Matti Laine on kirjoittanut jo neljä osaa Elias Vitikka -sarjaa. Häntä voi pyytää lavalla vaikka laulamaan!

Hetkinen, kumpi tässä oikein haastattelee, Matti Laine vai minä!
- Esikoiskirjailija Hanna Velling, jonka erokirjalla on vuoden paras tarina kirjan nimen taustalla: minkälainen lintu onkaan Kirjosieppo.

Hanna Vellingin kanssa Helsingin Kirjamessuilla.
- Amerikkalainen Cecilia Samartin, joka lumosi minut lämmöllään ja avoimuudellaan. Hän liikuttui keskustelussamme kyyneliin ja niin taisi aika moni katsomossakin. Keskustelimme hänen Kirottu kauneus -teoksestaan, jonka rankka aihe jätti vahvan muistijäljen.

Cecilia Samartinin kanssa oli mutkatonta keskustella.
Matkat ja museot
Vielä yksi juttu. Rakastan matkustamista ja toivonkin enemmän reissuja tälle vuodelle. Viime kesänä kävin ensimmäistä kertaa Tartossa ja ihastun ikihyviksi Viron uuteen kansallismuseoon, Eesti Rahva Muuseumiin. Aina ei tarvitse lähteä niin kovin kauan vaikuttuakseen!
Kun näitä ihania asioita on niin paljon, niin mistä pitäisi luopua? Ööh, yöunista?
Loistavaa vuotta 2019, jaetaan kokemuksiamme!
Mitä sinä haluat lisää, mistä aiot luopua?
Lue myös muiden kirsinbookclubilaisten vuosikatsaukset:
- Airi: Vuoden 2018 ruusut ja uuden odotusta
- Päivi: Päivin kulttuurivuosi 2018: kirjoja, musiikkia ja matkoja
- Pirjo: Pirjo muutti maalle ja löysi ainutlaatuisia kulttuurielämyksiä
- Marja: Marja poimi vuoden 2018 parhaansa
P.S. Vinkkaan vielä uudesta blogista, jota pitää parikymppinen tyttäreni. Jos pidät elokuvista, kaikesta intialaisesta ja ties mitä onkaan jatkossa tulossa, niin käy kurkkaamassa Kirren The Little Corner -blogi.
Olen jo vuosia haaveillut lukupiiristä, ja sain sellaisen hetkeksi polkaistua pystyyn muutama vuosi sitten opiskelukavereideni kanssa. Valitettavasti kokoonnuimme vain kahdesti, sillä lukeminen jäi muiden kiireiden jalkoihin. Viime syksynä pääsin vihdoinkin mukaan lukupiiriin, joka kokoontuu säännöllisesti kerran kuussa. Kirjat ovat olleet todella kiinnostavia, ja niistä keskusteleminen muiden kanssa on avannut paljon uusia näkökulmia. Toivottavasti lukupiiri jatkuu myös ensi syksynä, vaikka toistaiseksi tapaamisia on sovittu vain kevääseen asti.
Lukupiiri on samanlaista kuin muukin toiminta, sitä täytyy johtaa. Tai ehkä harrastuksen kohdalla on parempi sanoa, että jonkun pitää olla vastuussa toiminnan organisoimisesta.
Meillä on jo kahdeksan vuoden yhteinen taival takana, joten kaikki tietävät perussysteemimme tosi hyvin. Aina löytyy emäntä ja kirjoista joko äänestetään tai valitaan diktaattorimaisesti, kaikki käy. Minä kuitenkin vastaan toiminnan pyörittämisestä ja pyrin tuomaan uusia elementtejä peruskuvion sisälle ja lisäksi. Aina kun tarvitsen apua, sitä on lukupiirissä tarjolla.
Tärkeintä tietenkin on, että lukupiirikokoontumisissa on osallistujien mielestä kivaa, että he kokevat illat merkityksellisinä. Siinä olemme yhdessä onnistuneet, sillä parin viikon päästä on 100. kokoontumisemme alkuperäisellä porukalla.
