Kirsin Book Clubin päivittyvät vinkit kirjamessujen katseluun

Helsingin Kirjamessut ovat livenä verkossa torstaista 22.10. sunnuntaihin 26.10 ja – ah, niin ihanaa – katsottavissa tallenteena parin viikon ajan. Teoriassa siis voisi katsoa ja kuunnella ihan kaikki messujen keskustelut, joita on noin 200 kpl.

Kävimme Kirsin Book Clubissa yhdessä läpi ohjelmaa ennakkoon ja poimimme sinulle vinkkejä jokaiselle messupäivälle. Jotkut keskustelut saattavat olla yhtäaikaisesti toisen kiinnostavan keskustelun kanssa ja silloin pelastukseksi tulee juuri ne tallenteet, joiden toivomme olevan pidempään katsottavissa kuin 8.11. asti, mikä on etukäteen ilmoitettu.

Torstai 22.10.2020

TO klo 13:00-13:30 Senaatintori 

Antti Rönkä & Petri Tamminen: Silloin tällöin onnellinen

Poika ja isä, molemmat kirjailijoita. Puhuminen ei oikein luonnu, joten he alkavat kirjoittaa toisilleen kirjeitä, kun poika on muuttanut pois kotoa ja kirjoittaa esikoisromaaniaan. Keskustelussa odotettavissa hienosti muotoiltuja ajatuksia!

Blogissa: Antti Rönkä: Jalat ilmassa, Petri Tamminen Musta vyö. Podcast: Silloin tällöin onnellinen

TO klo 14:00-14:30 Töölö

Tua Forström: En kväll i oktober rodde jag ut på sjön

Tua Forsström on suomenruotsalainen runoilija, joka valittiin ensimmäisenä suomalaisena vuonna 2019 Ruotsin Akatemiaan eli päättämään kirjallisuuden Nobel-palkinnosta. Muistutettakoon, että palkinto myönnettiin tänä vuonna yhdysvaltalaiselle runoilija Louisa Glückille.

TO klo14.30-15:00 Esplanadi

Susan Heikkinen: Pullopostia Seilin saarelta

Turun edustalla olevalle Seilin saarelle suljettiin naisia erinäisistä syistä, esimerkiksi lepran tai mielenvikaisuuden vuoksi. Susan Heikkinen kertoo uudessa kirjassaan erään todellisuuteen pohjaavan tarinan. Samoin on tehnyt hänen haastattelijansa Katja Kallio kaksi vuotta aiemmin. Nämä naiset tuntevat Seilin!

Blogissa: Katja Kallio: Yön kantaja

TO klo 15.30-16.00 Esplanadi

Tiina Laitila Kälvemark: H2O

Tiina Laitila Kälvemarkin teksti sekä haastaa lukijaa että palkitsee. H2O:ssa on Hester ja hänen monta sivupersoonaansa. Yhteisenä nimittäjänä vesi, josta vaikuttaa meidän kaikkien elämään. Se, että siitä on pula tai se, että sitä on liikaa.

Blogissa: Tiina Laitila-Kälvemark: Seitsemäs kevät

TO 15.30-16.00 Senaatintori

Maria Pettersson: Historian jännät naiset

Historiaa lapsesta lähtien rakastanut toimittaja ja Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Pettersson kertoo kirjansa Historian jännät naiset esipuheessa pettyneensä lapsena historiankirjoihin yhä uudelleen, koska niissä ei juurikaan kerrottu naisista. Ala-asteella hän osasi nimetä satoja suurmiehiä, mutta vain muutaman naisen, alle kymmenen. Tätä vinoumaa Maria Pettersson on korjannut nyt aikuisena elokuussa ilmestyneellä kirjallaan.

Blogissa: Maria Petterson: Historian jännät naiset

TO klo 16.30 – 17.00 Tiedetori

Valter Lang: Homo Fennicus

Mistä tulemme ja keitä olemme kiinnostaa aina. Virolaisen arkeologin Valter Langin kirjan luvataan kertovan jotakin käänteentekevää suomensukuisten kansojen alkuperästä.

TO klo 15:00-15.30 Esplanadi

Marke Ahonen: Oopiumia ja ajatusharjoituksia

Oopiumia ja ajatusharjoituksia kertoo antiikin ihmisten suhteesta kehoon, sairauksiin ja kärsimykseen. Marke Ahonen, on filosofian tohtori ja klassillisen filologian dosentti Helsingin yliopistossa. Tutkimustyössään hän on perehtynyt erityisesti antiikin filosofian ja lääketieteen yhteyksiin ja kertoo uudessa kirjassaan mm. miten antiikin aikana suhtauduttiin yskään, päänsärkyyn, unettomuuteen ja melankoliaan.

TO klo18:30-19:00 Esplanadi

Risto Isomäki: Vedenpaisumuksen lapset

Risto Isomäen Sarasvatin hiekkaa oli ilmestyessään vuonna 2005 vavahduttava teos. Ilmastonmuutos ja sen uhkakuvat tulivat havainnollisesti esiin ja tarina jäi pitkäksi aikaa mieleen.

Isomäki sai juuri Tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinnon ”erittäin merkittävästä ja pitkäaikaisesta tiedonjulkistamisesta myös taiteen ilmaisukyvyn keinoin maan, meren ja ilmaston tulevaisuuden puolestapuhujana.” Hänen uusi teoksensa Vedenpaisumuksen lapset on itsenäinen jatko-osa Sarasvatin hiekalle.

TO klo 18:30-19:00 Senaatintori

Tommy Orange: Ei enää mitään

Tätä haastattelua odotan kaikista eniten koko messuilla! Sofi Oksanen haastattelee yhdysvaltalaista intiaania Tommy Orangea, jonka esikoisteos Ei enää mitään oli heti Pulitzer-ehdokkaana ja voitti American Book Awardin.

En ollut Ei enää mitään -kirjasta kuullutkaan, ennen kuin mieheni sai sen äänikirjaversion luettavakseen. Hän on ylistänyt kirjaa, on kuulemma upea ja havahduttava kuvaus tämän päivän urbaanien intiaanien elämästä.

Perjantai 23.10.2020

PE klo 12:30 – 13:00 Esplanadi

Marjo T. Nurminen: Itämeren tarina

”Vanhoja karttoja tutkimalla voimme saada selville, mikä tieto, aate ja toiminta on kulloinkin ollut niin tärkeää, että se on haluttu esittää kartalla. Vanhat kartat kertovat maantiedon lisäksi etenkin merenkulun, kaupan ja sodan historiasta, ja ne peilaavat kiinnostavasti myös valtapolitiikan, tiedonvälityksen ja propagandan historiaa”, Marjo T. Nurminen kertoo.

PE klo 13:00 – 13:30 Senaatintori

Antti Tuomainen: Jäniskerroin

Antti Tuomaista on The Timesissä kehuttu Euroopan hauskimmaksi kirjoittajaksi, mikä nostaa riman melko korkealle. Tuomainen vastaa Jäniskertoimessa haasteeseen ryhdikkäästi ja omalle linjalleen uskollisesti. Hänen huumorinsa on kuivankirpeää, sellaisena hykerryttävää, ja se onnistuu kuvaamaan ihmistä yleensä ja meidän aikaamme erityisesti nautittavan tarkasti. Haastattelussa on todennäköisesti odotettavissa samaa!

Blogissa: Antti Tuomainen: Jäniskerroin, Pikku Siperia, Palm Beach Finland, Mies joka kuoli, Kaivos

PE klo 13:00 – 13:30 Esplanadi

Anna Soudakova: Minä männyt näkevät

Anna Soudakovan esikoiskirja oli lokakuun lukupiirikirjamme. Kiitimme tätä kauniisti kirjoitettua, puhuttelevaa ja jäljen jättävää kirjaa, ja lähes kaikkien peukut nousivat ylös. Anna kertoo sukunsa tarinan, miten Stalinin vainot vaikuttavat vielä seuraaviinkin sukupolviin. Mukana keskustelussa myös esikoiskirjailija Tiina Katriina Tikkanen (Toinen silmä kiinni).

Blogissa: Anna Soudakova: Mitä männyt näkevät

PE klo 13:30 – 14:00 Senaatintori

Satu Vasantola: Kaikki kadonneet

Saimme keskustella Satu Vasantolan kanssa podcastin äärellä hänen tärkeästä kirjastaan, jossa puhutaan naiseudesta ja naisen oikeudesta kehoonsa. Erityisesti mieleen jää laittomat abortit, joita päähenkilön bussikuski-isä tehtailee.

Blogissa ja podcast: Satu Vasantola: Kaikki kadonneet

PE klo 14: 30 – 15:00 Senaatintori


Paula Nivukoski: Mainingin varjo

Paulan esikoinen Nopeasti piirretyt pilvet -teos sai paljon positiivista kaikua myös lukupiirissämme ja uutuudessa nimeltään Mainingin varjo erityisesti saariston naisten elämä kiinnostaa.

PE klo 15.30-16.00 Esplanadi

Pasi Pekkola: Kaikki isäni naiset

Pasi Pekkolan aiemmat kirjat ovat olleet lukupiirimme suosikkeja. Hänen uusimmassa Kaikki isäni naiset tartutaan arkaan aiheeseen, onko kuuluisa isä jotain muuta, mitä ympäristö, etenkin hänen lapsensa ovat tunteneet. Mieleen jää vahvasti se, minkälaiset seuraukset teoilla onkaan. Saimme Pasin myös podcastimme vieraaksi, ehkä siksi, että #lahest.

Blogissa: Pasi Pekkola: Lohikäärmeen värit, Huomenna kevät palaa. Podcast: Kaikki isäni naiset.

PE klo 17.00 – 17.30 Senaatintori

Kirsi Piha, Hannu Mäkelä: Pimeän yli

Täyttäessään seitsemän vuotta Kirsi Piha sai isältään syntymäpäivälahjaksi Hannu Mäkelän kirjan Herra Huu. Yli neljä vuosikymmentä myöhemmin Piha kutsuu Mäkelän kanssaan kirjeenvaihtoon. Mielenkiintoisten ja sanavalmiiden kirjoittajien kirjeenvaihtoa talvelta 2019 – 2020.

PE klo 17.30-18.00


David Foster Wallace: Päättymätön riemu

Tämän kirjan kääntämistä ja kustantamista suomeksi on kuvattu kulttuuriteoksi. Ehkä tämä keskustelu vakuuttaa meidät, miksi 1000-sivuinen kirja kannattaisi lukea. Tai ehkä pysymme nykyisellä kannalla. Kustantajan (Siltala) sivulta: ”Teos on rönsyilevän monimuotoinen ajankuva, filosofinen tutkielma ja kreisikomedia, joka käsittelee muun muassa riippuvuuksia, mainontaa, tennistä, elokuvateoriaa ja terrorismia.”

Lauantai 24.10.2020

LA klo 11:00 – 11:30 Senaatintori

Camilla Läckberg: Hopeasiivet

Ruotsalainen Camilla Läckberg on markkinoinnin mestari! Hän kirjoitti suositusta Fjällbacka-dekkarisarjastaan poikkeavan Kultahäkki-kirjan, joka Naispaholainen-kirjan fanfictionia. Kirja on myynyt hyvin, vaikka palaute on ollut ristiriitaista. Hopeasiivet jatkaa Fayen tarinaa ja Camilla varmasti osaa kertoa kiehtovasti, miksi hän haluaa kirjoittaa naisten kostosta miehille.

Blogissa: Camilla Läckberg: Kultahäkki

LA klo klo 12.00 -12.30 Senaatintori

Elizabeth Strout: Pikkukaupungin tyttö

Elizabert Stroutia haluamme ehdottomasti kuunnella! Emmekä varmasti ole ainoita. Airi on kirjoittamassa blogiin Pikkukaupungin tytöstä, ja ehkä hän täydentää juttua haastattelusta poimimillaan kirjailijan ajatuksilla. Aiemmmin olemme lukeneet Lucy Bartonin lukupiirissämme.

