Dekkarifestivaali lauantaina 19.9. – poimi kuumat tärpit!

Osallistuin Dekkarifestivaaleille ensimmäisen kerran syyskuussa 2019 ja yllätyin positiivisesti! Olisin ilman muuta mennyt tänäkin vuonna ihan paikan päälle, mutta olen myös superiloinen, että Dekkarifestivaali teki päätöksen siirtää festarit verkkoon niin ajoissa, että on lupa odottaa lauantaina 19.9.2020 klo 11-15 kiinnostavaa ja tiivistä nelituntista dekkarikirjailijoiden murhanhimoisessa maailmassa.

Seuraa Dekkarifestivaali LIVE-lähetystä täältä lauantaina 19.9. klo 11-15

Dekkarifestivaalin ohjelma kommenteilla höystettynä:

11.00–11:05
Ohjelma alkaa. Dekkarifestivaalin ohjelmajohtaja Outi Mäkinen toivottaa tervetulleeksi Dekkarifestivaalin verkkotapahtumaan

Kuva on vuodelta 2019. Outi Mäkinen on ennallaan, mutta mukana olevilta kirjailijoilta on tullut paljon uutta dekkarisatoa 2020. Outi on Dekkarifestivaalien ohjelmajohtaja ja häntä lienee kiittäminen, että jo ennakkoon stiimifestivaali vaikuttaa hyvältä!

11:05–11:35
Rakastetut ruotsalaiskomisariot kohtaavat Vasenkätisten seurassa

Lukuisilla palkinnoilla palkittu ruotsalaisen jännityskirjallisuuden kärkinimi Håkan Nesser keskustelee uusimmasta suomennetusta dekkaristaan Vasenkätisten seura yhdessä kirjailija Leena Lehtolaisenkanssa. Vasenkätisten seurassa kohtaavat Håkan Nesserin rakastetut komisariot Van Veeteren ja Barbarotti.

11:35–12:00
Rikosylikonstaapelit esikoiskirjailijoina
Mitä syntyy, kun kaksi kokenutta rikosylikonstaapelia heittäytyy kirjoittamaan dekkareita? Esikoisdekkaristit Kale Puonti ja Niko Rantsi joutuvat vastaamaan kirjoistaan Antti Berginristikuulustelussa.

12:00–12:30
Murhia, ihmissuhteita ja idylliä Gotlannissa
Ruotsalaisen Anna Janssonin Viimeiset sydämenlyönnit on jo 20. gotlantilaispoliisi Maria Wernin tutkimuksista kertova dekkari. Maria Wern on tullut suomalaislukijoille tutuksi myös tv-sarjojen kautta. Anna Janssonin dekkareiden maailmaan meidät johdattelee kirjailija Anniina Tarasova.

Anna Jansson on mainittu blogissa jo ammoisina aikoina, kun Heli kirjoitti huippusuositun juttunsa Miksi ahmin ruotsalaisia dekkareita? Heli lähetti silloin Anna Janssonille viestiä, että Maria Wern voisi joskus pitää kännykkää mukanaan tai edes ilmoittaa retkistään jollekulle, jotta kirjat eivät aiheuttaisi niin paljon sydämentytykystä. Uusin Gotlantiin sijoittuva dekkari lupaa kyllä samaa, sillä sen nimi on Viimeiset sydämenlyönnit.

Anniina Tarasovalla – kuten kirjojensa päähenkilölläkin – taitaa olla vetoa shotteihin, sillä Anniinan uusi keskusteluohjelma YouTubessa on nimeltään Anniinan iltashotit.

Anna Janssonia haastattelee Anniina Tarasova, jonka esikoiskirja Venäläiset tilikirjani piti sisällään monenmoisia rikoksia. Reija Wrenin seikkailut ovat juuri saaneet jatkoa, kirjan nimi on Kuoleman kulissit.

Jos et ehdi ennen, niin katso ja tilaa Dekkarifestivaalin jälkeen Anniinan iltashotit YouTubesta. Aivan erinomaista kirjallisuusviihdettä!

12:30–13:00
Miten kirjoittajan oma kokemus näkyy dekkareissa?
Seppo Mustaluoto 
on entinen ammattisotilas, Christian Rönnbacka on tehnyt vakuutusetsivän ja poliisin töitä, Jarkko Sipilä taas on tunnettu rikostoimittajaTelevisiosta ja radiosta tuttu toimittaja Jone Nikula selvittää vaikuttavatko kirjailijoiden omat kokemukset siihen, miten ja mistä he kirjoittavat.

Tähän väliin voin tuikata kuvan viime maaliskuulta Storytel Awards -dekkariraadista. Pääsin valitsemaan vuoden 2019 parhaaksi äänikirjadekkariksi Max Seeckin Uskollisen lukijan Ylen rikostoimittaja, kirjailija Tuomas Rimpiläisen ja radiotoimittaja Jone Nikulan kanssa. Jone on Dekkarifestareilla haastattelijana ja hän sattuu olemaan myös viimeinen ihminen jota olen kätellyt.