Toivottavasti teidänkin porukkanne jatkaa tätä antoisaa harrastusta!
Lukupiiriin osallistuminen olisi varmasti kivaa, mutta ihan ensimmäiseksi minun pitäisi saada enemmän aikaa tehdä itselleni mieluisia asioita (ja vähentää työtunteja)
Uskoisin, että lukupiiri kuuluisi sarjaan itselle mieluisia asioita.
Minulla ainakin kuuluu.
Työtuntien vähentäminen onkin haasteellisempi juttu. Siinä ei muu kuin fokusointi auta.
Olen todella vaikuttunut lukupiirinne aktiivisuudesta! Itse olen mukana kahdessakin piirissä mutta homma lässähtää aina siihen, että kun on vihdoin saatu kaikki koolle niin tuskin kukaan on ehtinyt lukea sopimaamme kirjaa… Toisessa piirissä olemmekin sopineet, että puhumme niistä kirjoista joita kukin on lukenut (sillä jokainen piiriläinen on lukenut yleensä ainakin yhden kirjan) ja siltä pohjalta syntyy myös hauskoja keskusteluja!
Tuo voi olla oikein hyvä ratkaisu, että puhutaan kirjoista, joita on luettu, mutta se ei ehkä yhdistä tai syvennä lukukokemusta samanlailla kuin se, että ollaan luettu sama kirja.
Meillä toiminta on jo vakiintunutta, eikä ketään tarvitse patistaa. Ehkä olin aluksi sen verran tiukka, että pääsimme hyville tavoille. Mutta kuten aiemmassa kommentissa totesin, lukupiiri vaatii organisointia ja jonkun on oltava siitä vastuussa, vaikka sitten vuorotellen tai delegoiden, mutta ei kollektiivisesti.
Neuvona voisin antaa sen, että yrittäkää valita kiinnostavia (ja alle 300 sivua) kirjoja, jotka nappaavat juonen perusteella. Sellaisen lukee parissa illassa, joten on yhä vähemmän syitä olla lukematta…
Onnea jatkoon, hienoa, että tavataan toisiamme ja luetaan, vaikka millä menetelmällä!
Hatunnosto lukupiireille! Olen ollut pari kertaa mukana lukupiireissä ja se oli kyllä hauskaa, mutta syystä ja toisesta ne kuivuivat kasaan. Muutaman ystävän kanssa olen sitten yhteislukenut milloin mitäkin ja se on ollut kivaa.
Ihmettelen, miten pystyt kirjoittamaan muistiinpanoja teatterissa! Minä en varmaan pystyisi keskittymään saati sitten saisin muistiinpanoistani mitään selvää. Hatunnosto siis sillekin.
Antoisaa kulttuurivuotta 2019!
Linnea, parissa aiemmassa kommentissa totean, että lukupiirit eivät tapahdu itsestään, vaan vaativat organisointia (johtamista) ja selkeän systeemin, johon kaikki haluavat sitoutua.
Mekin olemme menneet aika samalla systeemillä monta vuotta, mutta käymme ”kehityskeskusteluja” useasti eli miten voisimme kehittää toimintaamme entisestään. Nyt menemme 100. kirjan kunniaksi viikonloppuretkelle, jossa voimme jälleen pohdiskella, mitä lisää, mitä vähemmän.
Ja se teatterissa kirjoittaminen ei ole niin vaikeaa, jos on vähänkään valoa. Jos on tosi pimeä katsomo, niin sitten tulee sotkua. En minä paljon kirjoita, joitain repliikkejä ja tukisanoja, jotta muistan käsitellä blogijutussa. Nyt olen ottanut tavaksi kotimatkalla nauhoittaa tunnelmat, sillä harvoin pääsen heti kirjoittamaan ja parin työpäivän jälkeen voi olla vaikeaa saada kiinni tunnetilastaan.