Blogissa: Elizabeth Strout: Nimeni on Lucy Barton, Kaikki on mahdollista, Olive Kitteridge

LA klo 13:00 – 13:30 Senaatintori

Heather Morris: Auschwitzin tatuoija & Cilkan tarina

Australialainen Heather oli viime vuonna Suomessa ja tapasimme kustantajan tilaisuudessa. Hänen kirjoittamansa, tositarinoihin pohjautuavat keskitys- ja vankileirikirjat ovat olleet suurmenestyksiä. Mieletön elämänmuutos yli 60-vuotiaalle esikoiskirjailijalle! Olisipa ollut mukava tavata taas ihan livenä.

Blogissa: Heather Morris: Auschwitzin tatuoija

LA klo 14:30 – 15:00 Senaatintori

Tommi KinnunenEi kertonut katuvansa

Tommi Kinnusen neljäs kirja Ei kertonut katuvansa on loistava ja on kiva kuunnella mitä Tommi Kinnunen itse kertoo kirjastaan ja sen taustoista. Olemme seuranneet Tommin kirjailijauraa siitä asti, kun hän oli esikoisellaan HS-erikoiskirjaehdokkaana. Ei kertonut katuvansa -kirjalle annoimme viisi tähteä.

Blogissa: Tommi Kinnunen: Neljäntienristeys,   Lopotti,   Pintti,   Ei kertonut katuvansa

LA klo 15:00 – 15:30 Senaatintori

Terhi Kokkonen: Rajamaa

Toistaiseksi olemme lukupiirissä tutustuneet vain yhteen Helsingin Sanomien esikoiskirjaehdokkaista (eli Anna Soudakovan Mitä männyt näkevät), mutta Airi on päättänyt lukea ainakin ehdokkaana olevan Terhi Kokkosen Rajamaan. Terhi on monilahjakkuus, mm. Ultra Bran ja SMG:n muusikko, dramaturgi, käsikirjoittaja ja nyt myös kirjailija.

LA klo 15:30 – 16:00 Senaatintori & Esplanadi

Heikki Herlin: Tuollapäin on highway & Esko Aho: 1991. Mustien joutsenten vuosi

Yhteiskunnallinen kirjallisuus kiinnostaa. Heikki Herlinin kirja edesmenneestä isästään Niklas Herlinistä ja Esko Ahon muistelmat pääministeriaikansa hurjasta muutosten vuodesta 1991.

LAUANTAIDEKKARIT

Lauantaina on useita dekkarikirjailijoita lavalla. Vinkkilistalle nostamme ainakin ruotsalaisen Camilla Greben, esikoisdekkaristit Elina Backmanin ja Villy Lindfeltin.

Camilla Grebe, klo 16:00 – 16:30 Esplanadi: Varjokuvat, Horros, Lemmikki, Kun jää pettää alta

Elina Backman, klo 17:00 – 17:30 Töölö: Kun kuningas kuolee

Villy Lindfelt, klo 18:30 – 19:00 Espladi: Miltä tuntuu tappaa

Sunnuntai 25.10.2020

SU klo 11.00-11.30 Töölö

Arto Lappi haastattelee Heikki Kännöä ja Essi Tammenmaata aiheesta Sensuroitu! Mistä kirjailija vaikenee? Onko vielä tabuja, joista ei voi/saa kirjoittaa?

SU klo 11.30 – 12:00 Esplanadi

Lea ja Santeri Pekkanen: Se tapahtui meille – isän ja tyttären matka inkerinsuomalaisuuteen

Lukupiirissämme olleen Anna Soudakovan hienon romaanin Mitä männyt näkevät jälkeen voi tämän tietokirjan lukemalla jatkaa tutustumista naapurimaan vähemmistöjen kohtaloihin. 

SU klo 11.30 – 12:00 Senaatintori

Jo Nesbø: Valtakunta

Hän on täällä tänään: norjalainen Jo Nesbø, yksi maailman luetuimpia kirjailijoita, jonka kirjoja on Suomessakin myyty yli miljoona kappaletta. Viime vuonna ilmestyi 12. Harry Hole -dekkari nimeltään Veitsi, nyt on jälleen sarjan ulkopuolisen romaanin aika. Kiinnostavaa kuulla, mitä onkaan Valtakunnan synnyn takana.

Blogissa: Jo Nesbø: haastattelu, Lepakkomies, Veitsi

SU klo 12.30 – 13:00 Töölö

Suomen Kirjailijaliitto esittää: Kuka puhuu nyt?

Jaakko Yli-Juonnikas ja Eeva Rohas keskustelevat faktan ja fiktion eroista. 

Yksittäisiin kirjoihin keskittyvien, sinällään mielenkiintoisten teemojen lisäksi kannattaa kuunnella myös yleisempää kirjallisuuskeskustelua. ”Voiko kertojaan luottaa?” on mielenkiintoinen lähestymistapa.

SU klo 14.00 – 14:30 Töölö

I terapisoffan: Härliga, hemska kärlek

Rakkaus on ikuinen ja aina kiinnostava aihe, ja nyt siitä puhuvat Peter Sandström, Philip Teir ja Josefin Sonck. Philip Teir on lavalla myös lauantaina klo 13:00 ja Peter Sandström sunnuntaina klo 15.30.

Blogissa: Peter Sandström: Valkea kuulas, Laudatur, Äiti marraskuu. Philip Teir: Talvisota, Tällä tavalla maailma loppuu, Neitsytpolku. Podcast: Peter Sandström: Rakkaus on kesy eläin.

SU klo 16.00 – 16:30 Töölö

Vappu Kaarenoja & Aurora RämöTytöt – Suomalaisen tasa-arvon perusteet

Vappu Kaarenojan ja Aurora Rämön kirjan nimi ja kansikuva jo kertoo, miksi tämä kirja kiinnostaa. Naisvaltainen hallitus ei syntynyt tyhjästä, vaan sen takana vaikuttavat lukemattomat suomalaisen yhteiskunnan kehityskulut.

SU klo 16:30 – 17:00 Senaatintori

Esko Valtaoja & Juha PihkalaElämän merkityksen jäljillä

Emerituspiispa Juha Pihkala ja tähtitieteen professori Esko Valtaoja keskustelevat kahdesta erilaisesta maailmankatsomuksesta. He ovat kirjoittaneet kirjeitä toisilleen teemasta ja koonneet niistä kirjan. Keskustelun mielenkiintoisuutta lisää miesten erilaiset näkemykset maailmasta.

SU klo 17:30-18:00 Töölö

Katarina Baer & Kalle KoponenKiinan suurin harppaus

Toimittaja Katarina Baer ja valokuvaaja Kalle Koposen kirja on erittäin ajankohtainen. Kiina on kiistämättä maailmanmahti ja sen rooli talouden kasvamisen myötä vahvistuu entisestään. Kansaiaisten oikeudet poikkeavat  länsimaisista arvoista, mitä se merkitsee meille jatkossa?

Blogissa: Katarina Baer: He olivat natseja

Kannattaa myös vierailla kustantajien verkkokauppoissa, sillä monilla on erinomaisia kirjatarjouksia messujen aikana!

Verkkomessujen keskustelut ovat jo osoittautuneet kiinnostaviksi. Kaksi sataa keskustelua on melkoinen määrä, joten pyyntömme messujärjestäjille onkin, että pitäkää keskustelutallenteet katsottavissa ainakin vuoden loppuun nyt ilmoitetun kahden viikon sijasta. Kulttuuriteko ja kirjojen markkinointia!

Mitkä ovat sinun vaikutelmasi verkkomessuista? Mikä on ollut parasta antia tähän mennessä, mitä kannattaa ehdottomasti katsoa tallenteelta?

Kommentit
  1. Avatar photo Airi Vilhunen
  2. Jane / Kirjan jos toisenkin
  3. Amma
  4. Viivi

Kommentoi