13:00–13:30
Pahuudesta ja paranoiasta

Patricia G. Bertényi ja Marko Hautala kuvaavat kirjoissaan paatunutta, kylmäveristä pahuutta. Mistä he saavat innoituksen siihen ja mitä he haluavat sillä kertoa? Ja miten tähän kaikkeen liittyy Bertényin edesmenneen sukulaisen kohtaama paha leipuri ja Hautalan työskentely psykiatrisessa sairaalassa? Kustannustoimittaja Antti Berg haastattelee.

13:30–14:00
Suomalainen rikos menestyy maailmalla
Rikostoimittaja-kirjailija Jarkko Sipilä keskustelee yhdessä Elias Vitikka -dekkareiden ja kansainvälisen Paratiisi-sarjan kirjoittajan Matti Laineen, 15. Maria Kallio -dekkarin kirjoittaneen Leena Lehtolaisen sekä maailmanvalloituksensa aloittaneen Max Seeckinkanssa.

Tähän keskusteluun on osunut kaksi suosikkiani! Matti Laineen kanssa olen saanut keskustella pariin otteeseen messuilla ja eri tilaisuuksissa Elias Vitikasta. Viimeksi juttelimme Paratiisi-tv-sarjasta ja tuoreimmasta Elias Vitikka -kirjasta nimeltään Pelon liekit Akateemisessa kirjakaupassa. Keskustelumme voit katsoa tästä.

Keskustelimme Matti Laineen kanssa Akateemisessa Kirjakaupassa kesäkuussa 2020.

Tämän hetken kirkkain tähti suomalaisella dekkari-/trilleritaivaalla on Max Seeck. Hänen neljäs dekkarinsa Uskollinen lukija, joka on Jessica Niemi -sarjan avaus, on todellakin valloittanut maailmaa. Käännösoikeudet on myyty yli 40 maahan ja tv-sarjaoikeudet Hollywoodiin.

Jessica Niemi -sarjan toinen osa Pahan verkko on julkaistu nyt syyskuussa ja sekin tulee leviämään maailmalle. Upeaa työtä Maxilta!

14:00–14:30
Mitä merkitsee Vuoden johtolanka -palkinnon voitto?
Vuoden johtolanka -palkinnon voittajat vuosimallia 2016, 2019 ja 2020, Pauliina Susi, Eva Frantz ja Arttu Tuominen, keskustelevat Vuoden esikoisdekkari -kunniakirjalla palkitun Heikki Valkaman kanssa palkinnon merkityksestä kirjalliselle uralleen – ja tietenkin uusista kirjoistaan.

Vuoden johtolanka -kisan on voittanut useampi tuttu kirjailija. Tässä lauteilla olevien kirjailijoiden dekkarit, jotka on arvioitu täällä blogissa:

Arttu Tuominen kuvattuna helmikuussa 2019 Vuoden johtolanka -regaalien kanssa.

14:30–14:50
Silkkiä, safiireja ja salaisuuksia
Antiikin, muodin ja designin superasiantuntija Mirva Saukkola on kirjoittanut vauhdikkaan ja viihdyttävän, kaivattua eskapismia tarjoilevan jännitysromaanin, jonka pyörteissä piikkikoroissa pinkova päähenkilö jahtaa historiallisia jalokiviä ristiin rastiin maailmaa. Tanssin maailmanmestari ja taiteen kunniatohtori Hanna Karttunenhaastattelee.

Mirva Saukkola on Suomen tyyliguru ja kirjoittanut useita tyylioppaita, esimerkiksi Kaikki mitä olet aina halunnut tietää pukeutumisesta -oppaan. Hän on myös kirjoittanut useampia viihteellisiä dekkareita, joista uusimpana huippubrändejä kuhisevan Silkkiä, safiireja ja salaisuuksia.

Mirva Saukkola kertoi Silkkiä, safiireita ja salaisuuksia -kirjastaan todella kivassa tilaisuudessa Balmuirin myymälässä Esplanadilla kesäkuussa 2020.

Kirja on hyvin viihdyttävä ja kertoo mielenkiintoista triviaa ympäri maailmaa. Korona-ajan ainoa live-kirjatilaisuus, johon olen osallistunut, järjestettiin Mirvan kirjan tiimoilta. Tyttäreni kirjoitti siitä omaan koulutyöblogiinsa.

14:50–15:00
Dekkarifestivaalin päätössanat lausuu tapahtuman suojelija Leena Lehtolainen

Viime vuonna tässä vaiheessa siirryttiin maistelemaan dekkareilta nimensä saaneita drinkkejä kirjailijoiden kanssa ja siitä osa siirtyi vielä yhteiselle illalliselle. Se jää nyt väliin, joten odotamme vuoden 2021 Dekkarifestivaaleja.

Vuoden 2019 Dekkarifestivaalien poseerauskuva Juha Hermo Rautaheimon ja Jarkko Sipilän kanssa.
Lue lisää vuoden 2019 Dekkarifestivaalien tunnelmasta.
Lue lukupiirin dekkarivinkit kesällä 2020.

Osallistu keskusteluun

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *